Reklama

Bezos, Gates i Bloomberg se upnuli na nikl. Hledají ho v Grónsku

Nikl
Natuur12 / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Společnost KoBolt Metals, kterou podporují miliardáři Jeff Bezos a Bill Gates a která se věnuje těžařskému průzkumu, podepsala s firmou Bluejay Mining smlouvu o průzkumu v Grónsku. Bude tam hledat klíčové suroviny, které se používají při výrobě elektromobilů, píše agentura Reuters.

Reklama

KoBold pro vyhledávání surovin používá umělou inteligenci a strojové učení. Do průzkumu projektu Disko-Nuussuaq na západním pobřeží Grónska firma investuje 15 milionů dolarů (324 milionů korun) a získá v projektu 51procentní podíl. Peníze pokryjí náklady na počáteční vrty a jejich vyhodnocení. Podle licence by v místě měly být kovy jako nikl, měď, kobalt a platina.

Vlastníkem KoBoldu je společnost Breakthrough Energy Venture, což je fond zaměřený na investice do technologií a ochrany klimatu. Stojí za ním zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates, zakladatel agentury Bloomberg Michael Bloomberg, zakladatel internetové společnosti Amazon Jeff Bezos a také investor Ray Dalio. Ten je zakladatelem největšího hedgeového fondu světa Bridgewater Associates. Dalšími investory jsou fond rizikového kapitálu Andreessen Horowitz a norská státní energetická společnost Equinor.

Zlaté slitky

Zlato zažilo prudký pád kvůli statistice, pak se oklepalo

Pozitivní čísla americké nezaměstnanosti poslaly při ranním obchodování v Asii zlato i stříbro prudce dolů.

Přečíst článek

„Tato dohoda je pro Bluejay transformativní,” uvedl generální ředitel firmy Bo Stensgaard. „Těší nás, že máme partnera, který je špičkou v technických inovacích nových průzkumných metod a kterého podporují jedni z nejúspěšnějších investorů na světě,” dodal.

Předchozí studie podle firmy Bluejay zjistily, že oblast v západním Grónsku má podobnou geologii jako oblast kolem ruského města Norilsk. Ta je hlavním producentem niklu a palladia.

Koncern VW jedná s českou vládou o stavbě gigafactory na území Česka.

Gigafactory chtějí v Česku stavět Volkswagen a LG

Jednou ze zvažovaných lokalit pro stavbu továrny na baterie pro elektromobily je areál bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov ze skupiny ČEZ.

Přečíst článek

Těžba niklu v BHP Group

Nikl do baterií Tesly bude automobilka nakupovat od Australanů

Tesla se dohodla na dodávkách niklu do svých baterií s australským těžařem BHP Group. Akcie australské společnosti si v reakci na oznámení připsaly přes tři procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

„Bílé zlato“ ztrácí lesk. Vyplatí se kutat lithium pod Cínovcem?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme