Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čeští konstruktéři vyvíjejí „inteligentní” byt. Bude úsporný a schopný zachraňovat životy

Kamera v bytě, ilustrační foto
iStock
Josef Tuček

Jak by mohlo vypadat naše bydlení v blízké budoucnosti? Odpověď hledají výzkumníci z centra energeticky efektivních budov při ČVUT. V jednom už mají jasno - inteligentní byt bude jednou zachraňovat životy.

Reklama

České výzkumné centrum, jehož momentálně nejpopulárnějším produktem je zařízení, které z malého množství vodní páry v horkém vzduchu na poušti získává využitelnou vodu a je vystaveno na Světové výstavě Expo v Dubaji. Ale konstruktéři, kteří je sestrojili, mají i úplně jiné plány – například na inteligentní byt, který hlídá svého obyvatele.

V Buštěhradě kousek za Prahou sídlí Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Právě tady vyvinuli zařízení na získávání vody ze vzduchu, na jehož pohon stačí elektřina ze solárních panelů. Proto jim také patří patenty a licenční práva na ně. Centrum dokáže vyrobit maximálně několik kusů ročně, hlavně prototypů ověřujících další vývoj. Proto nyní jedná s velkou firmou, která by tato zařízení chtěla vyrábět. A nejenom pro tropy a subtropy.

Profesor Jaroslav Doležel při praktické výuce v Saúdské Arábii

Čeští genetici šlechtí v Saúdské Arábii superodolné plodiny. Využití najdou i u nás

Je tam extrémní horko, extrémní sucho a ještě k tomu půda zasolená mořskou vodou. Saúdská Arábie je místem, kde čeští výzkumníci mohou zkoumat plodiny, které ve vyhrocených podmínkách přežijí a ještě dají úrodu. Poznatky se, bohužel, mohou kvůli změně klimatu hodit i u nás.

Přečíst článek

„Máme teď velký projekt na konstrukci tohoto zařízení pro suchou chladnou poušť, jaké najdeme v Jižní Americe nebo v Mongolsku,“ říká tajemník centra Jakub Dytrich. A jak dodává, také v Česku se objevují zájemci, kteří by potřebovali přístroj, jenž jim dodá vodu ze vzduchu. Také u nás jsou odlehlejší místa, kde není dost vody, nevyplatí se stavět vodovod a je nepohodlné pořád vozit vodu v cisternách.

Vydýchaný vzduch? Vyměníme

Výzkumníci v Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT samozřejmě nežijí jenom lapáním vody v pouštích. Jejich instituce, placená z velké části z veřejných prostředků, se snaží dostat do praxe různé nové technologie spjaté se stavebnictvím a je ukázkou, jak by měl vypadat dobrý aplikovaný výzkum.

Vyvinuli a do výroby předali například senzor, který shromažďuje údaje o kvalitě vnitřního prostředí, například o koncentraci oxidu uhličitého. Když se koncentrace zvyšuje, kontrolka senzoru mění barvu a upozorňuje, že vzduch už je příliš vydýchaný. Senzor může současně vyslat signál vzduchotechnické jednotce, která začne vzduch vyměňovat – tedy přesně ve chvíli, kdy je to zapotřebí. Zejména v zimě je nutné dodávaný vzduch ohřívat, což je drahé. Když se však vzduchotechnika spouští až ve správnou chvíli, je to energeticky i ekonomicky výhodné.

Společnost AppHarvest v americkém státě Kentucky provozuje obrovskou hydroponickou farmu o rozloze 25 hektarů zaměřenou zejména na pěstování rajčat.

Rostou z vody nebo ze vzduchu a oživují potravinový trh

Rostliny, které vyrůstají bez půdy, se stávají šlágrem – přibývá jich zejména ve Spojených státech, ale koupíte je také v Česku. Ostatně naši zemi reprezentují i na světové výstavě Expo v Dubaji.

Přečíst článek

Byt vás hlídá

Mezi mnoha různými výzkumnými úkoly mají pracovníci centra ambiciózní představy při plánech na něco, čemu říkají inteligentní byt.
„Představte si třeba seniora, který se špatně pohybuje a má v počátečním stavu Alzheimerovu chorobu,“ popisuje inženýr Dytrich. „V jeho bytě by mohly být různé senzory, které sledují dění. Například obyvatel si každé ráno vaří kávu, ale jeden den to neudělá, vůbec si nenatočí vodu, nepustí žádný elektrický spotřebič...“

To systém vyhodnotí jako nezvyklé a upozorní určeného příbuzného nebo profesionální dispečink, aby zjistil, zda dotyčný nepotřebuje pomoc. Senzory také sledují, jestli v bytě není kouř, nerozlévá se voda. Takový systém by mohl fungovat v samostatných obydlích nebo také v domovech s pečovatelskou službou, protože právě pro starší či nemocné lidi by mohl být nejužitečnější.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
video

Implantát v mozku: šance nebo hrozba? Pro Muska příležitost, kterou tlačí kupředu

Můžeme mít přímo z mozku propojení s počítačem a internetem, takže bychom si mohli kdykoli „v hlavě“ vyhledat potřebné informace? Technika vyvíjená původně pro handicapované lidi něco takového zřejmě brzy dokáže i pro lidi zdravé.

Přečíst článek

„Ale uklouznout v koupelně, spadnout a ztratit vědomí může člověk každého věku. Pokud pohybové čidlo zaznamená, že se obyvatel přestal v koupelně hýbat, je to důvod k poplachu,“ říká Jakub Dytrich.

Poradí psychologové

Připouští, že ne každému se může líbit, když jej doma sledují senzory. Proto se výzkumníci radí s psychology, jak by se dala čidla rozmístit tak, aby se lidi necítili jako pod dozorem.

Samozřejmě, různé varianty inteligentních budov již ve světě i v Česku stojí. „Ale jsou to většinou luxusní obydlí a jejich systémy mají za cíl šetřit energie a rozmazlovat obyvatele,“ hodnotí inženýr Dytrich. „V našem pojetí, s cílem maximálně zajistit bezpečný život člověka, je stále co dohánět. Doufáme, že se nám podaří přesvědčit zástupce měst, zdravotních pojišťoven a ministerstev, aby tyto technologie podporovali. Následně ve spolupráci s průmyslem vše dotáhneme k sériové výrobě.“

>>>>>> Zajímáte se o byznysové aplikace vědy? Čtěte zde <<<<<<  

Vědkyně - ilustrační snímek

Vědě se stále věnují hlavně muži. Na změně musí zapracovat rodiče

Ženy v Evropě tvoří 41 procent všech vědců a inženýrů, 33 procent výzkumných pracovníků, ale pouze 22 procent IT pracovníků. Vyplývá to ze studie She Figures 2021, kterou si nechala vypracovat Evropská komise. Podle online časopisu Science of Learning přitom neexistují žádné důkazy, že by v procesu učení předmětů z oborů STEM, tedy Science, Technology, Engineering, Maths, existovaly nějaké biologické genderové rozdíly.

Přečíst článek

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Skleník díky speciálnímu červenému plastu poskytuje rostlinám více světla, které potřebují k růstu.

Australští vědci přišli s technologií na zvýšení výnosu plodin. Je superlevná a hodí se do každého skleníku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme