Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Objevitel krevních skupin Jan Janský zdobí pamětní minci ČNB

Nová pamětní mince ČNB s portrétem Jana Janského
ČNB
Stanislav Šulc
sta

Investice do mincí a medailí jsou v posledních měsících na vzestupu.

Reklama

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou dvousetkorunu k připomenutí 100 let od úmrtí Jana Janského, objevitele čtyř základních krevních skupin. Mince, která je první pamětní dvousetkorunou z nového pětiletého emisního plánu ČNB, bude v prodeji od středy 8. září 2021.

„Pamětní dvousetkoruna, vyražená ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi, má průměr 31 milimetrů a hmotnost 13 gramů. Vydána je ve dvojím provedení – v běžném (standard) a špičkovém (proof),” vysvětluje mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. „V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou je emitováno 5 600 kusů, dalších 10 700 kusů je vyraženo ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem," dodává mluvčí.

Míšeňský porcelán

Desítky tisíc eur za talíř? Investice do Míšně mohou pomoci s inflací

Díky dálnici D8 jste tam za chvíli. Návštěva muzea a fabriky míšeňského porcelánu je skvělý tip na výlet. A možná i dobrou investiční příležitostí.

Přečíst článek

Návrh mince společně vytvořili Asamat Baltaev a Jiří Hanuš, razila ji Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

Lícní strana mince navržená Jiřím Hanušem nese současné označení čtyř krevních skupin zobrazených v kapce krve. Na rubové straně mince z dílny Asamata Baltaeva je kompozice portrétu Jana Janského a nápisu v podobě římského čísla IV.

Nový emisní plán

Mince připomínající Jana Janského je první pamětní dvousetkorunou z nového emisního plánu na období 2021–2025.

Ještě v září ČNB vydá druhou minci v pořadí, věnovanou 150. výročí narození významného českého malíře Františka Kupky. Příznivci numizmatiky se letos dočkají také třetí stříbrné dvousetkoruny, připravované k příležitosti říjnového 200. výročí narození Karla Havlíčka Borovského.

Nominální hodnota mince 200 korun není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH.

O investice do pamětních mincí a medailí je v posledních měsících mimořádný zájem. Podle Petra Kovaljova, majitele firmy Numfil, která u nás zástupuje největšího evropského obchodníka s mincemi, německou firmu Künker, nárůst poptávky jasně potvrzují výsledky aukcí. Obdobná situace pak je i na celosvětovém trhu.

Svatováclavský desetidukát z roku 1937. (ilustrační foto)

Češi holdují sběratelství. Jen v červnu na Aukru koupili předměty za 140 milionů

Lidé na největším českém on-line tržišti Aukro v červnu vydražili sběratelské a starožitné předměty za 140 milionů korun, jedná se o meziroční nárůst o 22,5 procenta.

Přečíst článek

„Například se letos v červnu v Monaku prodal luxusní 10ti dukát 1639 z období vlády Ferdinanda III. z mincovny Praha za asi pět milionů korun. O měsíc později se v Japonsku vydražil velmi vzácný 10ti dukát 1661 Leopolda I. rovněž v krásném stavu z mincovny Praha za cca devět milionů korun,” říká Kovaljov.

>>>>>>Zajímáte se o sběratelství a alternativní investice? Sledujte nás<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Přečíst článek
Ředitel filatelistického Clubu de Monte-Carlo Olivier Stocker na výstavě v Praze

Když sběratel začne prodávat své známky, je to pro něj malá smrt, říká jeden z nejlepších filatelistů světa Olivier Stocker

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme