Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miloš Vystrčil: Nenechme se chytit do Putinových pastí a zlákat jeho falešnými sliby

Vystrčil: Demokratické země měly reagovat na ruské kroky v Gruzii a na Ukrajině
ČTK
 ČTK

Bylo obrovskou chybou demokratických zemí, že ihned v roce 2008 tvrdě nereagovaly na kroky ruského prezidenta Vladimira Putina v Jižní Osetii a Abcházii a zejména poté v roce 2014 při ruské invazi na Krym a skryté invazi v Doněcku a Luhansku. Uvedl to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při zahájení mezinárodního parlamentního summitu Krymské platformy.

Reklama

Po loňské ruské invazi na Ukrajinu se ukázalo, že Putin používá stejné metody a hanebné dobyvačné vzorce jako v minulosti nacistický diktátor Adolf Hitler. „Putin se vlastně jenom rozhodl pokračovat ve své nelítostné expanzivní politice a opět spoléhal, že nenarazí na větší odpor,“ uvedl šéf horní parlamentní komory. Ukrajina se ale podle něj začala hrdinně bránit a demokratický svět se probral.

S podporou Ukrajiny je podle Vystrčila nutné pokračovat tak dlouho, jak to bude potřeba. „Přestat se starat o svobodu a utrpení jiných a nechat je napospas znamená zradit sám sebe a selhat. Znamená to udělat velký omyl. Zároveň je třeba se připravit na to, že mohu být v krátké době dalším na řadě,“ uvedl předseda Senátu.

Pravděpodobný budoucí slovenský premiér Robert Fico

Proč Fico nenávidí Ukrajinu? Roli mělo sehrát ponížení od Tymošenkové, uvedl server Politico

Pravděpodobný budoucí slovenský premiér Robert Fico během předvolební kampaně varoval, že jako nový vůdce země už nepošle Ukrajině „ani jeden náboj“ na pomoc proti ruské agresi. Tento dramatický posun od výrazně proukrajinského postoje odcházející vlády je zčásti založený na historických sympatiích Slovenska k Rusku. Jak ale napsal server Politico, existuje i velmi osobní důvod, proč Fico nemá Ukrajinu rád.

Přečíst článek

„Nenechme se chytit do Putinových pastí. Pokud se do ní chytíme, nevyhrajeme, a navíc zlo a bezpráví v podobě kremelského režimu se bude čím dál tím víc roztahovat,“ řekl Vystrčil. Zneuctila by se tím i památka všech obětí ruské agrese, míní. „Pokud uvěříme, že s Ruskem se dá za nerovných podmínek vyjednávat, pokud uvěříme lžím Kremlu, pokud lži Kremlu dovolíme dál šířit mezi naše vlastní obyvatele, podepisujeme rozsudek smrti nejen svobodné a nezávislé Ukrajině, ale i demokracii a svobodě jako takové,“ dodal.

Apeloval také na zástupce Parlamentů, aby občanům svých zemí vysvětlovali, proč je správné se nevzdat, nerezignovat, nenechat se „zlákat falešnými Putinovskými sliby.“

Krymská platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a o ukončení ruské okupace krymského poloostrova. Vznikla v létě 2021 z iniciativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, sloužit má jako koordinační a konzultační fórum pro zástupce vlád, parlamentů a expertů. První ročník parlamentního summitu se uskutečnil loni v říjnu v chorvatském Záhřebu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme