Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Morava přijde o bílé víno. Extrémní teploty lépe zvládají odrůdy červeného

Změny klimatu způsobí, že se na jižní Moravě bude dařit červenému vínu
iStock
 ČTK

Změny klimatu povedou k tomu, že na jižní Moravě bude možné pěstovat odrůdy vinné révy typické pro výrobu červeného vína.

Reklama

V současnosti je pro region typické bílé víno, které v ČR podle dřívějších průzkumů preferují přes tři čtvrtiny konzumentů. Vyplývá to z výzkumu, o kterém informovala Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze. Spolupracovala na něm také Česká zemědělská univerzita a Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Výzkumníci uvedli, že za posledních 60 let vzrostla průměrná teplota na Moravě o 1,5 stupně Celsia a podle předpovědí odborníků bude oteplování pokračovat. V ČR se to bude podle nich projevovat hlavně v letních měsících delšími vlnami veder beze srážek.

Vinotéky to mají v konkurenci hospod na Žižkově těžké, ale stále se rozvíjejí

Obyčejný byznys: Vinotéky to mají v konkurenci hospod na Žižkově těžké, ale stále se rozvíjejí

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na Newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme na pražský Žižkov na skleničku vína.

Přečíst článek

Vědci poukázali na to, že přestože vinaři jsou se současnou klimatickou situací spokojenější, změna klimatu se sebou nese i negativní projevy. A to například v podobě prudkých dešťů, které přerušují dlouhé vlny sucha, což neprospívá pro Moravu typickému bílému vínu. Intenzivní deště vedou k většímu riziku plísňových onemocnění. Málo srážek v době růstu vede zase k nedostatku dusíku v půdě, což vínu zabraňuje správně fermentovat a získat kvalitní aroma, uvádí studie.

Změní se vinice?

„Pole všech modelů a prognóz vychází, že jižní Morava, která je typicky jednou z nejteplejších oblastí v republice, bude s dalším růstem teplot také nejvhodnějším regionem pro pěstování červeného vína, spíš než toho bílého, jak je tomu nyní a pro co je nejvíce známá,“ uvedla první proděkanka Provozně ekonomické fakulty ČZU Lucie Severová, která vedla výzkumný tým. Výsledky studie otiskl vědecký časopis Heliyon z nakladatelství Elsevier.

Vědci dále uvedli, že změny klimatu mohou vést proto k tomu, že čeští vinaři nemusí hypoteticky být v budoucnu schopní pokrýt domácí poptávku po bílém víně v takové míře jako doposud. Připomněli také, že v ČR se vypije většina domácí produkce i navzdory vyšší ceně. Řešením může být zakládání nových vinic v místech, kde se bude odrůdám vhodným pro bílé víno dařit lépe.

Uzeniny

Biohacking: Jak si udělat funkční ledvinovou očistu

Poškodit ledviny umí nezdravý životní styl - včetně stravy s vysokým podílem uzenin a průmyslově zpracovaných jídel. Škodí jim také cukrovka a vysoký krevní tlak.

Přečíst článek

„I pokud se bude produkce českého vína zvyšovat, tak lze celkem s jistotou předpokládat, že půjde na odbyt, protože poptávka po něm dnes výrazně převyšuje nabídku,“ řekl spoluautor studie Roman Svoboda z ČZU.

Studie uvedla, že například ve střední Moravě by podle několika klimatických modelů mohly již v následujících desetiletích být ideální podmínky pro pěstování pěti odrůd révy vhodných pro produkci bílého vína. Z modelů vyplývá, že růst teploty o dva stupně Celsia by mohl také postupně vytvořit ideální podmínky pro pěstování Merlotu typického pro produkci červeného vína v Českém středohoří.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zájem o víno klesá, Francie platí vinařům v Bordeaux za rušení vinic

Zájem o víno dramaticky klesá. Francie platí vinařům v Bordeaux statisíce za rušení vinic

Přečíst článek
Alkohol škodí zdraví. Irsko jako první na světě zavede varovné nápisy na lihovinách i vínu

Irové jako první na světě zavedou varovné etikety na alkoholu. Naštvali tím nejen Italy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme