Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf pražské policie: Střelec z univerzity zřejmě vraždil i v Klánovicích a Hostouni. Čeká se na výsledky balistiky

Šéf pražské policie: Střelec z univerzity zřejmě vraždil i v Klánovicích a Hostouni. Čeká se na výsledky balistiky
Profimedia

Policie už identifikovala všechny oběti střelby na Univerzitě Karlově. Pachatel ve čtvrtek odpoledne zastřelil 13 lidí a sám sebe, jeden člověk zemřel na následky střelných zranění v nemocnici. Dalších 25 zranil, mezi nimi jsou i 3 cizinci. Na zákroku proti střelci se podílely stovky policistů, žádný neutrpěl zranění.

Reklama

Podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, který střelné zbraně držel legálně a dosud neměl záznam v trestním rejstříku.

Policie už zná identitu všech 14 obětí čtvrteční střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Policisté s odbornými pracovníky na jejich identifikaci mrtvých pracovali celou noc.

„Podařilo se nám do ranních hodin ztotožnit všech 25 zraněných osob, které jsou odvezeny do nemocnice, kde podstoupily operační zákroky a samozřejmě prvotní ošetření. Podařilo se nám v současné době ztotožnit všech 14 obětí,“ řekl ředitel pražské policie Petr Matějček. Rychlý zásah policie podle něj zabránil velému krveprolití, jelikož pachatel byl extrémně vyzbrojen. Zbraň nakonec použil i proti sobě. Pravděpodobně se zastřelil brokovnicí.

Matějček zároveň doplnil, že střelec zasáhl z ochozu budovy Univerzity Karlovy i tři lidi na ulici a zranil je. Prostřelil také jeden civilní vůz a jedno policejní auto.

TK policie k vyšetřování střelby na FF UK

Pachatel zřejmě vraždil i v Klánovicích

Policie pracuje také s verzí, že by mohlo jít o stejného pachatele v případu dvojnásobné vraždy v klánovickém lese z minulého týdne. „Nabízí se indicie, že pachatel vražd v Klánovicích, Hostouni i na univerzitě byl totožný,” řekl Vojtěch Motyka, náměstek ředitele KŘ pro službu kriminální policie a vyšetřování.

„Vše nasvědčuje, že jde o téhož pachatele, ale čekáme na výsledky balistiky,“ doplnil Matějček. Pachatel měl zbrojný průkaz na 8 palných zbraní, z toho dvě dlouhé.

Smyčka se kolem pachatele z Klánovického lesa stahovala, policii chybělo ve vyšetřování pár dní, které by dokázaly odvrátit čtvrteční tragédii, řekl šéf pražské mordparty Aleš Strach. „Jsem přesvědčen, že policie ve vyšetřování vraždy v Klánovickém lese neudělala žádnou chybu, za pět dní jsme provedli desítky výslechů. Pachatel byl ale bez vazby na místo i oběti. Pracovali jsme s okruhem asi 4000 možných pachatelů. Věděli jsme, že jde o osobu ze Středočeského kraje,“ dodal Strach.

Tři zranění cizinci

Mezi zraněnými, kterých je podle vyjádření ředitele pražské policie Petra Matějčka 25, jsou podle vicepremiéra tři cizí státní příslušníci - jeden Nizozemec a dva občané Spojených arabských emirátů. „Spolu s ministerstvem zahraničních věcí poskytujeme v této věci maximální součinnost a informační komfort zastupitelským úřadům jednotlivých států v Praze,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Ten zároveň uvedl, že preventivní opatření policie potrvají zatím do 1. ledna. Policisté podle něj nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat. Nemají ale žádné informace o tom, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Policie podle Rakušana dnes mluvila s rektory a děkany škol, aby zvážili konání výuky. „Zároveň krajští ředitelé vytipovávají měkké cíle, u kterých bude zvýšený dohled Policie ČR se speciální výzbrojí,“ uvedl ministr. Opatření jsou podle něj skutečně preventivní, zvýšený dohled nasadila policie již po útoku Hamásu v Izraeli.

Tragická událost na univerzitě spojila Česko. Lidé zasaženým přispěli miliony korun

Lidé na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií na pražské filozofické fakultě přispěli miliony korun. Vyplývá to z webů sbírek. Na sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy (UK) se do pátečního brzkého rána sešlo přes 2,5 milionu korun. Útočník na fakultě ve čtvrtek odpoledne zastřelil 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno.

Přečíst článek

Střelba v Praze šokovala svět, zděšení znělo z Washingtonu, Paříže i Berlína

Dnešní tragická střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze šokovala celý svět. Soustrastnou reakci nabídl například Bílý dům, ale také německý kancléř Olaf Scholz či francouzský prezident Emmanuel Macron a další nejvyšší představitelé sousedních i vzdálenějších zemí. Ti ve svých projevech zármutku zveřejněných na sociálních sítích vyjadřovali též podporu České republice a soucit či solidaritu s oběťmi a jejich rodinami. Zprávám z Prahy věnovala mimořádnou pozornost světová média.

Přečíst článek

Petr Fiala, Petr Pavel, Vít Rakušan

V sobotu 23. prosince bude den státního smutku. Česko uctí památku obětí střelby

V Česku bude v sobotu 23. prosince k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom dnes vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O vyhlášení státního smutku informoval po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Současně vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme