Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Den D pro Josefa Středulu. Obhájí post odborového bosse?

Odborový šéf Josef Středula
Dalibor Martínek / Newstream
 ČTK

Josef Středula je jediným kandidátem na šéfa největší odborové centrály v Česku. Zároveň se nadále spekuluje o jeho prezidentské kandidatuře.

Reklama

V Praze začíná dvoudenní sjezd Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Tato největší odborová centrála v Česku zastřešuje 31 svazů s několika stovkami tisíc členů. Jejich zástupci budou volit vedení odborů na příští čtyři roky. Jediným kandidátem na předsedu je dosavadní předák Josef Středula, o místopředsednické funkce budou znovu usilovat nynější místopředsedové Vít Samek a Radka Sokolová.

Na sjezdu by měl dnes vystoupit šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) či ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Odboráři pak chtějí debatovat o své další strategii pro příští roky. O vedení centrály by měli rozhodovat večer.

Co si Josef Středula myslí o současné situaci? Čtěte rozovor s odborovým šéfem na newstream.cz👇

Odborový šéf Josef Středula

Šéf odborů Středula: Nesvalujme inflaci jen na válku, rostla už před ní. Milionu Čechů hrozí chudoba

Blíží se doba, kdy řada lidí nebude mít na nenadále výdaje. A začne se to týkat i střední třídy, tedy lidí, kteří by se za chudé rozhodně neoznačili. Myslí si to šéf odborů Josef Středula, podle něhož by se firmy měly o své zisky dělit se zaměstnanci. Jinak hrozí, že veškerá tíha inflace dopadne právě na ně. „Nejde všechno hodit na válku, propad životní úrovně tu byl už předtím,“ říká dlouholetý odborář. Majitelé firem si podle něj vždy najdou peníze na luxusní služební auto, ale na adekvátní odměny zaměstnancům už nikoliv.

Přečíst článek

Hlavní téma: Konec levné práce

ČMKOS si už před lety vybrala jako své hlavní téma zvyšování výdělků. Přišla se sloganem Konec levné práce. Tlačí na zvyšování minimální mzdy i platů ve veřejném sektoru. Minimální mzda se za poslední čtyři roky zvedla o 4000 korun na letošních 16 200 korun. Dalším z prosazovaných záměrů je zkracování pracovní doby při zachování stejného výdělku.

Jediným kandidátem na předsedu ČMKOS je stejně jako na minulém sjezdu před čtyřmi lety dosavadní šéf Středula. V čele centrály je tak už osm let. Při předchozí volbě získal 98 procent hlasů. V poslední době se mluví o jeho prezidentských ambicích. Kandidaturu zatím oficiálně neoznámil. Už před třemi lety ale řekl, že o účasti v prezidentské volbě vážně uvažuje. Letos v únoru ho mezi možné kandidáty zařadil současný prezident Miloš Zeman. Středula nyní vystupuje jako kritik postupu a návrhů vládní pětikoalice. Nedávno pohrozil odborářskými protesty.

Protikandidáty do vedení centrály nemají ani místopředsedové Radka Sokolová a Vít Samek. Také oni své funkce zastávají už osm let, o zvolení tak usilují potřetí za sebou.

Výslech VB, ptá se Viliam Buchert

Výslech šéfa odborů Středuly: Chci poznat peklo, po smrti v něm neskončím

Dokáže šéf odborů Josef Středula hovořit upřímně, či hodně fabuluje? Newstream.cz to u předsedy ČMOKS vyzkoušel netradiční formou a výsledek je překvapující.

Přečíst článek

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme