Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za solný květ se vyplatí zaplatit. Je to investice do zdraví a chuťového zážitku

Za solný květ se vyplatí zaplatit. Je to investice do zdraví a chuťového zážitku
Darina Křivánková / Newstream
Darina Křivánková

Navzdory rostoucím cenám jídla stále trvá trend obliby prémiových potravin. Má to svou logiku: když už utrácet, tak za kvalitu, jíž dávají milovníci dobrého jídla logicky přednost před kvantitou. Platí to i pro základní potraviny, když chléb, tak řemeslný kváskový, když máslo, tak farmářské, a na něj ideálně tzv. solný květ, tedy ta nejlepší sůl, kterou lze na této planetě získat. Není to rozmar labužníků, je to investice do sebe a svého zdraví. A samozřejmě do chuťového zážitku.

Reklama

Rčení „sůl nad zlato“ mělo váhu kdysi, kdy se sůl používala jako platidlo a pracně se k nám dostávala po solných stezkách. Pořád to byl ten stejný chlorid sodný jako dnes, ale v čistě přírodní formě, což už dlouho neplatí. Na stůl se k nám dostává především rafinovaná sůl, tedy ta, která prošla chemickým procesem, během nějž se bělí, čistí a zbavuje nežádoucích látek. Nicméně jiné nežádoucí látky se do ní zase dostanou. Když to hodně zjednodušíme: rafinovaná sůl lépe vypadá, ale už nejde o ryze přírodní produkt, který by lidskému tělu nijak neškodil, ale spíše prospíval.

Podívejte se, jak vzniká solný květ do galerie:

Čím pracnější, tím kvalitnější

Není zas tak zásadní rozdíl mezi solí mořskou či kamennou, pochází z moře. Jen ta kamenná je jaksi starší, jde vlastně o „zkamenělé moře“, zatímco ta mořská se tvoří při odpařování mořské vody. Jenže způsobů, jak lze sůl z mořské vody dostat je řada, a logicky platí, čím pracnější to je, tím kvalitnější sůl vznikne.

Nejkvalitnější sůl, s jakou jsem se setkala, je tzv. solný květ. Je to delikátní sůl jemná, ve struktuře i chuti, její krystalky se rozplývají na jazyku, nechutnají agresivně ani chemicky. Solný květ v jídle zvýrazňuje chutě klíčových surovin a stačí jen malé množství, aby pokrm perfektně doladil, obvykle jen pár špetek při dokončování pokrmu. A v tom spočívá zásadní výhoda solného květu: skutečně solí, nemusíte ho vysypat do jídla půl pytlíku, abyste měli pocit, že je jídlo ochucené.

indický dhal

Proč jsou luštěniny potravinou budoucnosti? Jsou superzdravé, chutné a navíc levné

Luštěniny slavily 10. února svůj světový den, letos už podesáté. Ustanovila ho Organizace spojených národů v roce 2013. Mnoho takto poctěného jídla není. Luštěninám se tohoto privilegia dostalo z prostého důvodu, bylo třeba je zpopularizovat. Tahle nepříliš sexy skupina potravin má totiž obrovský potenciál: jde o výživově velmi hodnotné suroviny, z nichž se dá připravit takřka jakýkoli pokrm.  

Přečíst článek

Na dochucení stačí špetka solného květu

Solného květu zkonzumujete výrazně méně než konvenční soli, to je jeho hlavní bonus, zbytečně tak nezatěžujete tělo nadbytkem NaCl a už vůbec ne nežádoucími látky. Naopak si přihodíte do životosprávy pár velmi prospěšných minerálů, které solný květ obsahuje: chemicky solný květ obsahuje 96 až 98 procenta NaCl a zbytek jsou minerály, zatímco konvenční sůl je 100procentní NaCl. Vypadá to jako nepatrný rozdíl, ale právě z nepatrných rozdílů se skládají velké věci.

Zatímco soli obecně je na planetě spousta (někdo si dal práci a spočítal, že sůl v mořích a oceánech by dokázala pokrýt všechny kontinenty vrstvou vysokou 150 m), její zásoba se neustále obnovuje a s největší pravděpodobností nikdy nedojde.

Solného květu, ale zas tak moc není, je totiž pracné ho vyrobit a nejde to všude. Solný květ potřebuje specifické klimatické podmínky, které jsou jen někde na světě, například na jihovýchodním pobřeží Mallorky v oblasti Es Trenc. Zdejší chráněná krajinná oblast zaručuje čisté prostředí, když k tomu připočteme minimum srážek, stálý sluneční svit a ideální povětří, máme tu ty správné klimatické podmínky, které solný květ nezbytně nutně potřebuje.

Sensa Finne Food Bistro láká na výborné jídlo i atraktivní prostředí. Takové místo centru Prahy chybělo

Praha má v samém centru nové místo, kam stojí zajít na pracovní oběd i romantickou večeři. Ideálně na obojí. „Menu je koncipované mimo jiné tak, aby se lidé chtěli vracet,“ říká chef Zdeněk Křížek. A má pravdu, za gyozami i chobotnicí či hovězím tataki se do Sensa Finne Food Bistra vrátím moc ráda. Zvědavost budí i položky, které jsem nestihla ochutnat. Tenhle podnik reprezentuje hned několik gastrotrendů: asijskou fúzi, sdílené jídlo nebo využití produkce aquaponie.

Přečíst článek

Ta nejlepší sůl se tvoří na hladině

Sůl se tu z moře dobývala už za starověkého Říma, z té doby pochází kanál, kterým proudí voda z moře do tzv. salin. Během dvou a půl kilometru dlouhé cesty kanálem se voda postupně „zahušťuje“ a pak se vlévá do větších či menších přírodních bazénků. Je to důmyslný vodní systém, jehož účelem je dosáhnout koncentrace 260 g soli v litru vody. Pak se mohou dít zázraky. U dna se začnou tvořit větší krystaly tzv. panenské soli, ta je sice kvalitní, ale to úplně nejlepší vykvete na hladině: tenoučká krusta solného květu, který v sobě koncentruje zmiňované množství minerálů a má výše popsanou luxusní chuť a další kvality.

Solný květ sbírají tzv. salineros velkými hráběmi do proutěných košů, kde ho nechají vykapat, pak se solný květ suší na slunci na velkých stolech, ručně přebírá a balí. Žádná chemie, žádné rafinování, jen zázrak přírody. Malá porcelánová krabička s nápisem Natural Mallorca plná solného květu sice není nejlevnější, ale vydrží v kuchyni několik měsíců.

Kdo jednou ochutná, už nechce jinak. Návštěva salin v Es Trenc je krásný zážitek, pokud plánujete dovolenou na Mallorce, určitě se sem vypravte, dělají se tu pravidelné prohlídky pro turisty. A uvidíte plameňáky, živí se totiž drobným korýšem artemia salina, který žije jen tam, kde je opravdu čisto. Třeba na zdejších salinách, které mají stejně jako plameňáci krásně růžovooranžovou barvu.

kimchi, ilustrační foto

Korejské kimchi dobylo svět, vesmír i české kuchyně. V čem je jeho největší síla?

Všechno kvašené či fermentované je v gastronomii na vrcholu obliby. Dává to smysl, touha po jídle, které podpoří zdraví a posílí organismus je zcela na místě. Na výsluní se ale nedostává naše tradiční kysané zelí, ale pikantní korejská fermentovaná zelenina kimchi. Je to čistě otázka módních vln a osobních preferencí, zda si do kuchyně pustíme kimchi či kvašené zelí. Každopádně kvašené zelenině bychom měli otevřít dveře dokořán. A obzvlášť v době, kdy létají vzduchem lecjaké viry.

Přečíst článek

Vidět proces výroby konkrétních potravin na vlastní oči je často ten nejlepší způsob, jak něco přestat jíst (když to není hygienicky optimální či humánní vůči zvířatům atd), nebo si to naopak zamilovat, když vidíte péči, která je procesu věnovaná. Tohle je přesně ten druhý případ. Solný květ bohužel zatím není označován ochrannou známkou, což dává prostor spekulantům. Jediná šance je hledět na značku, která solný květ zaručeně produkuje.

Člověk se zkušeností se solným květem ho obvykle pozná, ten nezkušený by se měl podívat na záběry ze sklizně: solný květ musí salineros sbírat pouze ze břehu solných jezírek, aby nepoškodili solnou krustu na hladině, zatímco při sběru běžné mořské soli se zanoří do salin a nabírají krystaly soli ze dna, což je často práce pro techniku a ne pro lidské ruce.

kombucha tea

Stále populárnější kombucha má pověst všeléku. Je skutečně tak všemocná?

Do popředí zájmu se kombucha dostala z několika důvodů. Aktuálně jako jedna z tekutých alternativ, kterou si lze zpestřit suchý únor. Je také vyhledávaná jako „zázračný“ nápoj, který posílí imunitu a nejen ji, což je také víc než aktuální téma. Stále jedeme na vlně kvašení, i tady má kombucha co nabídnout. A z dlouhodobého hlediska je pak populární jako jedna z „DIY potravin“, které lze s trochou fištrónu vyrobit doma. 

Přečíst článek

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Obětovat snídani nebo večeři? Půst je hitem posledních let

V jakém formátu je nejlepší přerušovaný půst? Je opravdu absence jídla natolik zdraví prospěšná?

Přečíst článek

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Tělo se umí detoxikovat samo. Ale je dobré mu pomoct

Existuje řada postupů a strategií, jak pomoci tělu, aby si mohlo zlepšit aktuální i dlouhodobý zdravotní stav. Lidský organismus totiž za standardních podmínek detoxifikuje dost dobře sám, ale pouze do určité míry. Pokud si tedy „dopřáváme“ hodně a často, je dobré alespoň na chvíli zařadit některou z následujících praktik a tělo by nám mělo odvděčit větší energií a lepším zdravím.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme