Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Majitel Juventusu Turín zaplatí finančáku miliardu eur. Jinak mu hrozil soud

Andrea Agnelli z rodu Agnelliových
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Další světový miliardář doplatí daně ve stamilionových částkách. Po Elonu Muskovi finančák doměřil daň také italskému rodu Agnelliových, který vlastní mimo jiné automobilku Ferrari nebo fotbalový klub Juventus Turín. Na snímku je Andrea Agnelli, jedna ze současných vůdčích osobností rodiny.

Reklama

I měsíce poté, co Elon Musk zaplatil nejvyšší daň v historii lidstva, zůstávají jeho odvody státu červeným hadrem pro spoustu lidí. A dodnes se musí zakladatel Tesly a či Space X na sociálních sítích vymezovat vůči výpadům ze strany některých politiků, zejména demokratické senátorky Elizabeth Warrenové.

A není sám, podobné problémy z nerealizovaných zisků na nárůstu cen akcií mají i další „foundeři“ dnes velkých a úspěšných firem, kteří se nezbavují akcií, tedy zejména Jeff Bezos.

Ale své potíže s berním úřadem mají také miliardáři v Evropě. Nejnovější kauza má ve svém středu italský miliardářský rod Agnelliových, který přes svou společnost Exor ovládá řadu slavných společností, jako jsou automobilky Stellantis (globální firma vlastnící řadu značek včetně Fiatu či Chrysleru, v níž má rodina Agnelliových největší podíl), Ferrari či turínský klub Juventus FC.

Elon Musk

Musk zaplavil charitu miliardami, aby ušetřil na daních

Technokrál Tesly, jak zní oficiální titul šéfa automobilky, Elon Musk věnoval loni v listopadu na charitu pět milionů akcií Tesly v hodnotě asi 5,7 miliardy dolarů, vyplývá to z povinného hlášení pro regulátora. Muskovo filantropické vzedmutí má i krajní motiv, snížení jeho daňové povinnosti.

Přečíst článek

Rodina: Vinu neuznáváme

Právě Exor, v němž Agnelliovi vlastní 52 procent, se dostal do hledáčku vyšetřovatelů finančních machinací. V roce 2016 totiž mateřská společnost pohltila svou nizozemskou dceru, aniž by odvedla příslušné daně. Italská finanční správa tak zahájila šetření, které nyní skončilo mimosoudním vyrovnáním. Společnost Exor tak zaplatí 746 milionů eur, dalších 203 milionů eur půjde z konta holdingové společnosti Giovanni Agnelli B.V.

„Podpis této dohody však nemůže být interpretován jako uznání, byť jen částečné, argumentace a interpretace Italské daňové správy. Nadále jsme přesvědčeni, že jsme jednali v souladu s platnými pravidly,“ uvedla společnost Giovanni Agnelli B.V. v prohlášení pro média.

Gabriel Boric, nastupujícímu prezidentovi Chile je 35 let

Chilské byznys elity narazí na „levicového hrdinu“. Nastupující prezident jim zvýší daně

Během dvou měsíců od svého zvolení dal nastupující levicový prezident Gabriel Boric ekonomickým elitám najevo, že budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. S tím ale souhlasí i představitelé odcházející vlády. Jihoamerická země čelí rostoucímu sociálnímu napětí.

Přečíst článek

Miloš Zeman ve sněmovně

Lukáš Kovanda: Rušení daňových výjimek není průchozí. Sociálně ani politicky

Jestliže podle prezidenta Miloše Zemana není rozpočet Fialovy vlády protiinflační, pak jim už vůbec nemohl být rozpočet připravený ještě Babišovou vládou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obchody s uměním by se neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Obchody s uměním by se miliardář neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Přečíst článek
Kontrolu nad Berlusconiho impériem přebírají nejstarší potomci, Marina a Pier Silvio

Kontrolu nad Berlusconiho byznysovým impériem přebírají dva nejstarší potomci, Marina a Pier Silvio

Přečíst článek
Pláž Lustica Bay v Černé Hoře.

Dovolená může stát i 20 milionů, říká šéf luxusní cestovky. Bohatí milují soukromé tryskáče a jachty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme