Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi nezvládají své dluhy. Polovina jich ani nezačala splácet, třetina má více než jeden dluh po splatnosti

Průměrný dluh lidí se závazky po splatnosti se loni výrazně zvýšil.
iStock
 ČTK

Průměrný dluh lidí se závazky po splatnosti se loni výrazně zvýšil, zatímco do roku 2021 se čtyři roky po sobě snižoval. V roce 2021 šlo průměrně o 26 500 korun, v loňském roce průměrné dluhy po splatnosti vzrostly na 39 200 korun, tedy o 12 700 korun. Skokový nárůst závazků českých dlužníků ukazují analýzy dat klientů společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Reklama

Stejně jako v předchozích letech mají dluhy po splatnosti spíše muži (53 procent dlužníků), kteří mají také vyšší závazky (v průměru 40 700 korun).

Nejvíce Čechů s dluhy po splatnosti pochází z Moravskoslezského kraje, jde o více jak 15 procent českých dlužníků s průměrným dluhem 37 600 Kč. Následuje Středočeský kraj s 12 procenty dlužníků a průměrným dluhem 37 300 korun a Ústecký kraj s 11 procenty dlužníků a průměrným závazkem 39 700 korun. Nejvyšší průměrný dluh mají dlužníci z Jihočeského kraje, přibližně 43 200 Kč. Nejméně dlužníků má kraj Vysočina (čtyři procenta) s průměrným dluhem 42 500 korun.

Inflace v březnu prudce zpomalila, je nejnižší za poslední rok

Inflace v březnu prudce zpomalila, je nejnižší za poslední rok

Inflace v březnu prudce zpomalila o 1,7 procentního bodu na 15 procent. Meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle stravování a ubytování, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek

Loňský rok byl pro většinu českých domácností z pohledu schopnosti splácet své závazky velmi náročný, zvýšené ceny energií a inflace vytvořily enormní tlak na domácí rodinné rozpočty a tím si také vysvětlujeme tento skokový nárůst průměrného dluhu napříč všemi regiony,” uvedla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Třetina dlužníků má více než jeden dluh po splatnosti

„V případě, že dlužník z nějakého důvodu nemůže aktuálně splácet své závazky, je nezbytné, aby včas kontaktoval věřitele, vysvětlil jim situaci a hledali společně řešení, jak dále postupovat,” dodala.

Petr Fiala, ODS

Lukáš Kovanda: Inflace je stále nebetyčná. Na změny DPH by vláda měla zapomenout

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, ministerstvo financí by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Češi mají finanční závazky po splatnosti především v produktivním věku. Téměř 31 procent českých dlužníků je ve věku mezi 25 až 34 lety a jejich průměrný dluh činí 35 200 korun. Věková kategorie 35 až 44 let reprezentuje 27 procent dlužníků s průměrným dluhem přes 43 000 korun. Necelých pět procent dlužníků s průměrným dluhem 22 600 Kč spadá do věkové kategorie 18 až 24 let. Přes sedm procent dlužníků je ve věku nad 65 let, v průměru dluží téměř 39 300 korun.

Peníze, ilustrační foto

Dluhy států vůči Česku činí 11,6 miliardy korun, nejvíce dluží Súdán

Česko mělo ke konci loňského roku u ostatních zemí pohledávky za 11,6 miliardy korun, tedy v podobné výši jako na konci roku 2021. Za loňský rok získalo z pohledávek 139,1 milionu korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo financí.

Přečíst článek

„Z naší analýzy dat také vyplývá, že skoro polovina dlužníků svoje závazky zatím ani nezačala splácet. Současně opakovaně narážíme na kumulaci dluhů, téměř třetina dlužníků má více než jeden dluh po splatnosti. V letošním roce se obtíže se splácením budou pravděpodobně prohlubovat vzhledem k celkově výrazně vyšším životním nákladům napříč veškerým sortimentem a službami,” doplnila Palendalová.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura, ministr financí

Státní dluh za tři čtvrtletí vzrostl na 2,89 bilionu. Každý Čech dluží 275 tisíc korun

Přečíst článek
Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme