Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slabá ekonomika snižuje zájem o luxus. Ceny investičních whisky se propadly nejníže za dekádu

Signature whisky, ilustrační obrázek
iStock
 ČTK

Hodnota lahví se vzácnou whisky prodaných v aukci zaznamenala nejprudší pokles za posledních deset let, s výjimkou období pandemie. To naznačuje, že klesající poptávka po luxusním zboží se rozšiřuje i na třídu aktiv, která byla dříve považována za útočiště před nestabilními trhy.

Reklama

 Hodnota „jemných a vzácných“ jednosladových whisky prodaných v aukci se za poslední rok snížila o sedm procent, uvedl list Financial Times s odvoláním na analýzu investiční banky Noble & Co.

Analýza vychází z přibližně 8500 transakcí s whisky, které se prodávají za více než 1000 liber (přes 28 tisíc korun) za lahev o objemu 700 mililitrů (ml) nebo 750 ml v období za 12 měsíců do září. Pokles přišel po růstu o 19 procent v předchozím roce. To naznačuje, že status prémiové whisky jako jedné z nejlepších alternativních investic se snižuje.

Pokles o miliony liber

Celková hodnota transakcí se snížila na 27 milionů liber, přestože počet prodaných lahví se za prvních deset měsíců letošního roku zvýšil o více než desetinu. Pokles hodnoty transakcí je prvním velkým poklesem od roku 2012, vyjma propadu o 51 procent v roce 2020, v době uzávěr souvisejících s pandemií nemoci covid-19, uvedla Noble & Co.

Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Před několika lety jsem měl tu čest a zcela unikátní příležitost navštívit a osobně ochutnat v prefektuře Okajama v Japonsku několik „sakevaren“ (výrobny saké) a před několika dny jsem si to malinko zopakoval a opět ochutnal a vyslechl příběh tohoto typického lokálního nápoje tentokrát v prostorách rezidence Japonského velvyslance.

Přečíst článek

Pokles prodeje je dalším důkazem toho, že prodej whisky není imunní vůči poklesu poptávky po luxusním zboží. Firma Diageo, majitel značky Johnnie Walker, tento měsíc varovala před slabším ziskem za šest měsíců do konce prosince kvůli nižšímu prodeji v Latinské Americe a Karibiku. Svaz skotské whisky uvedl, že hodnota vývozu se za první polovinu letošního roku snížila o 3,6 procenta.

V různých segmentech trhu se ale objevují rozdíly. Ceny v horní části trhu podpořila skutečnost, že majitelé si raději nechávají své lahve, než aby je prodali za nižší ceny. I když i zde se objevily „výjimečné momenty“, jako například prodej lahve Macallan 1926 tento měsíc za 2,1 milionu liber. Celkově ale trh zeslábl, uvedl šéf oddělení pro potraviny a nápoje v Noble & Co Duncan McFadzean.

Koňak za miliony. V Česku padl sběratelský rekord

Směs 1200 druhů koňaku v lahvi za miliony. V Česku padl sběratelský rekord

Český sběratel zaplatil 4,1 milionu korun za jednu ze 13 lahví koňaku Louis XIII. z edice Le Mathusalem značky prémiových destilátů Rémy Martin. Informoval o tom Artem Shakhnazarov ze skupiny Rémy Cointreau, pod kterou značka patří. Podle Roberta Vaněčka ze společnosti Prestige Portfolio, který se zabývá zprostředkováním prodeje, jde o nejdražší láhev destilátu prodanou v Česku a na Slovensku.

Přečíst článek

Dalším důkazem citlivosti kupujících na cenu je cena lahví s prémiovou whisky na širším trhu, která zůstala na stejné úrovni, navzdory růstu objemu prodeje o 17 procent. Tento širší trh je definován jako trh s lahvemi prodávanými na sekundárním trhu za více než 100 liber.

Trh s lahvemi v ceně 10 tisíc liber byl spíše o důvěře než o dosažitelnosti. „Možná to není ani tak o tom, že si to (investoři) nemohli dovolit, (ale) prostě mají pocit, že teď možná není vhodná doba na nákup,“ uvedl McFadzean.

Výkonný ředitel Holyrood Distillery, edinburské palírny whisky otevřené v roce 2019, Huw Wright se domnívá, že whisky s dobrou chutí a poutavým příběhem vydrží i hospodářský pokles. „I když v Evropě hodně slyšíme o zpomalení ekonomiky, stále vidíme dobrý růst prémiových lihovin,“ řekl.

Whisky nalezená na zámku ve Skotsku je možná nejstarší na světě, ukázaly analýzy

Do aukce míří zřejmě nejstarší whisky na světě. Na skotském zámku ji pila i královna Viktorie

Zhruba čtyři desítky lahví whisky, které se loni našly na zámku Blair Castle ve Skotsku, jsou nejspíš nejstarší dochovanou whisky na světě. Historické bádání a datování pomocí uhlíkové metody ukázaly, že destilát zřejmě pochází z 30. let 19. století a že se možná na zámku podával i v době, kdy ho v roce 1844 navštívila královna Viktorie se svým manželem, princem Albertem, napsal server BBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Whisky nalezená na zámku ve Skotsku je možná nejstarší na světě, ukázaly analýzy

Do aukce míří zřejmě nejstarší whisky na světě. Na skotském zámku ji pila i královna Viktorie

Přečíst článek
Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů. (asi 5,56 milionu korun).

Panák whisky za 370 tisíc? Sběratel koupil vzácnou láhev značky Macallan, jednu ze dvou na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme