Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rada ČNB má dva nové členy. Jediným „jestřábem“ je nyní Holub

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fraita (druhý zleva) viceguvernérem ČNB a Jana Kubíčka (druhý zprava) a Jana Procházku (vpravo) členy bankovní rady ČNB 14. prosince 2022, Praha. Vlevo je guvernér ČNB Aleš Michl.
ČTK
 ČTK

Novými členy bankovní rady České národní banky (ČNB) se dnes stávají bývalý ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka (na snímku zcela vpravo) a dosavadní vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček (druhý zprava). V sedmičlenné radě nahradili viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka, kterým skončil šestiletý mandát. Na pozici viceguvernéra uvolněnou Morou se ode dneška posouvá člen rady Jan Frait (druhý zleva).

Reklama

Kubíček i Procházka zahajují svůj první mandát v bankovní radě. Podle zákona o ČNB lze v radě působit nanejvýš dvě šestiletá funkční období.

Zastánci zvyšování sazeb budou v menšině

Zatím není jasné, jak se noví členové bankovní rady postaví k měnové politice. Vzhledem k rozložení sil v bankovní radě, kde je po odchodu Mory jediným stoupencem utahování měnové politiky člen rady Tomáš Holub, ale nelze očekávat, že by nynější obměnou získali stoupenci zvyšování sazeb většinu. Zastáncům zvyšování sazeb se v hantýrce říká „jestřábi“, příznivcům opačného přístupu pak „holubice“.

ČNB

Česko má jednu z nejvíce uvolněných měnových politik na světě, píše Bloomberg

Česká republika má momentálně jednu z reálně nejvíce uvolněných měnových politik na světě, tedy politiku, jež poměrně málo tlumí inflaci. Vyplývá to z nejnovějšího pravidelného přehledu agentury Bloomberg. Ten sestává nejen z nominálních základních úrokových sazeb, které přímo nastavují jednotlivé centrální banky, ale také ze sazeb reálných, které zohledňují inflaci. Reálné úrokové sazby jsou přitom pro rozhodování investorů či spotřebitelů často podstatnější než sazby nominální. Vyjadřují totiž skutečnou, tedy právě reálnou, cenu peněz, resp. úvěrů.

Přečíst článek

Mora dosud patřil k menšině prosazující další zvýšení základní úrokové sazby, která je od loňského června na sedmi procentech. Dědek naopak byl součástí většiny, která považovala současnou výši sazeb za dostačující pro tlumení inflačních tlaků v ekonomice.

Téměř kompletní proměna

Bankovní rada se za posledních devět měsíců téměř úplně obměnila. Z dřívějšího složení z funkčního období bývalého guvernéra Jiřího Rusnoka v ní zůstávají pouze současný guvernér Aleš Michl a Holub.

Pavel Štěpánek, hlavní ekonom Fondee, ex člen bankovní rady ČNB

Pavel Štěpánek: ČNB si experimentováním zahrává se svojí celkovou důvěryhodností

Doba je turbulentní a naplněná nejistotami, ale zpětný pohled ukazuje, že periody relativního klidu v historii ČNB významně nepřevládají. Jak se s nejistotami banka popasuje, záleží nejen na tom, jaká rozhodnutí přijímá, ale také jak zdařile o nich informuje. Našlapovat kolem ČNB je třeba velmi opatrně, je to v zájmu nás všech, nezávisle na tom, co si kdo o strategii bankovní rady v posledním období může myslet, varuje hlavní ekonom společnosti Fondee a bývalý člen bankovní rady ČNB Pavel Štěpánek.

Přečíst článek

Členy bankovní rady ČNB jmenuje prezident republiky, jmenování nepodléhá souhlasu vlády ani Parlamentu. Za nadcházejícího pětiletého funkčního období zvoleného prezidenta Petra Pavla skončí mandát v bankovní radě pouze Holubovi.

ČNB určuje měnovou politiku, pečuje o finanční stabilitu, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává i dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami a institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Více o krocích ČNB a názorech na její politiku čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Koruna je nejsilnější za jedenáct let. Euronadšenci by měli tleskat

Lukáš Kovanda: Koruna je nejsilnější za jedenáct let. Proč euronadšenci netleskají?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme