Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lego pro otrlé. Odborníci v kutnohorské kostnici dokončují první z pyramid z lidských kostí

V kutnohorské kostnici dokončují odborníci první z pyramid z lidských kostí
ČTK
 ČTK

Čilý ruch v současné době panuje v kutnohorské kostnici, kde odborníci dokončují sestavování první ze čtyř pyramid z lidských kostí, která je v severozápadní části. Objekt musel být před čtyřmi lety rozebrán kvůli opravám kostela. Ostatky začali do dolní kaple sedlecké kostnice vracet loni v červenci. Nyní chystají sestavení posledního patra pyramidy. Před několika týdny rovněž začali s rozebíráním druhé pyramidy, uvedla Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

Reklama

Odborníci museli lebky a kosti, pocházející od obětí moru a husitských válek, po rozebrání očistit a ošetřit. Kvůli lepšímu zajištění nově sestavovaných pyramid je staví na dřevěnou konstrukci. „Původně jsme mysleli, že vše stihneme znovu sestavit do konce loňského roku, ale ukázalo se, že to není reálné, je to mravenčí práce, jenom spodní patro se stavělo natřikrát," řekla Krejčí.

FOTOGALERIE: Podívejte se do útrob kostnice

Nyní restaurátoři chystají zahájit práce na sestavování posledního čtvrtého patra první pyramidy. „Vůbec jsme nevěděli, jak ho poskládat zpátky, objevilo se velké množství otázek, proto jsme se rozhodli posečkat a začít s rozebíráním protější jihozápadní pyramidy, kde na ty otázky hledáme odpovědi," řekla Krejčí. Příští týden by měli rozhodnout o konečné podobě posledního patra a pyramidu dokončit.

Kolik stojí pobyt v deseti nejdražších dovolenkových destinací světa?

Nejdražší dovolenkové destinace světa. Noc za přespání vyjde na desetitisíce

Letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a turistická sezóna jede v plném proudu. A zatímco průměrně vydělávají turista objevuje spíše zavedené a cenově dostupné adresy, ti movitější se mohou porozhlédnout po něčem atraktivnějším. Možnou inspirací pro ně by mohl být žebříček deseti nejdražších destinací světa, který sestavil web floridapanhandle.com.

Přečíst článek

S rozebíráním druhé, jihozápadní, pyramidy začali restaurátoři letos v létě, nyní jsou zhruba ve dvou třetinách. „Proces je stejný, demontované části se odvážejí do externího depozitu, kde se konzervují, budeme zajišťovat statiku, opravíme klenební pole a výzdobu, postavíme dřevěnou konstrukci a nakonec ji obestavíme kostmi a lebkami," popsala Krejčí. Hrozí podle ní, že lebek a dlouhých kostí pro druhou pyramidu bude málo. „Nahrazovat je ale ničím nechceme, může se tedy stát, že nepohledové části jihozápadní pyramidy budou nedostavěné," řekla Krejčí.

Práce na sestavování pyramid v někdejší hřbitovní kapli ze 14. století jsou součástí rozsáhlé obnovy kostnice započaté v roce 2014. Stály dosud 92 milionů korun, náklady si hradí farnost sama. Jedna pyramida včetně opravy klenebního pole například vychází na 21 milionů korun. Sedlecká kostnice, která je oblíbeným turistickým cílem, zůstává po celou dobu oprav přístupná veřejnosti. Loni ji navštívilo 237 tisíc návštěvníků, v roce 2019 jich bylo téměř půl milionu. Letos se podle Krejčí návštěvnost postupně vrací na předcovidovou úroveň, mohla by dosáhnout až 300 tisíc návštěvníků.

Bora Bora, Francouzská Polynésie, Francie Úchvatná přírodní scenérie a jedinečná pláž proslavila také atol, ostrov Bora Bora v souostroví 29 ostrovů Francouzské Polynésii.

Pláže, které hrají všemi barvami. Jedenáctka pláží, které stojí za to navštívit alespoň jednou v životě

Řada nadšených cestovatelů už dávno ví, že písek na plážích nemusí být jen béžový nebo bílý. Může být třeba i růžový, dozelena, a dokonce i černý. Stejně tak ani moře či oceán nemusí být na pláži jen z jedné strany. Prohlédněte si osm kouzelných míst s 11 neobvyklými plážemi, které proslavila nejen jejich nádhera a barevnost jejich písku, ale i fantastická přírodní scenérie, která vznikla jako pozoruhodná hříčka přírody.

Přečíst článek

Dovolená v Thajsku

Kde Rusové tráví léto? V Turecku, v Thajsku i na Ukrajině

Přestože na Ukrajině zuří válka, statisíce Rusů si vybírají z oblíbených prázdninových destinací, kde by mohli strávit letní dovolenou. Jiní hledají dokonce bezpečné útočiště, kde by přečkali celý konflikt. Protiruské sankce, slabý rubl a zákazy vydávání víz Rusům zajistily, že ruští turisté mohou své peníze utrácet jen v několika málo destinacích. Ty na tom sice dost vydělávají, ale tamní obyvatelé to ne vždy schvalují, píše bruselský server Politico.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme