Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Odkud a kam kráčí Česko

Orbán a Babiš
ČTK
Jana Havligerová

Den vzniku samostatné ČSR, osmadvacátý říjen, není – jak si mnozí říkají, svátek pro nostalgiky. Připomínka vzniku demokratické země, republiky, která si nevzala za vzor autoritářské státy ze svého okolí, je aktuální odkaz. Zvlášť v době, kdy si stále ještě český předseda vlády pozve v předvolebním čase jako politickou podporu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Reklama

Směnovní volby daly Česku naději, že si zachová kontinuitu, ke které se vrátilo v devadesátých letech minulého století. A to přesto, že generace, které si ostře vybavují, že byly nuceny žít jako psi připoutaní řetězem u boudy, už zestárly. Je po volbách, které znamenají změnu. Hotovo ale není.

Politické klima je proměnlivé, nevíme, zda a jak ho může ovlivnit prezident. Je to neznámá, se kterou je nutné se co nejlépe vypořádat. Samozřejmě v mantinelech daných Ústavou a zákony.

Vratká je také ekonomická situace. Česko vstupuje do krize, jejíž rozsah a dopady zatím nelze odhadnout. Tuzemská ekonomika se z opakujících se úderů covidové epidemie zvedá nejpomaleji ze středoevropských zemí. Babišova vláda těžila z dobrých časů, všechna potřebná, leč nepopulární opatření hodila za hlavu. Fialovu misi tak hned na začátku ztíží vyprázdněná státní pokladna, rostoucí inflace a energetická krize.

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg: Naše země stále nevzkvétá. Havel byl morální autoritou

"Čeští politici jsou pro národ většinou amorální autoritou. Pár výjimek ale najdete. Morální autoritou byl bezpochyby Václav Havel. V ODS pak Miroslava Němcová, v sociální demokracii Vladimír Špidla,” bilancuje v exkluzivním rozhovoru kníže Karel Schwarzenberg.

Přečíst článek

Lidé začnou nové vládě dávat za vinu všechny zděděné problémy. Na její konto je budou zvlášť hlasitě připisovat voliči ANO a SPD. Ale také ti, jejichž hlas ve volbách propadnul. Jejich kohorta je silná.

Ryk opozice bude hlasitý

Koalice SPOLU a Pirátů se Starosty a nezávislými získaly 2,33 milionu hlasů. Na sestavení vlády a pohodlnou většinu v dolní komoře a parlamentu to stačí. Opozice ale bude silná, anoisté a okamurovci dostali 1,97 milionu hlasů. Pokud k nim přičteme, a to klidně můžeme, propadlé hlasy socialistů a komunistů, je to masa 2,42 milionu voličů. I proto bude mít Fialův kabinet omezený manévrovací prostor.

Adorování Babiše a volání po jeho návratu bude nepřeslechnutelné. Navíc, koaliční vládnutí nikdy není jednoduché. Poslední pravicová vláda, ta Nečasova, měla na počátku v srpnu 2010 pohodlnou většinu 118 poslanců. Velká koaliční krize však přišla hned v dubnu 2011 a personální kotrmelce ji provázely po celé tři roky trvání.

Richard Keery

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Přečíst článek

Zkrátka, nová vládní garnitura bude muset projevit odvahu a být disciplinovaná.

Politici, a nejen oni, často mluví o tom, že české společnosti chybí vize. To není tak docela pravda. 28. říjen není jen připomínkou toho, odkud jsme vzešli. Připomínáme si ho, a připomínat musíme také proto, abychom měli na paměti, kam dnes patříme. Že naše vize se neupíná k Východu, i když by si to společenství Pražského hradu a jeho spoluhráčů a sympatizantů tuze přálo.

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO)

Viliam Buchert: Babiš prezidentem? Pokud Zeman skončí předčasně

Ta otázka se objevuje už několik let. Pokusí se Andrej Babiš dobýt také Pražský hrad? Pokud by stávající premiér jasně vyhrál i poslední sněmovní volby, mohlo to být i pravděpodobné. Jenže situace se změnila. Za jakých podmínek by se přesto Babiš mohl stát prezidentem?

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Dalibor Martínek: Babiš jako nepřítel státu? Omyl. Babiš je nový „český Papež“

Přečíst článek
Babiš zpochybňoval jakost potravin z Ukrajiny, podle Výborného dezinformoval

Babiš se rozjel ve Sněmovně. Kritizoval dovoz „otráveného“ ukrajinského obilí. Král dezinformátorů, kontroval Výborný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme