Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kniha o Muskovi vyjde česky již za pár týdnů. Na vánoční trh přijdou desítky tisíc kusů

Elon Musk hýbe světem
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Je Elon Musk šílenec, nebo génius? Jaká je jeho role v rusko-ukrajinském konfliktu? Zabránil jaderné katastrofě, nebo podrazil ukrajinské snahy o protiofenzivu? A jak se na jeho zrání podepsalo drsné dětství v Jihoafrické republice a vztahy s komplikovaným otcem? Odpovědi nabízí mimořádná biografie jedné z nejvlivnějších osobností současnosti z pera renomovaného Waltera Isaacsona. Knihu v češtině již za pár týdnů na předvánoční trh uvede nakladatelství Práh.

Reklama

Steve Jobs, Leonardo Da Vinci, autoři revoluční metody editace genů. To jsou osobnosti, jejichž životy a význam pro lidstvo sepsal proslulý autor biografií Walter Isaacson. Nyní se na knižní pulty dostala jeho kniha o Elonu Muskovi a okamžitě strhla očekávatelnou pozornost.

Není se čemu divit. Isaacson se v ní dotýká celé řady stále živých kauz spojených s jednou z nejvlivnějších postav současného světa. Největší kontroverzi přitom vyvolala pasáž knihy, v níž Musk mluví o ukrajinsko-ruském konfliktu.

Očekávaná biografie Elona Muska od Waltera Isaacsona Nakladatelství Práh - použito se svolením

Jak to tehdy alespoň podle Muska si v polovině října budou moci přečíst i čeští a slovenští čtenáři díky nakladatelství Práh, který knihu chystá k vydání na 18. října.

„Vzhledem k tomu, že nakladatelství Práh vydává knihy Waltera Isaacsona už mnoho let, tak jednání o právech složitá nebyla. Jsme opčním nakladatelem, takže novinky tohoto autora nejsou nabízeny nikomu jinému, což neznamená, že bychom je dostávali levně. Vzhledem k obřímu potenciálu biografie Elona Muska jsme však výjimečně usilovali i o slovenská práva, která se nám podařilo přikoupit a vydáváme tedy knihu zároveň v češtině i slovenštině,“ prozradil pro newstream.cz Martin Vopěnka z nakladatelství Práh.

Kniha vyjde v nákladu 20 tisíc v češtině a 6 tisíc ve slovenštině. České vydání přeložil dlouholetý zkušený překladatel, navíc také šéfredaktor časopisu Hrot Tomáš Jeník. Překládal i předchozí Isaacsonovy bestsellery Leonardo da Vinci, Prolomený kód života nebo knihu esejů Vůdcové, myslitelé, hrdinové. Redakce se pak ujal zkušený redaktor a rovněž překladatel Richard Podaný,“ dodal Vopěnka.

Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Během posledního roku se pověst nejbohatšího muže světa Elona Muska proměnila z vizionáře na téměř až vyvrhela a asociála. Mnoho lidí si kladlo a klade otázku, co se mu asi tak honí v hlavě? Důkladnou odpověď poskytuje nová biografie nazvaná jednoduše Elon Musk z pera uznávaného literáta Waltera Isaacsona. A mnozí recenzenti se shodují na jednom: hlavním přínosem biografie je bádání nad tím, jak se může tak nevyzpytatelný, arogantní člověk s tlačítkem v duši s nápisem „režim: démon" stát úspěšným a jestli vůbec stojí za to lidstvu „nechat se spasit cvokem“.

Přečíst článek

Úpravy na poslední chvíli

Na knize nakladatelství podle Gilánika pracovalo déle než půl roku. Přesto šlo o velmi adrenalinovou jízdu.

„Do posledních dnů se prováděly změny v anglickém originálu a poslední kapitoly poslal sám autor až na začátku léta. Snažil se pochopitelně zachytit dynamiku samotného Muska do poslední možné chvíle. Vše se nám podařilo zapracovat do českého i slovenského vydání,“ dodal Vopěnka.

Lze očekávat, že se z knihy stane bestseller podobně jako kniha o Stevu Jobsovi z pera stejného autora. Ta vyšla krátce po smrti proslulého technologického inovátora a stala se hitem na globálním i českém trhu.

Tweety jen za peníze. Musk hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k síti X

Tweety jen za peníze. Musk hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k síti X

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X, dříve známé jako Twitter. Je to podle něho jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů na této síti. Majitel Twitteru to podle BBC uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany nebyla jen poznámka na okraj, nebo zda šlo o signál, že záměr už je v přípravě.

Přečíst článek

Zakladatel a CEO Tesly Elon Musk

Musk se setkal s Macronem či Módím. Naštval Tchaj-wan a vyvolává kontroverze, píše BBC

Americký miliardář Elon Musk se v posledních týdnech setkal s několika významnými světovými lídry - například o francouzském prezidentovi Emmanueli Macronovi řekl, že na něj velmi zapůsobil, indický premiér Naréndra Módí ho může počítat mezi své fanoušky, zatímco izraelský premiér Benjamin Netanjahu si cestou do Spojených států na Muska rovnou udělal čas. Tyto schůzky ale vyvolávají kontroverze, napsala na svém webu stanice BBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme