Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi si z bankomatu vybírají přes pět tisíc korun

Výběr z bankomatu, ilustrační foto
ČTK
Tereza Zavadilová

Během pandemie počet výběrů z bankomatů klesl, vzrostla ale vybíraná částka. Češi si uspořili navíc zhruba dvě stě miliard, ovšem už začínají covidový polštář rozpouštět.

Reklama

Co se týče platebních zvyklostí, koronavirová pandemie přinesla nový jev - počet výběrů z bankomatů klesl. Z dat České bankovní asociace (ČBA) vyplývá, že v roce 2020 banky registrovaly 143 milionů výběrů z bankomatů, přičemž o rok dříve to bylo 179 milionů transakcí. 

Trend odráží změnu životního stylu během pandemie: počet výběrů sice klesl, vzrostla ale vybíraná částka. V průměru Češi vybrali při jedné návštěvě 5133 korun, což je meziročně o 560 korun více. 

Z údajů bankovní asociace dále vyplývá, že počet Čechů využívající „chytré” způsoby placení dále roste. Mobilem platí téměř pětina Čechů a na 82 procent lidí upřednostňuje bezkontaktní platbu kartou.

Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš (oba ANO)

Česku se dluh prodraží. Schillerová musí najít 740 miliard

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 740,7 miliardy korun. To je o 12,3 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v dubnové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2021. Ministerstvo o tom informovalo v rámci Čtvrtletní zprávy o řízení státního dluhu.

Přečíst článek

Přesto je hotovost stále populární. Loni bylo v oběhu přes 711 miliard korun, což je meziroční nárůst o rekordních 67,5 miliardy korun.

„Výše oběživa i jeho struktura byly v minulém roce jednoznačně výrazně ovlivněny pandemií. Lidé se zkrátka báli a hromadili hotovost pro případ nejhoršího,” míní gestor ČBA Tomáš Hládek. Podle informací z ČNB růst oběživa i nadále poměrně rychle pokračuje.

Češi během pandemie hromadili i úspory, v bankách během loňska přibylo zhruba 200 miliard „covidových” peněz. Teď se trend mění. „Covidové nad-úspory letos v květnu poprvé od loňského léta nestouply, ba dokonce mírně klesly. Vysvětlení je nasnadě: právě v květnu došlo k uvolnění restrikcí v maloobchodě a službách,” uvedl ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Foto: ČTK

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme