Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Big Mac index: Česká koruna je podhodnocená k dolaru o 16 procent

McDonald's, ilustrační foto
Se svolením McDonald's
 ČTK

Česká koruna byla podle indexu Big Mac ke konci letošního ledna podhodnocená vůči dolaru o téměř 16 procent. V USA stál jeden Big Mac 5,36 dolaru, zatímco v Česku 99 korun, což podle aktuálního kurzu kolem 22 CZK/USD ale odpovídá 4,5 dolaru. Směnný kurz by tak měl být kolem 18,50 CZK/USD. S poukazem na data indexu to řekl analytik Purple Trading Petr Lajsek. Loni v létě byla podle žebříčku česká koruna vůči dolaru podhodnocena o téměř 23 procent, od té doby začala výrazně posilovat, zatímco dolar oslaboval.

Reklama

Podle Lajska je zajímavé také srovnání z pohledu inflace. V Česku Big Mac meziročně zdražil o 11,2 procenta, v USA o 6,3 procenta. Průměrná inflace přitom byla minulý rok v ČR 15,1 procenta a v USA 6,5 procenta. Sendviče tak mohly v ČR zdražit ještě více.

Fed, ilustrační foto

Chytá inflace ve Spojených státech druhý dech? Ekonomika je silnější, než se čekalo

Celková inflace ve Spojených státech dosáhla svého maxima v červnu 2022 na 9,06 procenta. Od té chvíle stabilně klesala tempem v průměru 0,4 procenta měsíčně až do prosince, kdy činila 6,45 procenta. Letos v lednu proces dezinflace výrazně zpomalil a lednová inflace byla publikována na 6,41 procenta. Co stojí za tímto zpomalením? „Tempo poklesu inflace v lednu výrazně zpomalilo, ekonomika je silnější, než se čekalo a centrální bankéři začínají reagovat,“ uvádí v komentáři analytik BHS Timur Barotov k situaci ve Spojených státech.

Přečíst článek

Polský zlotý je vůči dolaru podhodnocen podle analytika o téměř 24 procent a maďarský forint o 30 procent. Ještě podhodnocenější je aktuálně japonský jen (o více než 40 procent), což souvisí se stále extrémně uvolněnými měnovými podmínkami na japonském trhu. Japonská centrální banka jako poslední na světě drží úrokové sazby v záporu. To by se však letos mohlo změnit pod taktovkou nového guvernéra centrální banky, upozornil Lajsek.

Jen málo měn je podle indexu Big Mac vůči dolaru nadhodnoceno. Je jich pět a nejnadhodnocenější je švýcarský frank, a to o 35 procent. Druhé je uruguayské peso (o 27 procent) následované měnami Norska, Švédska a Dánska.

Zajímavý je podle Lajska také pohled na euro, které bylo loni několik týdnů pod hranicí parity, tedy ve stavu, kdy byl dolar silnější než euro. Aktuálně se kurz pohybuje kolem 1,08 dolaru za euro, které je tak podle indexu podhodnocené o 1,5 procenta. I přes další zvyšování úrokových sazeb v USA očekává Lajsek směrem k létu mírné oslabení amerického dolaru, při dalším sestavování žebříčku v červenci tak možná bude nadhodnocených měn více.

Index Big Mac, pojmenovaný po slavném hamburgeru, srovnává kupní sílu různých světových měn. Porovnává, kolik stojí Big Mac v různých zemích a má naznačovat nadhodnocení nebo podhodnocení měnového kurzu. Sendviče Big Mac jsou totiž dostupné prakticky po celém světě, a jde tak o dobré srovnání jednotlivých měn. Index sestavuje deník The Economist dvakrát ročně, v lednu a červenci.

McDonald´s v ruském Pskově

Symbol globalizace McDonald´s odepíše miliardu dolarů. Prodá aktivity v Rusku

Po více než třech desetiletích v Rusku McDonald's – ikona amerického životního stylu a kapitalismu – prodává svůj ruský byznys a úplně opustí nejrozlehlejší zemi světa. Krok souvisí s ruskou invazí na Ukrajinu a protiruskými sankcemi znamenajícími mimo jiné odchod desítek nadnárodních firem z Ruska. Nebude to ale zadarmo – v důsledku toho firma zaznamená odpis aktiv ve výši 1,2 až 1,4 miliardy dolarů (28,6 až 33,4 miliardy korun), uvedl McDonald´s v prohlášení pro své ruské partnery.

Přečíst článek

Elektronická burzu ukazující ceny japonských akcií v pondělí 12. září 2022 v Tokiu.

Týden tradera: Fed může se sazbami ještě přitvrdit

V uplynulém týdnu to bylo na trzích jako na houpačce. Volatilita zůstává oficiálně relativně nízká, ale denní pohyby jsou stále vysoké (až desítky bodů na americkém indexu S&P500). Nejistota plyne na jedné straně z restriktivní monetární politiky Fedu, jednak z probíhající transformace ekonomiky, změn v dodavatelských řetězcích a úpravách v globálním obchodě kvůli válce na Ukrajině. Investorům bych radil, aby se v současné situaci nesoustředili jen na základní scénáře vývoje. Ekonomika je totiž z mého pohledu stále velmi přehřátá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hranolky u McDonald´s v Japonsku začaly být nedostatkovým zbožím

Přelom na scéně rychlého občerstvení. McDonald's otvírá odpolední kavárny s novou značkou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme