Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Státní Lesy ČR mají po roce řádného šéfa. Je jím ekonomický ředitel firmy Šafařík

Dalibor Šafařík převezme řízení Lesů ČR.
ČTK

Státní podnik Lesy ČR rok neměl šéfa. Teď do funkce generálního ředitele přichází současný ekonomický ředitel firmy Dalibor Šafařík.

Reklama

Novým generálním ředitelem Lesů ČR bude dosavadní ekonomický ředitel firmy Dalibor Šafařík. Oznámil to ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Šéf státního podniku, který spravuje téměř polovinu lesů v zemi, vzešel z výběrového řízení.

Nekula řekl, že Šafařík je špičkový odborník a manažer s dlouholetými zkušenostmi z lesnické i akademické sféry. Řadu let působil na Lesnické a dřevařské fakulty brněnské Mendelovy univerzity, letos v červnu se stal ekonomickým ředitelem Lesů ČR. Ve společnosti působil už v letech 2014 až 2020, kdy vedl Krajské ředitelství Lesů ČR v Brně. Ministr věří, že pod jeho vedením bude podnik v nejlepších rukou.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) kácela rizikové stromy nad silnicí II/252 na Pomezní Boudy v úseku mezi křižovatkou v Temném Dole a Myslivnou, 9. listopadu 2022.

Další miliardy pro stát? Vysoké ceny dřeva znásobily zisk státních Lesů ČR

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) za první tři čtvrtletí roku meziročně znásobil hrubý zisk na 7,39 miliardy korun z loňských 2,9 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Tržby Lesů ČR vzrostly o 34 procent na 14,5 miliardy korun z 10,8 miliardy korun před rokem, uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v Česku. Před dvěma týdny podnik poslal do státního rozpočtu mimořádný odvod 3,81 miliardy korun.

Přečíst článek

Šafařík novinářům řekl, že mezi jeho vize rozvoje firmy patří rozmanitost. To znamená různé postupy při obnově lesů po kůrovcové kalamitě, budování nových vztahů s obchodními partnery nebo také vzdělávání zaměstnanců. „Byť se dlouhodobě věnuji problematice lesnické ekonomiky, tak mi jsou blízké všechny postupy jemnějšího a přírodě blízkého hospodaření založeného na respektování procesů v přírodě," doplnil.

Posledního generálního ředitele Josefa Vojáčka odvolal loni v prosinci Marian Jurečka (KDU-ČSL), který tehdy dočasně vedl ministerstvo zemědělství. Vedením Lesů ČR dočasně pověřil Jiřího Grodu z Lesní správy Vítkov na Opavsku, kterému Nekula poděkoval za odvedenou práci.

Nevyhrál, ale byl nejlepší volba

Ještě na konci minulého roku ministerstvo zemědělství vypsalo na místo generálního ředitele výběrové řízení, Nekula v něm ale nikoho nevybral. Letos vypsal úřad další výběrové řízení. Přihlásilo se 21 zájemců, z nichž šest postoupilo do druhého kola výběru. V říjnu dělala najatá personální agentura s uchazeči manažerské a psychologické pohovory a testy. Následně kandidáti představili své koncepce řízení podniku.

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Situace v českém průmyslu se v říjnu prudce zhoršila. Je nejhorší za dva a půl roku

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu znovu prudce zhoršily. Pokles zdraví sektoru zrychlil druhý měsíc v řadě a byl největší od května 2020. V říjnu index PMI klesl na 41,7, když v září činil 44,7 bodu. Informovala tom společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Index tak signalizoval prudké zhoršení provozních podmínek v české výrobě.

Přečíst článek

Hospodářské noviny dnes napsaly, že nejúspěšnějším kandidátem se pro výběrovou komisi stal podle několika zdrojů z lesnického prostředí bývalý generální ředitel podniku z let 2014 až 2018 Daniel Szórád. Byl podle deníku také favoritem šéfa lidovců Jurečky, odmítly ho ale ostatní vládní strany.

Nekula dnes na dotaz novinářů neřekl, kdo vyhrál výběrové řízení. Konstatoval, že výběr personální agentury se zúžil na šest finalistů a mezi doporučenými uchazeči byl i Šafařík. Jeho vize vedení podniku i osobní rozhovor ho podle jeho slov přesvědčily o tom, že je to nejlepší volba. Šafařík novinářům řekl, že na místa ekonomického i výrobního náměstka vypíše výběrová řízení neprodleně po svém jmenování.

Ministr Nekula (vlevo) s novým šéfem Lesů ČR Šafaříkem. ČTK

Lesy ČR za letošní tři čtvrtletí meziročně znásobily hrubý zisk na rekordních 7,39 miliardy korun z loňských 2,9 miliardy Kč. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Úkolem Lesů ČR v nadcházejícím období bude obnova lesů po kůrovcové kalamitě. Lesy ČR budou podle Nekuly v příštích pěti až šesti letech potřebovat zhruba 50 miliard Kč na investice. Za klíčovou považuje ministr i obnovu cest či vodních prvků.

Lesy ČR

Lesy ČR se oklepaly z kůrovce. Zisk znásobily šedesátkrát díky dvoumiliardové dotaci

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun v roce 2020. Uvedla to mluvčí podniku Eva Jouklová. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Podnik také od státu získal dotace na obnovu kůrovcem zničených lesů. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v ČR.

Přečíst článek

palety palivového dřeva

Palivové dříví dvojnásobně zdražilo, lesníci i tak zažívají výrazně vyšší poptávku

Průměrná cena palivového dříví v druhém čtvrtletí meziročně stoupla na 1001 korun za metr krychlový, což je nárůst o 111 procent. Cena se zvyšuje od začátku roku. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Soukromé firmy i Lesy ČR pozorují výrazný nárůst poptávky po dřevu, lidé se zásobují nejen na zimu, ale i na další roky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme