Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Gates: Díky promoření je víc lidí imunních než díky vakcínám. V budoucnu přijdou další pandemie

Zakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates
ČTK
 ČTK

Kolem 80 procent světové populace by v současnosti mělo být očkováno nebo přijít do styku s virem způsobujícím covid-19, uvádí průzkum citovaný Billem Gatesem. Zvláště varianta omikron zajistila pravděpodobně dostatečnou imunizaci velké části lidí.

Reklama

Koronavirus se postaral o imunizaci populace lépe než vakcíny, protože očkování nebylo dlouho dostupné v potřebném množství. Na bezpečnostní konferenci v Mnichově to prohlásil americký miliardář a filantrop Bill Gates. Nepochybuje také, že svět se po překonání covidu bude v budoucnu potýkat s další pandemií.

Současná pandemie podle šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse neskončí, dokud nebudou mít všechny země dostatek vakcíny.

Bill Gates
video

Gatesův fond investuje až 15 miliard dolarů v oblasti čistých technologií

Investiční fond Breakthrough Energy Catalyst (BEC), za kterým stojí zakladatel společnosti Microsoft a miliardář Bill Gates, plánuje investovat až 15 miliard dolarů (přes 323 miliard korun) do projektů zaměřených na čistou technologii ve Spojených státech, Británii a Evropské unii. V rozhovoru s listem Financial Times to řekl výkonný ředitel tohoto soukromo-veřejného fondu Jonah Goldman.

Přečíst článek

„Bohužel koronavirus, a obzvláště varianta omikron, protože je sám o sobě jistým typem vakcíny, odvedl lepší práci než lidstvo s očkováním,“ řekl Gates. Zakladatel společnosti Microsoft poznamenal, že podle průzkumů z jednotlivých zemí bylo 80 procent lidí vakcinováno, případně vystaveno koronaviru.

Vakciny za měsíce

„Riziko nyní pokleslo. Je ale smutné, že jsme neudělali dobrou práci s terapeutiky. Máme jen osm dobrých terapeutik,“ řekl Gates. „U vakcín nám trvalo dva roky, než jsme jich měli dostatek,“ řekl.

Podle Gatese je jasné, že v budoucnu se bude lidstvo potýkat s dalšími pandemiemi. „Příště bychom ale mohli vakcíny zvládnout za šest měsíců a ne za dva roky,“ řekl.

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Přečíst článek

Tedros Adhanom Ghebreyesus prohlásil, že vakcíny proti covidu stále nejsou všem zemím dostupné v potřebném množství, problematické je podle něj zásobování Afriky. „Kdy to skončí? Skončí to vůbec? To jsou otázky, které jsou aktuální,“ řekl. Dodal, že až budou vakcíny dostupné opravdu všem, bude to konec pandemie, protože zatím se může virus nerušeně šířit.

Šéf WHO rovněž hovořil o tom, že programy OSN letos potřebují na boj proti pandemii covidu-19 v chudých zemích alespoň 16 miliard dolarů (zhruba 343 miliard korun). Peníze mají posloužit na nákup vakcín, testů i léků proti infekci.

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Přečíst článek

šéfkuchař Přemek Forejt

Nikdy jsem se netajil láskou k fastfoodu, říká Forejt o spolupráci s McDonald´s

V oboru špičkové gastronomie se Přemek Forejt, šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée a také známý porotce reality show MasterChef, pohybuje více než 15 let. Svoje zkušenosti nabyté z michelinských restaurací v zahraničí teď zúročí jako „kontrolor“ kvality ve fast foodovém řetězci McDonald´s. Spolupráci oznámila firma na svém webu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bill Gates

Gates vypadne z klubu dolarových stamiliardářů. Vzdá se části bohatství pro dobrou věc

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme