Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pařížanům došla trpělivost s bezohlednými koloběžkáři. Půjčovny dostaly zákaz

Pařížanům došla trpělivost s bezohlednými koloběžkáři. Půjčovny dostaly zákaz .
Pixabay
 ČTK

Sdílené elektrické koloběžky musí do konce srpna zmizet z ulic francouzské metropole v souladu s nařízením vedení města. Jejich majitelé tak začali s přesunem 15 tisíc vozítek do jiných měst, kde tuto službu nadále provozují. Pařížské koloběžky budou nově sloužit v jiných francouzských městech nebo například v Kodani, Londýně či Tel Avivu, napsal deník Le Figaro.

Reklama

V Paříži službu nabízejí tři společnosti: Dott, Lime a Tier Mobility. Firma Lime uvedla, že koloběžky stáhne do svého překladiště na předměstí Paříže a poté je pošle do Lille na severu Francie, do Kodaně, Londýna nebo do Německa. V Paříži chce Lime dál nabízet „svobodnou přepravu" a v metropoli zřídí flotilu 10 tisíc sdílených kol, uvedl ředitel Lime pro Francii Hadi Karam.

elektrokolo Bolt v Paříži

Každé čtvrté loni prodané kolo ve Francii byl e-bike

Francouzi holdují cyklistické elektromobilitě. Čtvrtina všech kol, která se loni v zemi prodala, byla s elektrický pohonem. Zatímco prodej elektrokol ve Francii rapidně stoupá - loni o 12 procent, prodej klasických bicyklů zhruba stejným tempem klesá. Aktuální čísla představila organizace Union Sport & Cycle, která sdružuje aktéry sektoru ve Francii, informovala agentura AFP.

Přečíst článek

Konkurenční Dott začal stahovat z ulic svých 5000 koloběžek už v červenci rychlostí 500 kusů týdně. Postupně je čistí, v případě potřeby opravuje a dál expeduje do Bordeaux, izraelského Tel Avivu nebo do Belgie. Třetí provozovatel, Tier, využije třetinu pařížských koloběžek v obcích v okolí Paříže, dvě třetiny pošle do Berlína a do Varšavy.

O konci půjčoven rozhodlo referendum

Elektrokoloběžky byly v Paříži od roku 2018, o konci služby letos v dubnu rozhodli obyvatelé města v referendu. Proti se postavilo 90 procent hlasujících, volit ale přišlo jen osm procent oprávněných voličů. Paříž bude od září prvním evropským hlavním městem, které na svém území zcela zakáže sdílené elektrické koloběžky, dodává Le Figaro.

V Paříži se proti sdíleným koloběžkám zvedla kritika zejména kvůli množícím se nehodám, z nichž některé byly i smrtelné. Soukromé elektrické koloběžky budou moci lidé v Paříži používat i po 1. září.

Paříž po sto letech obnoví tradici říčního plavání

Do Seiny v centru Paříže se po sto letech vrátí plavci. Mezi nimi i olympijští sportovci

Rok před letními olympijskými hrami se Paříž nachází v závěrečné fázi čištění, díky němuž se do Seiny brzy vrátí plavci i potápěči. Díky projektu za 1,4 miliardy eur (přes 33 miliard korun), bude městské plavání, které bylo po sto let zakázáno kvůli špinavé vodě, jedním z hlavních odkazů olympijských her, napsal server BBC News.

Přečíst článek

První 15 metrů dlouhý a 10 metrů vysoký dřevěný příhradový nosník je 11. července 2023 nasazován na své místo v katedrále Notre Dame během její obnovy po masivním požáru před čtyřmi lety.

FOTOGALERIE: Katedrála Notre-Dame dostala nový, sedmitunový krov. Připomeňte si požár, který jej zničil

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou před čtyřmi lety výrazně poničil požár, má nový dubový krov. Několikatunovou konstrukci do centra francouzské metropole dopravili po řece Seině na lodi tak velké, že kvůli tomu na několik hodin museli přerušit ostatní lodní dopravu. Podívejte se ve fotogalerii, jak celá akce probíhala, i na požár před čtyřmi lety.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Změny v povinném ručení. Co vše se od dubna změnilo pro motoristy i všechna vozítka

Přečíst článek
Policie bude kontrolovat, zda mají koloběžky povinné ručení a řidiči dodržují předpisy

Bez povinného ručení si s traktůrkem nebo čtyřkolkou zajezdíte jen na své zahradě. Platit budou i koloběžkáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme