Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Adání si za den polepšil o 7,7 miliardy dolarů, je nejbohatším člověkem v Asii

Indický podnikatel Gautam Adání
ČTK
 ČTK

Indický podnikatel Gautam Adání se vrátil na pozici nejbohatšího člověka v Asii. Ukázal to on-line index nejbohatších lidí, který sestavuje agentura Bloomberg.

Reklama

Z první příčky v Asii jej před rokem sesadil krajan Mukéš Ambání, když se Adání a jeho obchodní impérium stalo terčem spekulantů. Ti Adáního obvinili z účetních nesrovnalostí, indický nejvyšší soud ale tento týden rozhodl, že po sérii vyšetřování už v této věci není nutné nic dalšího konat.

Čistá hodnota Adáního majetku se ke čtvrtečnímu večeru pohybovala kolem 97,6 miliardy dolarů (téměř 2,20 bilionu korun), za den se tak zvýšila o 7,7 miliardy dolarů. Ambání, který je šéfem společnosti Reliance Industries, se tak ocitl na druhém místě v Asii. Hodnota jeho majetku se sice za den také zvýšila, ale jen o 764 milionů dolarů zhruba na 97 miliard dolarů (2,18 bilionu korun).

Adání stojí v čele obchodního impéria Adani Group, jehož součástí je mnoho firem z různých oborů. Americká investiční společnost Hindenburg Research loni v lednu Adáního obvinila z účetních nesrovnalostí a z podvodů na investorech. Hindenburg spekuloval na pokles ceny akcií Adáního firem a negativní zpráva mu pomohla k dosažení tohoto cíle.

Generální ředitel americké internetové společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Zuckerberg výhodně prodal. Za akcie Mety inkasoval více než 400 milionů dolarů

Generální ředitel americké internetové společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg odprodal v posledních dvou měsících loňského roku akcie firmy za 428 milionů dolarů (9,65 miliardy korun). Podle webu Business insider to vyplývá z údajů pro regulační úřady. Zuckerberg se akcií Mety zbavoval poprvé po dvou letech, a těžil tak z jejich růstu. Loni tyto akcie zpevnily o 194 procent a obchodují se poblíž svých maxim.

Přečíst článek

Bloomberg svůj index nejbohatších lidí aktualizuje zpravidla jednou do roka, a to po důkladném zkoumání majetku a obchodních vazeb lidí, jimiž se zabývá. On-line index odráží denní změny v hodnotě akcií firem, které jsou s daným člověkem spojené, a další ekonomické faktory.

Adání je aktuálně dvanáctým nejbohatším člověkem na světě, Ambání třináctým. První příčka patří Elonu Muskovi, šéfovi automobilky Tesla, sociální sítě X, vesmírné společnosti SpaceX a dalších firem. Jeho majetek Bloomberg vyčíslil na 220 miliard dolarů (4,95 bilionu korun).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme