Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blíž k miliardářům. Goldman Sachs otevírá pobočku v Monaku

Monako, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Americká investiční společnost Goldman Sachs se po šesti letech vrací do Monaka, otevře tam pobočku. V místě vysoké koncentrace světových milionářů totiž větří velkou příležitost.

Reklama

Téměř třetina z 39 tisíc obyvatel Monaka disponuje milionovými majetky, píše server agentury Bloomberg. Nová pobočka v knížectví, které je současně evropským daňovým rájem, je ze strany Goldman Sachs taktickým krokem. 

„Jde o zásadní krok v naší strategii a plánu celkového růstu,“ uvedl v prohlášení Chris French z Goldman Sachs, který je odpovědný za správu majetku privátní klientely v regionu EMEA. Investiční banka se chce více zaměřit na oblast wealth managementu. „Monaco pro nás v tomto ohledu představuje významnou příležitost,” dodal French.

Goldman Sachs se tak opět připojuje ke globálním bankám včetně Citigroup a UBS Group, které působí v Monaku. Do vedení nového týmu Goldman Sachs najala veterány z londýnské Barclays Arnauda Caussina a Thibauta Lamberta.

Oddělení správy majetku v Goldman Sachs během posledních let značně nabobtnalo. Banka nabrala desítky poradců po celé Evropě, na Středním východě i v Africe jako součást strategie nastíněné generálním ředitelem Davidem Solomonem, aby byla jedna z největších světových bank méně závislá na obchodování.

Tržby v oddělení správy majetku tak v roce 2021 vzrostly meziročně o 25 procent na 7,5 miliardy dolarů. Společnost na konci roku spravovala aktiva v hodnotě kolem 751 miliard dolarů.

Wall Street

Žně pro americké bankéře. Osmimístné výplaty se množí jak na běžícím pásu

Deset milionů dolarů, 15 milionů dolarů, 25 milionů dolarů... i více. To jsou částky, které loni na odměnách obdrželi vrcholní američtí investiční bankéři. Jen v Goldman Sachs loni průměrné výdaje na zaměstnance vystřelily o 23 procent, což je největší skok za více než deset let, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

V Monaku žije například Jim Ratcliffe, zakladatel britské chemické společnosti Ineos nebo ruský magnát Dmitrij Rybolovlev, majitel monackého fotbalového klubu. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg první z nich má majetek 13,3 miliardy dolarů, druhý disponuje majetkem ve výši 10,8 miliardy dolarů.

CryptoPunk na Pražském hradě

Sotheby’s chystá unikátní aukci. Prodá kolekci 104 NFT CryptoPunks za miliony dolarů

Půjde o první aukční prodej svého druhu. Kolekce 104 digitálních originálů pochází z ucelené sbírky ustavené již v roce 2017. Jedná se navíc o prestižní sálovou aukci, nikoli jen webovou, jak bylo u NFT doposud zvykem.

Přečíst článek

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Buffettova ojedinělá sázka na technologickou firmu se vyplatila. Se ziskem ji prodá Gatesovi

Přestože se investicím do technologických firem Warren Buffett spíš vyhýbá, sázka na akcie firmy Activision Blizzard, která vyvíjí videohry, se mu opět vyplatila.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme