Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké republikány rozděluje názor na Putina i Trumpa

Donald Trump
ČTK
Zdeněk Pečený

Víkendový sedánek amerických konzervativců známý jako CPAC ukázal na jejich hluboké roztříštění. Pro jedny je Putin frajer, pro druhé vrah. Jedni se nemohou dočkat Trumpovy opětovné kandidatury na prezidenta, druzí už by se od něj rádi odpoutali.

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu připoutala pozornost celého světa, ale na každoročním setkání americké konzervativní pravice se zprávy otřásající celým světem zdály podivně vzdálené. Tradiční konzervativní témata pak vyklidila prostor kulturním křivdám, bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi a viktimizaci. 

Stejně jako řada jiných republikánských politiků, kteří se snaží být s exprezidentem za dobře, se ve svém projevu Trump snažil sám sebe vykreslit jako oběť útoků demokratů a médií. Řekl, že by ho nechali na pokoji, kdyby si mysleli, že pro ně není žádnou hrozbou jeho zvažovaná kandidatura v prezidentských volbách za dva roky.

„Kdybych řekl, že nebudu kandidovat, pronásledování by okamžitě skončilo,“ prohlásil Trump. „Našli by si další oběť,“ dodal.

Trump se na konferenci dočkal velmi vřelého přijetí. Není se čemu divit, průzkum mezi účastníky sjezdu ukázal, že 85 procent z nich by ho uvítalo jako opětovného prezidentského kandidáta republikánské strany, 97 procent pak uvedlo, že je spokojeno s jeho výkonem v prezidentském úřadu. 

Osm měsíců před americkými volbami, které se konají uprostřed prezidentského funkčního období a kde se volí celý Kongres a třetina senátu, ustoupila tradiční témata jako nízké daně či silná armáda do pozadí. Místo toho se řešilo, zda Spojené státy upadají díky liberálním elitám.

Američtí republikáni se neshodnou. Je Putin agresor, nebo si zaslouží ocenění?

V rozporu s obecným názorem, že Američany svět mimo vlastní hranice nezajímá, se za velkou louží nesl celý čtvrtek. Zpravodajství se nevěnovalo ničemu jinému. V záplavě zpráv z východu Evropy zapadala i velká domácí témata, jako uznání viny bývalých policistů, kteří přispěli ke smrti George Floyda, píše náš zvláštní zpravodaj z USA.

Přečíst článek

Shodnou se, že se neshodnou

Konzervativci se ale mezi sebou stále více nemohou shodnout na řadě témat, která je dříve sjednocovala. Jednou z nich je samotná osoba bývalého prezidenta. Charlie Kirk, zakladatel Turning Point USA, protrumpovské skupiny zaměřující se na mladší konzervativce, ve svém projevu na konferenci odsoudil takzvanou „starou Republikánskou stranu“. 

„Konzervativní vůdci by se mohli něco naučit od našeho úžasného 45. prezidenta Spojených států,“ pronesl Kirk. „Chci, aby se naši vůdci starali více o naše krajany než o nějakou abstraktní myšlenku.“

Během víkendu, kdy probíhala CPAC se nechal Trumpův bývalý ministr spravedlnost William Barr slyšet, že republikánská strana se musí odpoutat od Donalda Trumpa a soustředit se na hledání nových lídrů. „Volby nám nikdo neukradl. Trump je prohrál,“ apeluje Barr na soudruhy konzervativce. Barr si tím dělá reklamu na šestisetstránkovou knihu, kterou o svém působení v Trumpově vládě během let 2019 a 2020 sepsal.

Andor Šándor

Vojenský expert Šándor: Proč se Rusové zadrhli? Putin zdaleka nepředvedl, co umí

Z vojenského hlediska jde zatím o nasazení menší síly, než jakou Rusko disponuje, myslí si Andor Šándor, generál ve výslužbě a bezpečností expert. Podle něj záleží na tom, jaké cíle Putin sleduje. Rozhodně mu s nasazeným počtem vojáků nejde o celkové dobytí Ukrajiny. Podle Šándora chce dobýt správní centra. A Ukrajinu tak rozložit, a podrobit si ji.

Přečíst článek

Dalším tématem, kde se konzervativci neshodnou, je postava ruského prezidenta. Když tento týden Vladimir Putin nařídil invazi na Ukrajinu a vysloužil si za to téměř všeobecné odsouzení, Trump v sobotu zopakoval své hodnocení, že Putin byl „chytrý“, když napadl Ukrajinu za cenu ekonomických sankcí. Válku však označil za „katastrofickou katastrofou“.

Jeho bývalý poradce Steve Bannon chválil pana Putina za to, že je proti hnutí woke („probuzený“ - termín, který pochází z USA a původně je spojován s rasovou nespravedlností. Zahrnuje ale i širší zaměření na sociální nerovnováhu, jako je například sexismus – pozn. red.). Opačný názor mají zvolení zástupci republikánů, především kongresmani, kteří chování ruského prezidenta ostře odsoudili naprosto stejně jako demokraté. 

Alza v Brně

Do Ruska už nepošleme ani rubl. Čeští prodejci bojkotují ruské zboží, Budvar zastavil export

Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Reagují tím na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. A naopak se objevují tuzemské firmy, které zastavují vývoz do Ruska, jako například Budvar.

Přečíst článek

>>>>>> Vše o dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme