Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejlepší britská univerzita? Oxford ani Cambridge to už překvapivě není

Kate a William, britský královský pár
iStock
Tereza Zavadilová
tzv

Top britská univerzita je ta, kde studovali královští manželé Kate a William.

Reklama

Skotské městečko St Andrews je známé golfem a také univezitou. Škola, která byla založena v roce 1413, je nyní podle vlivného žebříčku sestavovaného společně deníky The Times a The Sunday Times nejlepší ostrovní univerzitou. Těsně přeskočila ikonické univerzity v Oxfordu a Cambridge, které skončily jako druhá a třetí, a jejichž historie je ještě o dvě stě let starší. Stalo se tak poprvé v třicetileté historii žebříčku, že byla slavná dvojice „Oxbridge” poražena.

Hlavním důvodem je fakt, že skotská univerzita zvládla lépe on-line vzdělávání skrze svůj model malých tříd během pandemie. „Je to skvělá zpráva nejen pro univezitu a její personál, ale také pro studenty. Je to důkaz toho, jak skvěle se zvládl poslední rok, navzdory těžkým podmínkám,” řekla Daily Mail šéfka studentské asociace Lottie Dohertyová. 

St Andrews je ústavem, v níž po generace studuje britská šlechta a akademická elita. Nyní je ale čím dál populárnější mezi zahraničními studenty - polovina studentů pochází z celkem 145 zemí mimo Británii. Nyní tam studuje zhruba deset tisíc mladých lidí. 

Old Course v St Andrews iStock

St Andrews krom univerzity proslavil také golf. Městečko je považováno za „domov golfu”, protože až do roku 2005 vlastnil globální práva na tuto hru tamní The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, známý jako The R&A (nyní je oddělený od původního elitního golfklubu). Nachází se tam také nejstarší golfové hřiště světa, Old Course, původně z šestnáctého století. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Učitelé už zase chtějí stávkovat. Chtějí platy budoucnosti, ale žijí v Rakousku-Uhersku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme