Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na pivo či večeři jen ve čtyřech. Platí přísnější pravidla pro gastronomii i soukromé oslavy Silvestra

Restaurace Field v Praze obhájila Michelinskou hvězdu.
Field
 ČTK

Další rána pro restaurace a další služby v turistickém ruchu. Kvůli blížícím se oslavám konce roku vláda zavádí přísnější pravidla, která mají zamezit šíření koronaviru. A pravidla existují také pro soukromé oslavy Silvestra.

Reklama

Dneškem začínají platit přísnější protiepidemická opatření, která pro období na přelomu roku schválila vláda premiéra Petra Fialy (ODS). V restauracích mohou do 2. ledna příštího roku sedět u jednoho stolu nanejvýš čtyři hosté místo dosavadních šesti. Výjimku mají lidé žijící ve společné domácnosti. Do první lednové neděle platí i omezení počtu účastníků večírků a silvestrovských oslav na maximálně 50 osob. Na akce i do restaurací mohou nadále až na výjimky jen lidé s dokončeným očkováním nebo ti, kdo onemocnění covid-19 prodělali v posledním půl roce.

Podívejte se na nejlepší restaurace světa

Omezení počtu hostů na maximálně čtyři u jednoho stolu platí pro restaurace, taneční a hudební kluby či kasina. Více lidí může u stolu sedět pouze pokud jde o členy jedné domácnosti. Více lidí lze usadit také u stolů s deseti a více místy. V takovém případě ale musí být mezi nejvýše čtyřčlennými skupinami rozestup alespoň 1,5 metru. Celkem mohou restauratéři do podniku vpustit pouze tolik hostů, kolik je v něm míst k sezení.

Za dodržování pravidel jsou odpovědní provozovatelé zařízení, kterým opatření ministerstva zdravotnictví zakazuje vpustit, respektive obsloužit zákazníka, který se neprokáže covidovým certifikátem. Doklad nepotřebují děti do 12 let.

domácí vaření, ilustrační foto

Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka

Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.

Přečíst článek

Hudební a taneční kluby a diskotéky nebudou muset počet návštěvníků odvozovat podle míst k sezení. Změna je podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví platná od čtvrtka, stejné znění vláda dnes schválila také pro období od 3. ledna. Úpravu opatření doznalo také v případě kontroly dokladů o dokončeném očkování či prodělání nemoci covid-19. Provozovatelé služeb k tomu budou od 3. ledna muset používat mobilní aplikaci ministerstva zdravotnictví čTečku.

Pravidla se dotknou i soukromých oslav

Resort zdravotnictví v odůvodnění přijatých opatření uvedl, že stolování, především pak ve vnitřních prostorech, je v mnoha studiích považováno za vysoce rizikovou činnost. Vzhledem ke konzumaci nelze po lidech vyžadovat zakrytí úst a nosu, navíc v restauracích či hospodách lidé tráví více času než například v obchodech.

Vláda pro přelom roku upravila také pravidla pro pořádání veřejných a soukromých oslav a silvestrovských večírků. Účastnit se jich může nejvýše 50 lidí, kteří musí mít doklad o očkování nebo prodělaném covidu. Lidem do 18 let stačí výsledek PCR testu, který nesmí být starší než 72 hodin. Limit 50 osob neplatí pro restaurace, u kterých je kapacita omezena maximálním povoleným počtem lidí u stolu.

Přechodné zpřísnění epidemických pravidel schválila vláda na svém předvánočním zasedání 22. prosince. Rozhodnutí zdůvodnila mimo jiné obavou z dalšího šíření nakažlivější varianty nového koronaviru, označované jako omikron. Zpřísněná opatření pro restaurace a pořádání oslav platí do půlnoci z 2. na 3. ledna příštího roku.

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Staroměstské náměstí

Populismus zabíjí. Česko pandemii zvládlo podstatně hůře než nepopulistické země

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme