Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ženatý katolický kněží a zrušení celibátu? No proč ne, ohromil svět papež František

Ženatý katolický kněží? No proč ne, ohromil svět papež František
ČTK
 ČTK

Celoživotní dodržování celibátu u katolických kněží je pravidlo, které je možné změnit, a lze si tedy v církvi představit ženaté duchovní. V rozhovoru zveřejněném argentinským zpravodajským portálem Infobae to řekl papež František.

Reklama

"V tom, že se kněz může oženit, nevidím žádný rozpor," řekl papež s poukazem na praxi východních katolických církví, kde celibát u kněží není povinný. „Je to dočasný předpis... Není věčný jako kněžské svěcení... Na druhou stranu je celibát disciplína,“ dodal.

Rakev s ostatky Benedikta XVI. na Svatopetrském náměstí

FOTOGALERIE: Desítky tisíc věřících se rozloučily se zesnulým papežem Benediktem XVI.

Na vatikánském Svatopetrském náměstí dnes skončila zádušní mše za emeritního papeže Benedikta XVI., který zemřel 31. prosince ve věku 95 let. Smuteční obřad, kterému přihlíželo na 50.000 věřících, vedl nynější papež František. Zesnulý bude nyní uložen do hrobky v kryptě Svatopetrské baziliky, tento obřad se již odehrává mimo zraky veřejnosti.

Přečíst článek

Na otázku novináře, zda se tedy může stát, že povinný celibát bude zrušen, pak František odpověděl jednoduše - ano. Zároveň ale papež poznamenal, že podle něj zrušení celibátu kněžím jejich úlohu neulehčí.

Debaty kvůli případům zneužívání dětí kněžími

O institutu celibátu se vedou v poslední době debaty i v souvislosti s kauzami sexuálního zneužívání kněžími, které oslabily postavení církve po celém světě. Někteří se domnívají, že pokud by duchovní směli sexuálně žít v partnerském svazku, mohlo by to počty případů zneužívání snížit.

Papež rozdal v posledních dnech několik rozhovorů světovým médiím v souvislosti s výročím deseti let v čele katolické církve. Konkláve ho zvolilo nástupcem Benedikta XVI. 13. března 2013.

papež František

Revoluce v katolické církvi. Papež František otevřel laikům i ženám cestu do čela vatikánských orgánů

Papež František otevřel laikům, včetně žen, cestu do čela vatikánských orgánů, píší světové agentury.

Přečíst článek

Reklama

Související

papež František

Revoluce v katolické církvi. Papež František otevřel laikům i ženám cestu do čela vatikánských orgánů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme