Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Asociace: Stavební normy prodražují bydlení, levný byt už dnes postavit nelze

Rekonstrukce, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Neustále zdražování novostaveb nutí Čechy pořizovat si vlastní bydlení jinou cestou. Čím dál častěji dávají přednost koupi a následné rekonstrukci starších bytů.

Reklama

Ceny nemovitostí neustále rostou, a to hned z několika důvodů. Jako nejčastější příčina bývá uváděna nedostatečná nabídka nových nemovitostí nebo dosud relativně nízké úrokové sazby. Nově zdražuje novostavby i nárůst cen stavebních materiálů nebo stále se zpřísňující normy a předpisy.

Právě přísná technická pravidla, které jsou v jiných státech pouze doporučená, ale v Česku povinná, jsou mnohdy důvodem, proč se Češi stále častěji pouštějí do rekonstrukcí starších nebo i nebytových prostor. 

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Vláda má problém, Česká národní banka jí zdražuje dluh. Hrozí dluhová spirála

V pátek před tímto víkendem zdražil dluh české vlády nejvýše od listopadu 2018. Úrok na desetiletém vládním dluhopisu vystoupal dle údajů agentury Bloomberg až na 2,143 procenta. Naposledy byl výše 5. listopadu 2018.

Přečíst článek

„Stávající technické normy a předpisy na jedné straně pozitivně ovlivňují například spotřebu energií, na straně druhé se ale negativně podepisují na růstu cen staveb a nemovitostí. Díky nim dnes už de facto nelze postavit byty s nízkým standardem, které by byly levné,“ komentuje tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiří Šedivý. 

Češi častěji pořizují nemovistosti k rekonstrukci

Kvůli tomu Češi stále častěji hledají alternativu, jak si pořídit vlastní bydlení za přijatelnější ceny. „Řada lidí si místo nového bydlení koupí raději starý, mnohdy už nevyhovující byt a pustí se do rekonstrukce. Takových probíhají tisíce každý rok. Pouštějí se do nich převážně mladí lidé, protože si vysokou hypotéku nemohou dovolit a úvěr od stavební spořitelny, který využijí na již zmíněné rekonstrukce, je pro ně dostupnější,“ říká Jiří Šedivý. 

rodina Lobkowicz
video

Na Hradě startuje obří výstava digitálního umění. Pořádají ji Lobkowiczové

Šlechtický rod Lobkowiczů, který vlastní několik významných nemovitostí a mimořádnou sbírku umění, sází na takzvaná NFT. V sobotu proběhne největší konference o tomto fenoménu u nás.

Přečíst článek

Stavební spořitelny poskytly podle České národní banky od ledna do konce srpna úvěry na bydlení v objemu 72,28 miliard korun, o 75 procent více než před rokem. Za prvních osm měsíců letošního roku tak byl poskytnut větší objem úvěrů než za celý loňský rok a dá se s jistotou očekávat, že rok letošní bude v historii stavebních spořitelen rokem rekordním. 

Podle AČSS se objem úvěrů letos dostane ke 100 miliard. Jedním z nejčastějších účelů, na které si klienti stavebních spořitelen půjčují, jsou přitom právě rekonstrukce. „Poslední čtvrtletí letošního roku bude ovlivněno sílícími inflačními tlaky, které podpoří rychlejší růst úrokových sazeb, což se promítne i do zpomalení poptávky o úvěry ze stavebka. Na druhou stranu se zvýšení sazeb postupně pozitivně odrazí v růstu zájmu o stavební spoření,“ uzavřel Jiří Šedivý.

Dům od ateliéru ORA v Božicích na Moravě.

Jak stavět na české vesnici moderně? S respektem k tradici

Dům, který navrhli do vesnice Božice architekti ze studia ORA, v sobě mísí prvky moderní architektury a tradičního vesnického stavení.

Přečíst článek

Rezidence Nový Žižkov.

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Místo brownfieldu vznikne nová čtvrť, která nabídne domov pro 23 tisíc lidí. Miliardové investice do rozvoje okolí Nákladového nádraží Žižkov ale pokryjí i stavbu mateřské a základní školy, vysázení nové zeleně nebo vznik cyklostezky.

Přečíst článek

>>>>>>Zajímáte se o rekonstrukce? Více k tématu najdete zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výstavba bytů, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pět rad, jak řešit růst cen stavebnin při rozběhlém projektu

Přečíst článek
Chata Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku

Hrabalova chata se po rekonstrukci znovu otevře, díky veřejnosti se vrátily některé předměty

Přečíst článek
Rekonstrukce zámky v Týnci u Klatov trvala 25 let.

Prodali dům i byt a opravili barokní ruinu. Ne všechny zámky mají takové štěstí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme