Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tragická událost na univerzitě spojila Česko. Lidé zasaženým přispěli miliony korun

Tragická událost na univerzitě spojila Česko. Lidé zasaženým přispěli miliony korun
Profimedia
 ČTK

Lidé na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií na pražské filozofické fakultě přispěli miliony korun. Vyplývá to z webů sbírek. Na sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy (UK) se do pátečního brzkého rána sešlo přes 2,5 milionu korun. Útočník na fakultě ve čtvrtek odpoledne zastřelil 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno.

Reklama

Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou na Filozofické fakultě UK. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty.

Další sbírka funguje na portálu Znesnáze21. Lidé tam přispěli přes 1,6 milionu korun a částka narůstá.

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii Česka. Útočník tam odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, který střelné zbraně držel legálně a dosud neměl záznam v trestním rejstříku. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.

V budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha policie pracovala celou noc. „V současnosti stále pokračujeme na místě střelby. Aktuálně máme ztotožněno 11 zemřelých a na potvrzení dalších totožností pracujeme. Ukončení prvotních úkonů na místě předpokládáme v dopoledních hodinách,“ napsala policie na síti X.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu (ČRo), že policie už identifikovala 13 ze 14 obětí střelby. 

Policie také po celém Česku přijala preventivní opatření zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle, o další konkrétní hrozbě ale nemá informace, uvedla v jiném sdělení na síti X.

Mezi takzvané měkké cíle patří spolu se školami také třeba nemocnice, kulturní a sportovní akce nebo jiné události, kde se shromáždí více lidí. „Počínaje dnešním dnem jsme přijali celorepublikové preventivní opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci - signál, že jsme tu a jsme připraveni," napsala policie. Jako součást preventivních opatření budou v ulicích i policisté s dlouhými zbraněmi. „Aktuálně kontaktujeme provozovatele vytipovaných zařízení (tzn. měkkých cílů) a seznamujeme je s tímto opatřením,“ doplnila policie na síti X.

Střelba v Praze šokovala svět, zděšení znělo z Washingtonu, Paříže i Berlína

Dnešní tragická střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze šokovala celý svět. Soustrastnou reakci nabídl například Bílý dům, ale také německý kancléř Olaf Scholz či francouzský prezident Emmanuel Macron a další nejvyšší představitelé sousedních i vzdálenějších zemí. Ti ve svých projevech zármutku zveřejněných na sociálních sítích vyjadřovali též podporu České republice a soucit či solidaritu s oběťmi a jejich rodinami. Zprávám z Prahy věnovala mimořádnou pozornost světová média.

Přečíst článek

Petr Fiala, Petr Pavel, Vít Rakušan

V sobotu 23. prosince bude den státního smutku. Česko uctí památku obětí střelby

V Česku bude v sobotu 23. prosince k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom dnes vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O vyhlášení státního smutku informoval po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Současně vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Přečíst článek

V pražské filozofické fakultě se střílelo, na místě jsou mrtví a zranění

Střelba v pražské Filozofické fakultě: 14 mrtvých a desítky zraněných. Střelec byl student univerzity

Česko dnes zažilo nejtragičtější případ střelby ve své historii. Útočník v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy odpoledne zastřelil podle posledních údajů policie 14 lidí, dalších 25 bylo zraněno. Mrtvý je i střelec, který po útoku zřejmě spáchal sebevraždu. Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity. Politici vyjádřili soustrast pozůstalým a ocenili práci zasahujících policistů a dalších záchranných složek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf pražské policie: Střelec z univerzity zřejmě vraždil i v Klánovicích a Hostouni. Čeká se na výsledky balistiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme