Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štědrá konference o klimatu. Bezos a Gatesovi dají miliardy dolarů na ochranu přírody

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon
ČTK
 ČTK

Fond, který založil americký miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos, se zavázal, že do roku 2030 daruje jednu miliardu dolarů (24 miliard korun) na ochranu přírody a biologické rozmanitosti. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Nadace Billa a Melindy Gatesových poskytne 1,4 miliardy dolarů (34 miliard Kč) malým zemědělcům v Africe a v Asii, aby se mohli lépe přizpůsobit změnám klimatu. Obě zprávy byly oznámeny v den zahájení mezinárodní klimatické konference COP27.

Reklama

Podle dnešního oznámení nadace Gatesových budou peníze vypláceny v období čtyř let. Finance mají pomoci zavést inovační metody, které zemědělcům umožní bránit se suchu, horku a záplavám, tedy jevům spojovaným právě se změnami klimatu, uvedla agentura AFP. „Aby byly zemědělské inovace a technologie dostupné v širším měřítku potřebným komunitám, je zapotřebí poskytnout dodatečné finance," uvedla nadace ke svému příspěvku.

Na konferenci v Šarm aš-Šajchu ode dneška jednají politici z celého světa a zaznívají první finanční závazky na ochranu planety. Fond amerického miliardáře Jeffa Bezose také do roku 2030 daruje miliardu dolarů (téměř 25 miliard korun) na ochranu přírody a biologické rozmanitosti.

Frans Timmermans

Timmermans: Když o Green Dealu přesvědčíme Čechy, tak už všechny. Změny v přístupu už vidím

Zelená ekonomika přináší více pracovních míst, ale bude potřeba zajistit spravedlivou transformaci. Místopředseda Evropské komise (EK) odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans to řekl na Green Deal summitu v Praze. Dodal, že pokud se podaří o výhodnosti Zelené dohody přesvědčit Čechy, může pak přesvědčit všechny.

Přečíst článek

Macronova kancelář oznámení o Bezosově nadaci učinila ve stejný den, kdy francouzský státník vedl první sérii jednání na klimatické konferenci COP27 v Egyptě. Zájem o přijetí opatření na ochranu lesů a přírodních uhlíkových rezervoárů v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch projevili i prezidenti Gabonu a Rwandy.

Bezosova filantropická organizace s názvem Bezos Earth Fund zatím přislíbila 30 procent ze svého fondu, který čítá deset miliard dolarů. Peníze mají směřovat na ochranu přírody, její obnovu a transformaci potravinových systémů. Fond se snaží vytvořit koalici s africkými a evropskými zeměmi v rámci letošního klimatického summitu OSN.

Zástupci zemí světa včetně Česka se na dvoutýdenním jednání v Egyptě budou zabývat tím, jak odvrátit klimatickou změnu. Jejich pozornost je ale rozptýlena dalším světovým děním, včetně ruské války na Ukrajině a energetické krize. Od konference na Sinajském poloostrově se proto neočekávají dalekosáhlé závěry. Dopady změn klimatu jsou přitom podle velké části expertů stále závažnější.

Novostavba se soláry na střeše

Emisí se v EU musejí zbavit i budovy

Všechny novostavby v Evropské unii budou od roku 2030 povinně bezemisní, nové úřední budovy tuto podmínku musejí splnit už o dva roky dříve. Všechny nové domy budou také od konce roku 2029 muset umožňovat instalaci solárních panelů, což se nových nerezidenčních budov týká už od konce roku 2026. Shodli se na tom v úterý ministři energetiky členských zemí, kteří schválili společný přístup k pravidlům omezujícím energetickou náročnost budov. O jejich konečné podobě budou státy jednat s Evropským parlamentem.

Přečíst článek

Temelín

Krutá pravda. Svět potřebuje dvakrát víc jaderné energie, než kolik umí vyrobit

Aby svět mohl dosáhnout klimatických cílů, bude muset nastat renesance jaderné energie. Tomu však brání celá řada problémů od politických po ryze ekonomické, vyplývá z aktuální zprávy Mezinárodní agentury pro energii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme