Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Návštěva restaurace Nebo v Chorvatsku je lístkem do kulinářského nebe

REPORTÁŽ: Návštěva restaurace Nebo v Chorvatsku je lístkem do kulinářského nebe
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Chorvatsko dlouho platilo za symbol low cost dovolené. Prázdniny na Jadranu se ale dají užít i ve velkém stylu, včetně jachty, pětihvězdy či návštěvy michelinské restaurace. A právě do jedné z nich jsme se ještě před začátkem letní sezony vypravili. Spoiler: Ještě teď se při vzpomínce na ochutnané pokrmy oblizujeme.

Restaurace Nebo v chorvatském hotelu Hilton Rijeka Costabella, který patří českému podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, získala již počtvrté v řadě michelinskou hvězdu. Zároveň u té příležitosti Nebo oznámilo, že novou šéfkuchařkou se stává Gabriela Filca. Deni Srdoč, který restauraci rozjížděl a vedl, se posunul na pozici konzultanta.

Že se fine diningu v Chorvatsku opravdu daří dokazuje deset restaurací ověnčených jednou michelinskou hvězdou a nově dokonce i jedna se dvěma hvězdami. Česko kvůli problémům s placením poplatku za průvodce Michelin už tři roky žádný nemělo. V roce 2021 dostaly jednu hvězdu pouze dvě pražské restaurace.

Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu

Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať

Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit. 

Přečíst článek

Chorvatský fine dining 

Restaurace je situovaná v nejvyšším, pátém, patře hotelu Hilton a nabízí tak úchvatné výhledy na Jaderské moře a Kvarnerský záliv. Ideální prostředí pro pomalou večeři s degustačním menu. My jsme se v restauraci „zdrželi“ téměř čtyři hodiny.

Zdejší pokrmy se inspirují chorvatskou kulinářskou historií a jsou ovlivněny jak Středozemím, tak chorvatským vnitrozemím.

Hned po příchodu do restaurace a jsme usazeni na pohodlných gaučích v barové části restaurace. Obsluha hbitě nalévá skleničky chorvatského šumivého vína a servíruje amuse bouche – pstruha, hovězí tatarák a kachní maso. Vše si vychutnáváme s výhledem na Jadran a zdejší hornaté chorvatské pobřeží. Po čtvrthodince se přesouváme k našemu stolu a hodování může začít.

Chléb jako samostatný chod

Výčet pokrmů je dlouhý. Začínáme se smaženou ústřicí, která je snad nejlepší, jakou jsme kdy ochutnali. Zvenku křupavá a šťavnatá uvnitř. Pokračujeme kranasem marinovaným v chilli s kedlubnou. Je to taková neotřela variace ceviche.

Čtvrtý chod je kváskový chléb. Ano, opravdu jde o samostatný chod. Obsluha dorazí s vozíkem a teatrálně před vámi chléb nakrájí. Chléb má křupavou, mírně připečenou kůrku, uvnitř je vláčný, chuťově excelentní.

Dále pokračujeme dary moře. Nejdříve mušle se žloutkem, následované mořskou štikou, po které jsou na řadě produkty chorvatských pastvin – vepřové s houbami a jehněčí s mrkví a podmáslím.

Na vyčištění patra se podává jablečný sorbet s kefírem, po němž už se o slovo hlásí dezert – čokoláda s lískovým ořechem. Po dezertu se servírují petit four.

Kolik to stálo

Zvláštní pochvalu si zaslouží výběr vín, která doprovázejí každý chod. Místní someliér Tomislav Mikinac sestavil impozantní vinný lístek čítající více než 500 vín. Vinnému párování ani debustačnímu menu nebylo co vytknout. Vše se spolu v harmonii snoubilo. 

Desetichodové degustační menu nás vyšlo 160 eur (asi 4 tisíce korun) na osobu. Kratší osmichodová verze stojí 115 eur. Párování s víny přijde na 15 eur za skleničku.

Pohled na Hilton Costabella

Pivo a paštiky nechte doma. Český hotel v Chorvatsku je super. Co všechno nabízí?

Chorvatsko není jen pro batůžkáře. Plážový resort Hilton Rijeka Costabella, který před několika lety otevřel teplický podnikatel, je v dojezdové vzdálenosti z Česka a nabízí vše pro kvalitní a komfortní dovolenou na Jadranu.

Přečíst článek

Italský šéfkuchař Angelo Sabatelli

Michelinský šéfkuchař Sabatelli vařil v Praze. Co na oslavu vymyslel?

V aktuálním 69. vydání prestižního gastronomického průvodce Michelin Guide 2024, přibyla nová zvláštní cena. Jedná se o „Passion Dessert”. Tu jako první získal italský šéfkuchař Angello Sabatelli, jehož restauraci zdobí již deset let i klasická michelinská hvězda.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

REPORTÁŽ: Nepotřebuje trendy, má vizi. Michelinská šéfkuchařka ví, jak chutná opravdové jídlo

Přečíst článek
Canopy by Hilton v Záhřebu

Recenze: Canopy by Hilton Zagreb City Centre je moderní zastávkou v srdci chorvatské metropole

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Ochutnali jsme Brownovo Tajemství všech tajemství. Po doušcích

Přečíst článek
Doporučujeme