Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bývalý viceguvernér ČNB Nidetzký míří do čela Národní rozvojové banky

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB
Dalibor Martínek / Newstream
 ČTK

Bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Tomáš Nidetzký by se měl stát novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Národní rozvojové banky (NRB). Nahradil by Jiřího Jiráska, který je ve funkci od ledna 2016. Na webu to napsaly Hospodářské noviny (HN), kterým tuto informaci potvrdilo ministerstvo financí.

Reklama

Ministerstvo financí vyhlásilo v listopadu na pozici šéfa Národní rozvojové banky výběrové řízení, a to společně s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem pro místní rozvoj. Nidetzkého výběr ještě musí schválit Evropský orgán pro bankovnictví a Česká národní banka (ČNB), což by mělo podle mluvčí ministerstva financí Michaely Lagronové trvat asi měsíc. Poté se uskuteční setkání dozorčí rady NRB, která má zvolit nového šéfa.

Nidetzký působil v centrální bance od května 2016 jako člen bankovní rady, o dva roky později se stal viceguvernérem ČNB. Oba posty zastával až do června 2022, kdy mu prezident Miloš Zeman neprodloužil mandát. Tehdy v ČNB skončil společně s tehdejšími kolegy z nejužšího vedení - guvernérem Jiřím Rusnokem a dalším radním Vojtěchem Bendou, připomněly HN.

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

V minulosti Nidetzký pracoval na vysokých postech v české a slovenské ING, ve Stavební spořitelně České spořitelny, ČSOB Pojišťovně nebo NN Penzijní společnosti.

Národní rozvojová banka byla založena v roce 1992 jako Českomoravská záruční a rozvojová banka, pod novým jménem funguje od září 2021. Jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená ministerstvy průmyslu, financí a pro místní rozvoj. Banka nabízí podnikatelům úvěry s nulovou či zvýhodněnou úrokovou sazbou. Poskytnutím záruk jim také usnadňuje možnost získat komerční úvěr. Za zvýhodněných podmínek nabízí rovněž poradenství ve věci úspory energií a pro sociální podniky.

Podle informací HN by měl na nové pozici začít pracovat i další bývalý člen bankovní rady ČNB Marek Mora, a to v jedné z funkcí na ministerstvu financí.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Rusnok se pustil do svého nástupce: Chybějící nejvyšší prověrka může bránit Michlovi řádně vykonávat funkci

Chybějící nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky může guvernérovi České národní banky (ČNB) Aleši Michlovi bránit plnohodnotně vykonávat jeho funkci. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT) to uvedli bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok a bývalá předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová. Server Echo24 v sobotu napsal, že Michl na nejvyšší prověrku čeká od loňského května, standardní lhůta pro vydání prověrky na stupeň přísně tajné uplynula tento týden.

Přečíst článek

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fraita (druhý zleva) viceguvernérem ČNB a Jana Kubíčka (druhý zprava) a Jana Procházku (vpravo) členy bankovní rady ČNB 14. prosince 2022, Praha. Vlevo je guvernér ČNB Aleš Michl.

Rada ČNB má dva nové členy. Jediným „jestřábem“ je nyní Holub

Novými členy bankovní rady České národní banky (ČNB) se dnes stávají bývalý ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka (na snímku zcela vpravo) a dosavadní vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček (druhý zprava). V sedmičlenné radě nahradili viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka, kterým skončil šestiletý mandát. Na pozici viceguvernéra uvolněnou Morou se ode dneška posouvá člen rady Jan Frait (druhý zleva).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Bývalý viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký usiluje o post šéfa Národní rozvojové banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme