Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Titul nejlepší český sommelier obhájil Martin Parýzek

Titul nejlepší český sommelier obhájil Martin Parýzek
Bohemia Sekt, užito se svolením
 nst
nst

Mistrovství České republiky sommelierů Bohemia Sekt Trophée zná vítěze. Stal se jím Martin Parýzek, reprezentant společnosti Californian Wines, který přesvědčil odbornou porotu svými výjimečnými odbornými znalostmi a praktickými dovednostmi. Martin Parýzek si odnesl tento prestižní titul již podruhé a má šanci zařadit se mezi elitu sommelierů, kteří v historii soutěže dosáhli na „hattrick“.

Martin Parýzek není v sommelierských kláních žádným nováčkem. Již dvakrát získal titul Sommelier České republiky, a pokud v budoucnu znovu zvítězí, přidá se k šestičlenné skupině sommelierů, kteří tohoto úspěchu dosáhli. Mezi ně patří Ivo Dvořák, Libor Nazarčuk, Tomáš Brůha, Jakub Přibyl, David Král a Kamil Prokeš.

„Letošní ročník byl velmi náročný, zejména znalostní test byl rozhodně nejtěžší za dobu mé účasti v soutěži Bohemia Sekt Trophée. Dnes jsem si potvrdil, že obhájit titul je mnohem náročnější než vyhrát poprvé,“ uvedl vítěz soutěže Martin Parýzek.

Vinařská unie upozorňuje na kritický nedostatek pracovníků ve vinicích

Vinařská unie upozorňuje na kritický nedostatek pracovníků ve vinicích

Vinařská unie, která sdružuje významné vinařské producenty v České republice, zveřejnila výsledky svého nejnovějšího průzkumu. Ten odhaluje, že vinaři čelí závažným problémům se získáváním sezonních pracovníků, zejména traktoristů, potřebných pro práci ve vinicích.

Přečíst článek

„Na takovouto soutěž se sommelier musí připravovat průběžně celý rok a intenzivně trénovat dva měsíce před samotnou soutěží. Vnímám to ale jako způsob, jak se neustále profesně a odborně zlepšovat,“ dodal vítěz klání, který se aktuálně připravuje na další soutěž Sommelier Moravy.

Na druhém místě se umístila Natálie Válková z Vinařství Válka, bronzovou příčku obsadil Tomáš Hanel z The Eatery. Celkem se soutěže zúčastnilo 16 profesionálů, z toho 6 žen, kteří během soutěžního dne absolvovali řadu náročných úkolů – znalostní kvíz, slepou degustaci, identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení vhodného pokrmu. Ve znalostním testu jsou navíc otázky, které se týkají kromě vína i dalších alkoholických a nealkoholických nápojů, kávy, čaje, čokolády, doutníků a kakaa.

Sommelierství je umění

„S každým rokem vidíme neuvěřitelný posun ve znalostech a dovednostech našich soutěžících. Sommelierství se stává skutečným uměním, které vyžaduje nejen odborné znalosti, ale i schopnost spojit víno s jedinečným zážitkem. Nároky na soutěžící rostou stejně jako kvalita jejich výkonů, a to je pro budoucnost tohoto oboru velmi povzbudivé,“ uvedl Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR a předseda odborné poroty. V porotě zasedli také přední osobnosti z oboru, včetně Kláry Kollárové, Národní sommelierky ČR, Zlatka Míčky, víceprezidenta Asociace sommelierů ČR a trojnásobní vítězové soutěže – Libor Nazarčuk, David Král a Kamil Prokeš.

„Velmi mě těší, jak se za poslední tři dekády posunula česká gastronomie a sommelierství, a jsme rádi, že se na tomto rozvoji podílíme. Naši podporu směřujeme kromě profesionálních someliérů i na mladší generaci prostřednictvím soutěže Talent, v níž letos soutěžilo dokonce rekordních 32 studentů, což je pro budoucnost oboru skvělý příslib,“ uvedl Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt, hlavního partnera soutěže.

Vítěz si odnesl putovní pohár vyrobený sklárnou Moser, finanční odměnu a dary od partnerů soutěže. Soutěž organizuje Asociace sommelierů ČR s hlavním partnerem Bohemia Sekt. 

Dušan a Michal Černochovi

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.

Přečíst článek

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi

REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi. Získává tím jedinečný charakter a hloubku. Kvevri víno překvapí minerálními tóny, zemitým aroma, bohatou strukturou a jantarovou barvou. A oproti běžným vínům evropského typu má jednu nesporou výhodu, ani po dvou vypitých lahvích se na druhý den nedostaví kocovina. Odzkoušeno za vás.

Přečíst článek

Vinice Chablis

Saskia, sedmatřicetiletá dědička Rothschildů, koupila vinici od miliardáře Pinaulta

V Burgundsku se odehrála hvězdná transakce: Vinařství Domaine William Fevre se přesunulo z ruky do ruky v rámci francouzské elity. Cenovka - skoro 90 milionů eur. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Strmé svahy pod kopcem Radobyl a panorama Českého středohoří

Konkurence pro vína z Moravy. Ta ze severních Čech zažívají renesanci

Přečíst článek
Víno

Trumpova cla zřejmě zlevní Čechům francouzské víno. Ohrozí to české vinaře?

Přečíst článek
Doporučujeme