Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cenný skalp pro rebely. Republikán McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů

Republikánští rebelové uspěli ve snaze odvolat McCarthyho z čela sněmovny USA
ČTK
 ČTK

Republikán Kevin McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů, když návrh na jeho odvolání vedle hrstky stranických rebelů podpořili všichni hlasující kongresmani Demokratické strany.

Reklama

McCarthy byl teprve třetím šéfem zákonodárné komory, který byl v jejích 234 let dlouhých dějinách vystaven pokusu o odvolání, a jako první z této bitvy odchází poražený, napsal list The New York Times.

Příslušné usnesení navržené radikálním floridským republikánem Mattem Gaetzem bylo přijato poměrem 216 hlasů ku 210. Jeden z McCarthyho spojenců Tom Cole před hlasováním varoval, že takovýto výsledek uvrhne sněmovnu do chaosu. Gaetz oponoval, že chaosem je předsednictví McCarthyho, kterému se podle něj nedá věřit.

Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Vítězství Roberta Fica, který v kampani před slovenskými parlamentními volbami prosazoval ukončení vojenské pomoci Kyjevu, ukazuje na plíživou nespokojenost s válkou na Ukrajině v regionu střední Evropy, tvrdí analýza agentury Reuters. Odborníci nicméně neočekávají zásadní zahraničněpolitický obrat Bratislavy.

Přečíst článek

McCarthyho pozice jakožto předsedy Sněmovny reprezentantů byla oslabená už v lednu po jeho zvolení, jelikož určitá frakce Republikánské strany jej považuje za slabého šéfa neschopného čelit tlaku Bílého domu a Senátu, které má pod kontrolou Demokratická strana. Odpor vůči McCarthymu se vystupňoval po víkendových událostech, kdy McCarthy spolupracoval s demokraty na právních předpisech potřebných pro zamezení paralyzování amerických federálních úřadů.

Těsně po ohlášení výsledků hlasování se z republikánských lavic ozvalo provolání: „A teď jako co?“, načež byl na základě zákonů přijatých v roce 2001 prozatímním předsedou Sněmovny reprezentantů jmenován republikánský kongresman ze Severní Karolíny Patrick McHenry. Dolní komora je nicméně po odvolání McCarthyho, jenž ve funkci setrval 269 dní, ve viditelném neklidu, píší americká média.

Washington pohrozil Ukrajině krácením pomoci, pokud nepřidá v boji s korupcí

Spojené státy stále silněji naléhají na Ukrajinu, aby přidala v boji proti korupci, píše na svých internetových stránkách americká televize CNN s odvoláním na vícero nejmenovaných zdrojů. Washington v posledních týdnech vyslal do Kyjeva několik nót, v nichž naznačil, že určité formy americké hospodářské pomoci budou spojovány s pokrokem Ukrajiny v reformách jejích institucí.

Přečíst článek

„Nikdo neví, co se teď bude dít, ani ti, kteří hlasovali pro uvolnění místa předsedy, o tom nemají ponětí. Nemají žádnou alternativu. Prostě hlasovali pro chaos,“ řekl médiím podle stanice CNN McCarthyho spojenec Cole krátce po hlasování.

Obě americké strany budou nyní jednat o jménech, která nominují jako kandidáty na nového předsedu. Otázkou zůstává, zda se křeslo pokusí získat zpět McCarthy. Je to nicméně nepravděpodobné vzhledem k tomu, že dnes osm jeho spolustraníků zvedlo ruku pro jeho odvolání.

Republikáni drží v dolní komoře Kongresu těsnou většinu 221 ku 212 křeslům, teoreticky tedy stačilo, aby kromě všech demokratů pro McCarthyho odvolání hlasovalo pět rebelujících republikánů.

„Je nyní odpovědností Republikánské strany, aby ukončila sněmovní republikánskou občanskou válku,“ prohlásil šéf demokratické menšiny Hakeem Jeffries. Demokraté v uplynulých dnech zvažovali, zda McCarthyho svými hlasy v čele komory podrží výměnou za politické ústupky. Jeffries nicméně podle amerických médií na víkendovém jednání za zavřenými dveřmi vydal pokyn, aby tak jeho spolustraníci neučinili, jelikož republikáni podle něj „nejsou schopní se odpoutat od extremistické politiky“.

Místo záchrany klimatu kulturní války? Britský premiér Sunak představil bizarní reformu

Místo záchrany klimatu kulturní války? Britský premiér Sunak představil bizarní reformu

Britská vláda oddálila konec spalovacích motorů a v rámci změny klimatické politiky kuriózně zrušila i neexistující opatření. Rozčílila tak odborníky, automobilky i některé přední konzervativce. Politické zisky přitom patrně budou minimální.

Přečíst článek

Většina republikánů ve Sněmovně reprezentantů nesouhlasí s migrační ani ekonomickou politikou demokratického prezidenta Joea Bidena, požadují škrty ve vládním rozpočtu, přísnější dohled na hranicích a chovají nechuť vůči jistým progresivním sociálním změnám. Zhruba pětina zvolených republikánů v Kongresu spadá do radikální frakce nazvané Freedom Caucus, jež mimo jiné sdružuje McCarthyho odpůrce.

„(Tato frakce) se pomyslně dělí na dvě hlavní skupiny. První de facto souhlasí s republikánským hlavním proudem, ale má za to, že tito lidé neumějí vyjednávat. Druhá, menší skupina McCarthyho osobně nesnáší a mnoho lidí v Kongresu má za to, že nejednají z dobré vůle a McCarthyho by nepodpořili za žádných okolností,“ komentuje washingtonský zpravodaj týdeníku The Economist Adam O'Neal.

Kromě McCarthyho spekulují média o několika jménech jako možných nových předsedech dolní komory. Podle agentury Reuters by jím mohli být například Jim Jordan, šéf výboru pro soudnictví a spojenec exprezidenta Donalda Trumpa, Steve Scalise, jemuž vyjádřil podporu iniciátor dnešního hlasování Gaetz, nebo sám Donald Trump; americká ústava totiž nespecifikuje, že by předsedou dolní komory Kongresu musel být zvolen její člen. V úvahu připadá také varianta, že plnohodnotným šéfem Sněmovny reprezentantů se stane nyní prozatímní předseda McHenry, McCarthyho spojenec, jenž hlasoval pro jeho setrvání v čele komory.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lídr republikánské většiny Kevin McCarthy s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem

McCarthy se stal předsedou americké Sněmovny reprezentantů v jedné z nejdelších voleb historie

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme