Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kardinál Angelo Becciu dostal od soudu ve Vatikánu trest pět a půl roku vězení

Kardinál Angelo Becciu
ČTK
 ČTK

Kardinál Angelo Becciu je vinen v případu zpronevěry při správě majetku katolické církve, rozhodl dnes soud ve Vatikánu, který mu udělil trest pět a půl roku vězení, uvedla agentura Reuters. Pětasedmdesátiletý Becciu je nejvýše postaveným církevním hodnostářem, který kdy stanul před vatikánským trestním soudem. Kardinálovi právníci uvedli, že jejich klient se proti verdiktu odvolá.

Reklama

Soud se zabýval řadou finančních transakcí, na které dohlížel Becciu v době, kdy byl druhým nejvýše postaveným mužem na vatikánském Státním sekretariátu v letech 2011 až 2018. Velká část procesu se týkala nevýhodné investice 300 milionů liber (8,5 miliardy korun) do rekonstrukce luxusní nemovitosti v Londýně. Nemovitost nakonec Vatikán se zhruba třetinovou ztrátou prodal v roce 2022.

Jeden z nejzávažnějších finančních skandálů ve Vatikánu v posledních letech soud zkoumal od roku 2021. Becciu, který kdysi patřil k nejbližším spolupracovníkům papeže Františka, trval na své nevině. Prokurátor Alessandro Diddi pro kardinála žádal trest sedm let a tři měsíce vězení.

Spolu s Becciuem stanulo před soudem dalších devět lidí, kteří čelili obžalobě z praní špinavých peněz, podvodu, korupce, zneužití pravomoci a vydírání, napsala agentura DPA.

Britský premiér Rishi Sunak

Karel Pučelík: Zastavte loďky s migranty! Britští konzervativci je chtějí posílat do Afriky

Britští poslanci v úterý schválili nový vládní návrh na deportace migrantů do nesvobodné Rwandy. Daňové poplatníky už teď plán stál stovky miliard liber, je navíc neetický a nemá politickou perspektivu. Přesto všechno na něm ale konzervativci sveřepě trvají.

Přečíst článek

Jednání k aktuální situaci ve společnosti Liberty Ostrava. Zleva primátor Ostravy Jan Dohnal, ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Opozice si mne ruce. Případný pád Liberty Ostrava uškodí vládě Petra Fialy

Pravděpodobnost pádu hutí Liberty Ostrava roste. Byl by to problém hlavně pro region jako takový, protože je v něm spousta firem a subdodavatelů navázaných na Liberty. Makroekonomicky to země celorepublikově nepocítí, v rámci kraje to však bude znatelná rána, s níž by došlo ke zvýšení regionální míry nezaměstnanosti. Pak by nastal řetězový efekt, firmy by neměly komu dodávat a číslo lidí, kteří přijdou o práci, by mohlo být daleko vyšší.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme