Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Whisky Macallan z roku 1926 jde do aukce. Lahev vyjde na desítky milionů

Whisky Macallan z roku 1926 jde do aukce. Lahev vyjde na desítky milionů
Sotheby´s, užito se svolením
 ČTK

Vzácná láhev skoro 100 let staré skotské whisky Macallan míří do aukce, kde se její cena může vyšplhat k 1,2 milionu liber (34 milionů korun, píše agentura AP.

Reklama

Aukční síň Sotheby's předpokládá, že zájemci o tuto láhev svedou tvrdý boj, protože jde o velmi cenný kousek pro jakéhokoli sběratele. Palírna Macallan stočila v roce 1986 pouze 40 lahví, mnohé z nich v poslední době v aukcích překonaly rekordy.

„Macallan ročník 1926 je tou whisky, kterou chce každý dražitel prodávat a každý sběratel vlastnit. Jsem neuvěřitelně nadšený, že jsme ji do dražby Sotheby's získali, poprvé od chvíle, kdy jsme před čtyřmi lety pro tento ročník stanovili aukční rekord," uvedl Jonny Fowle, který je v Sotheby's šéfem oddělení lihovin.

Whisky nalezená na zámku ve Skotsku je možná nejstarší na světě, ukázaly analýzy

Do aukce míří zřejmě nejstarší whisky na světě. Na skotském zámku ji pila i královna Viktorie

Zhruba čtyři desítky lahví whisky, které se loni našly na zámku Blair Castle ve Skotsku, jsou nejspíš nejstarší dochovanou whisky na světě. Historické bádání a datování pomocí uhlíkové metody ukázaly, že destilát zřejmě pochází z 30. let 19. století a že se možná na zámku podával i v době, kdy ho v roce 1844 navštívila královna Viktorie se svým manželem, princem Albertem, napsal server BBC.

Přečíst článek

Whisky, která zrála 60 let v dubových sudech po sherry, byla nalahvována skoro před 40 lety, a to s různými etiketami. V aukci je nyní láhev s etiketou navrženou italským malířem Valeriem Adamim, kterých bylo vyrobeno pouze 12.

V roce 2019 se láhev whisky Macallan 1926 prodala v aukci za 1,5 milionu liber (42,7 milionu korun), což je dosavadní rekord.

Etiketu lahve 60leté whisky lahvované v roce 1986 navrhl italský malíř Valerio Adami Sotheby´s

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Signature whisky, ilustrační obrázek

Slabá ekonomika snižuje zájem o luxus. Ceny investičních whisky se propadly nejníže za dekádu

Přečíst článek
Whisky nalezená na zámku ve Skotsku je možná nejstarší na světě, ukázaly analýzy

Do aukce míří zřejmě nejstarší whisky na světě. Na skotském zámku ji pila i královna Viktorie

Přečíst článek
Ředitel filatelistického Clubu de Monte-Carlo Olivier Stocker na výstavě v Praze

Když sběratel začne prodávat své známky, je to pro něj malá smrt, říká jeden z nejlepších filatelistů světa Olivier Stocker

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme