Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace opět překvapila, je nejvýše od roku 2008

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
Jan Bureš

Dnešní inflace opět překvapila rychlejším růstem, když vyskočila na 5,8% - nejvyšší úrovně od roku 2008.

Reklama

Hlavním tahounem inflace zůstávají náklady spojené s bydlením, do kterých se postupně začínají promítat rychle zdražující energie. Dalším velkým „motorem“ zdražování zůstávají náklady spojené s dopravou, ve kterých se odráží zejména pokračující zdražování pohonných hmot.

Inflace tedy opět překvapila ČNB vyšším číslem, ovšem míra překvapení již není zdaleka tak vysoká (3,8 procenta versus 3,5 procenta v listopadové prognóze). I tak dnešní čísla pravděpodobně budou argumentem, proč dál pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb podle prognózy – v prosinci proto očekávám nárůst sazeb na 3,25 procenta a v únoru na konečných 3,5 procenta.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Inflace zrychlila na 5,8 procenta. Táhly ji zejména zvýšené náklady na bydlení

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 5,8 procenta, nejvíce od října 2008. Polovina tohoto nárůstu jde na vrub rostoucím nákladům na bydlení, za nimiž se pravděpodobně skrývají nejenom vyšší ceny bydlení, ale tentokrát už i energií.

Přečíst článek

Trhy však začínají po dnešních inflačních číslech koketovat s možností ještě výraznějšího nárůstu sazeb – dvouleté tržní swapy vyskočily k 3,65 procenta.

Výraznější růst sazeb skutečně nelze vyloučit, a to v případě, že by inflace vrcholila na přelomu roku ne v okolí sedmi procent, ale ještě výrazně výše než předpokládá poslední prognóza. Současně s tím by ČNB pravděpodobně musela vidět pokračující stagnaci koruny (tedy žádné nové zisky)…..v takovém případě by ani meta 3,5 procenta nemusela být pro sazby konečnou zastávkou.    

Česká národní banka v Praze

ČNB šokovala. Sazby zvýšila o 1,25 procentního bodu

Česká národní banka zaskočila trh nečekaně razantním zvýšením sazeb. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, Analytici přitom očekávali zvýšení maximálně o 75 bazických bodů. ČNB také zhoršila odhad vývoje ekonomiky a čeká vyšší inflaci. Koruna v reakci na krok centrálních bankéřů prudce zpevňuje z 25,55 za euro pod 25,40. 

Přečíst článek

Kromě inflace jsme v posledních dnech dostali  k dispozici také kompletní sadu zářijových čísel od průmyslu po výkony v pohostinství a hoteliérství, která ukazují na „polojasno až zataženo” na konci třetího kvartálu. Hlavním problémem je bezesporu situace v automobilovém průmyslu - ten se potýká s kritickým nedostatkem subdodávek (zejména polovodičů) a výroba i proto meziročně klesá skoro o sedm procent. A říjen a listopad budou vzhledem k novým odstávkám ve výrobě ještě horší.

Dobrou zprávou je, že nedostupné subdodávky a drahé energie se zatím zdaleka tolik nepodepisují na zbytku průmyslu. Na druhé straně zde máme řadu služeb v čele s pohostinstvím a hoteliérstvím, kterým se třetí kvartál vyloženě povedl a meziročně zaznamenávají slušné zisky (skoro 10 procent). Oproti předkrizovým úrovním však stále zůstávají tržby hotelů a restaurací v průměru skoro o čtvrtinu nižší.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Reklama

Související

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Autobusy a vlaky od příštího roku zdraží o deset až patnáct procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme