Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policisté v Praze odhalili 600 falešných vstupenek na hokejové mistrovství

hokej
ČTK
 ČTK

Pražští policisté zatím při hokejovém mistrovství světa odhalili 600 falešných či mnohonásobně prodaných vstupenek se škodou dva miliony korun. Z podvodu dosud obvinili tři lidi, dva z nich na falšování vstupenek spolupracovali, uvedli šéf pražské policie Petr Matějček a vedoucí pražského oddělení kybernetické kriminality Václav Písecký. Fanoušky znovu vyzvali k obezřetnosti.

Reklama

Hokejový šampionát tuto neděli zakončí zápasy o medaile. Matějček upozornil, že právě u blížících se nejatraktivnějších zápasů lze očekávat velké množství podvodných vstupenek. „Už zápas s Kanadou ukázal, že lidé kupují vstupenky z velmi pochybných zdrojů,” řekl. Nákup přes inzertní a jiná elektronická média je podle něj velkým rizikem.

Oběťmi podvodů se v hlavním městě stali zejména Češi, podvedených fanoušků ze zahraničí bylo jen malé množství. Nejvíce falešných vstupenek policisté zachytili při zápase českého výběru s Kanadou, a to 250. Nejvyšší škodu u jednotlivce zatím evidují u muže, který za nepravé vstupenky zaplatil 52 000 korun.

Všichni tři obvinění z podvodů jsou stíháni na svobodě. V základě sazby jim za podvod hrozí až dva roky vězení, sazba se ale může zvýšit podle konečné výše způsobené škody.

Dva z obviněných pocházejí z Prahy. Muži ve věku 31 a 30 let se podle policie při výslechu přiznali k tomu, že na základě jedné originální vstupenky vytvořili falzifikáty, které poté nabízeli na inzertních portálech a osobně je předávali zájemcům v Praze, Středočeském kraji a Plzni. Falešné lístky prodávali za 3000 až 4000 korun, celkem si vydělali 300 000 až 400 000 korun. Část peněz stihli kriminalisté zajistit.

Reklama

Třetím obviněným je třicetiletý Jihočech, který podle policistů provádí podvody s falešnými vstupenkami na sportovní a kulturní akce již několik let. Podvedení lidé pocházejí z celé země, kriminalisté tak budou stíhání postupně rozšiřovat o další skutky. Už před týdnem policisté informovali o vypátrání dalšího padělatele z Pelhřimovska. Čtyřiadvacetiletý muž podle nich prodal falešné vstupenky nejméně za 600 000 korun.

Mistrovství světa v hokeji trhá rekordy.

Mistrovství světa v hokeji trhá rekordy. Češi už vsadili přes dvě miliardy

Sázky na mistrovství světa v hokeji v ČR před čtvrtfinálovými zápasy činí přes 2,1 miliardy korun, a už před vyřazovacími tak překonaly hodnoty za celý loňský šampionát. Vyplývá to z vyjádření tuzemských sázkových kanceláří.

Přečíst článek

Zjistit to lze až na místě

Platnost vstupenky předem nelze nijak ověřit. Problém řady lístků je v tom, že jsou sice pravé, ale prodané více lidem. Na neplatnou vstupenku upozorní turniket při vstupu na stadion, pořadatelé následně jejího držitele odkážou k reklamacím. Tam obsluha vytiskne ze systému potvrzení pro policii, ze kterého se podvedený člověk dozví, zda byla jeho vstupenka falešná, nebo opakovaně prodaná a již použitá.

Před pražskou O2 arenou parkuje speciální vůz, v němž se neplatnými vstupenkami zabývají policejní odborníci na kyberkriminalitu. Podobné opatření funguje také u ostravské Ostravar Arény. Podvedení lidé tak mohou přímo na místě podat trestní oznámení. Důležité je nahlásit podvod co nejdříve, později se šance na dopadení pachatelů snižuje. Policejní experti na kyberkriminalitu uvedli, že některé padělky byly rozeznatelné pouhým okem - padělatel použil jiný font, anebo například byla na lístku určeném pro Prahu zobrazená Ostrava. Falzifikáty tří obviněných byly podle policistů sofistikovanější.

Hokejové mistrovství světa v Rize

Pražské hotely hlásí rekordní obsazenost, zavalili je fanoušci hokeje i metalu

Hokejové mistrovství i koncert skupiny Rammstein vystřelily obsazenost pražských hotelů do rekordních výšin. Pro ty, kdo se chtějí v posledních dnech ubytovat v hlavním městě zbývají poslední volné hotelové pokoje. Řada hoteliérů ovšem tento zájem očekávala a kvůli hokejovým a metalovým fanouškům výrazně zdražila, a i tak mají plno.

Přečíst článek

Češi porazili Finy po nájezdech

Lukáš Kovanda: Miliardový byznys. Hokejové mistrovství světa přihraje balík státu i svazu

Když se v Česku konalo mistrovství světa v hokeji konalo naposledy, v roce 2015, jeho pořadatel, Český svaz ledního hokeje, předpokládal, že mu vydělá desítky milionů korun. Nakonec to bylo o řád více. Stovky milionů. Přesněji bezmála půlmiliardy korun. Podobné pozitivní překvapení se může konat i letos.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Televizní přenos finále Česko - Švýcarsko vidělo 3,74 milionu lidí

Hokejové Pragano. Televizní přenos finále Česko - Švýcarsko vidělo 3,74 milionu lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme