Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Monako čelí kritice. Je stále snadné tam prát špinavé peníze, tvrdí experti

Monako (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner

Monako se léta těšilo a stále těší pověsti exkluzivního bydliště a daňového ráje pro řadu úspěšných lidí a miliardářů. Jeho uvolněné zákony proti finanční kriminalitě jsou ale trnem v oku expertům z organizace Rady Evropy označované zkráceně jako Moneyval, podle níž snahy knížete Alberta II. o potírání finanční kriminality nejsou dostatečné a městský stát na pobřeží Středozemního moře je pořád snadným místem pro praní špinavých peněz, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Když tým evropských inspektorů z Výboru expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu, jak zní celý název pro Moneyval, loni navštívil Monako, očekával významný pokrok v plnění slibu prince Alberta II., že knížectví vypracuje robustní program na zastavení finanční kriminality.

Nejhorší možné hodnocení

Místo toho zjistili, že databáze vlastnictví byly z velké části neúplné, zprávy o podezřelých transakcích byly podávány s měsíci zpoždění a úřady postrádají finanční zdroje a sofistikované metody k tomu, aby zvládly nejsložitější vyšetřování případných finančních deliktů. Zjištění vedla inspektory k tomu, že Monaku udělili nejhorší hodnocení účinnosti za způsob, jakým stíhá praní špinavých peněz a zabavuje nelegální aktiva, napsal Bloomberg.

Francouzská policie stále vyšetřuje Babiše kvůli praní špinavých peněz. Je to výmysl médií, míní kandidát na prezidenta

Francouzská policie stále vyšetřuje Babiše kvůli praní špinavých peněz. Výmysl médií, míní kandidát na prezidenta

Francouzské úřady stále vyšetřují prezidentského kandidáta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Hospodářským novinám (HN) to sdělila Národní finanční prokuratura (PNF), která se ve Francii zabývá vyšetřováním závažných ekonomických a finančních zločinů. Francouzské úřady zkoumají okolnosti, za nichž bývalý český premiér před lety získal vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie prostřednictvím řetězce offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech.

Přečíst článek

„Monako by mělo zintenzivnit své úsilí při vyšetřování a stíhání praní špinavých peněz, konfiskaci a vymáhání výnosů z trestné činnosti a také posílení svého kontrolního systému,“ uvedl výbor.

Moneyval sice našel několik důvodů k optimismu – knížectví například posílilo způsob, jakým shromažďuje zpravodajské finanční informace, a najalo další kriminalisty, aby se těmto typům zločinů věnovali –, mnoho základních obav zdůrazňovaných před deseti lety ale zůstává, podotkl Bloomberg.

Nový britský král Karel III.

Monarchie ve světě chřadnou, těch pravých je jen čtrnáct. A Británie mezi nimi není

Smrt britské královny Alžběty II. a nástup na trůn jejího syna, nového krále Karla III. (dříve označovaného jako princ Charles), je připomínkou toho, že i když svět císařů, králů či velkovévodů mohl dávno pominout, v řadě zemí stále více či méně formálně vládnou dědiční panovníci. Svět monarchií ale v posledních desítkách let stále upadá a podle těch nejpřísnějších pravidel je těch pravých monarchií na světě pouze čtrnáct – a Británie mezi nimi již není od roku 1884, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Celkově experti Rady Evropy popsali monacký program proti praní špinavých peněz jako „nerovnoměrný“. Vyšetřování a stíhání týkající se praní špinavých peněz „se nezdají být v souladu s riziky Monaka týkající nedostatků v případě složitých případů,“ uvedl Moneyval ve svém prohlášení.

Nízký podíl odsouzených

Místní státní zástupci uspěli od roku 2017 pouze v šesti případech finanční kriminality, které skončily odsouzením obžalovaných a které zároveň inspektoři označili za „jednoduché“. Nejdelší trest odnětí svobody byl tři roky a nejvyšší pokuta 150 tisíc eur (asi 3,6 milionu korun). A úřady jen zřídka zabavily nelegální finanční prostředky. Celkově inspektoři zjistili, že Monako „nemělo strategický přístup“ k řešení praní špinavých peněz.

Monako, ilustrační foto

Blíž k miliardářům. Goldman Sachs otevírá pobočku v Monaku

Americká investiční společnost Goldman Sachs se po šesti letech vrací do Monaka, otevře tam pobočku. V místě vysoké koncentrace světových milionářů totiž větří velkou příležitost.

Přečíst článek

Když v roce 2005 princ Albert II. nastoupil na trůn, učinil „vyčištění“ monackého finančního systému svou prioritou a řekl, že „peníze a ctnost musí být vždy kombinovány“. Díky zprávě Moneyvalu má ​​nyní knížectví jasnou odpověď. Výbor proto požádal Monako, aby v příštích dvou letech zlepšilo své kontrolní mechanismy do doby, než znovu experti Rady Evropy přijedou na další kontrolu.

Největší koncentrace miliardářů na světě

A vedení Monaka s tím počítá. „Knížectví je odhodláno pokračovat v zavádění doporučení Moneyvalu, aby byly v souladu s nejpřísnějšími mezinárodními standardy," uvedl v prohlášení státní ministr a hlava tamní vlády Pierre Dartout. Dodal, že boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu „je pro Monako zásadní, pokud jde o jeho smysl existence a přitažlivost“.

Prezidentský Elysejský palác v Paříži.

Křetínský v „investiční horečce“ koupil v Paříži dům s výhledem na prezidentský palác

Český miliardář Daniel Křetínský koupil v roce 2020 pařížský dům ruského oligarchy Dmitrije Rybolovleva za 21,5 milionu eur (asi 517 milionu korun). Honosný městský dům má výhled na prezidentský Elysejský palác a bohatou historii. Zároveň patří mezi aktiva v Rybolovlevově ostře sledovaném rozvodu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Monako, známé pro své teplé středomořské klima, přitahuje bohaté a slavné do svých kasin, výškových budov či okázalého jachtařského klubu. Bez daní z příjmu nebo z kapitálových výnosů má knížectví nejvyšší koncentraci milionářů a miliardářů na světě. 

Dobře si vedly i její finanční instituce. Na konci roku 2021 měli jejich kilenti v cenných papírech a vkladech kolem 153 miliard eur, což je asi 20násobek hrubého domácího produktu země. „Mezinárodní profil Monaka, zejména prostřednictvím bankovních a finančních služeb, které nabízí, z něj dělá hlavní cíl pro podezřelé finanční toky,“ napsali experti Moneyvalu po své návštěvě v loňském roce. 

Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Dubaji roste konkurence. Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Influenceři, youtubeři či hráči elektronických sportů: Andorra láká díky svému výhodnému daňovému systému a příznivým životním podmínkám lidi, kteří si vydělávají aktivitami na internetu. Cílem tohoto malého knížectví v Pyrenejích je stát se místem, kde se daří internetovým profesím, píše agentura AFP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko získává možnost danit zisky velkých nadnárodních firem

Lukáš Kovanda: Česko bude moci danit zisky velkých nadnárodních firem. Co získá?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme