Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čeští architekti v cizině. Autor kobek na pražské náplavce bodoval v Emirátech

Návštěvnické centrum v rezervaci plameňáků v Abu Dhabi.
vizualizace petrjanda/brainwork
Petra Jansová

V Praze se podepsal pod revitalizaci Náplavek, v Abú Zabí vyroste podle projektu architekta Petra Jandy návštěvnické centrum rezervace plameňáků.

Reklama

„Vidět a nebýt viděn,” tak zní hlavní motto architekta Petra Jandy z ateliéru Brainwork pro projekt návštěvnického centra v rezervaci plameňáku v Abú Zabí, s nímž vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž.

Při návrhu objektu organického tvaru se nechal inspirovat tělem spícího plameňáka i tamními skalnatými útvary. A jak naznačuje motto, podstatou konceptu bylo navrhnout budovu, která splyne s okolím a zároveň návštěvníkům nabídne co nejlepší výhledy.

Stavba má krůhový půdorys. Vede do ní přístup skrze střechu, kde je umístěno jezírko. Pozvolnou rampou se návštěvník dostává do útrob budovy.

Soutěž vypsala Agentura pro životní prostředí (EAD) v Abú Zabí. Rezervace se rozkládá na pěti kilometrech čtverečních. Žije v ní na 260 druhů ptáků a dalších živočišných druhů. Každý podzim zde pak hnízdí okolo čtyř tisíc plameňáků. Od roku 1998 je chráněnou oblastí. Hlavním kritériem poroty při hodnocení přihlášených projektů byla proto celková šetrnost stavby k okolí.

Art villas Costa Rica, Formafatal, architektura

Stylová dovolená. Resort uprostřed kostarické džungle navrhli Češi

Nad pláží Hermosa, nedaleko kostarického městečka Uvita, se v prudkém svahu džungle ukrývá resort Art Villas. Komplex tří betonových vil a několika stromových domů navrhli čeští architekti pro českého investora.

Přečíst článek

Minimalistický domek v Posázaví.

Glamping je trend. Místa, která ho nabízí, přibývají každý měsíc

Okouzlující kempování neboli glamping. Slovo, které se do oficiálního slovníku angličtiny dostalo v roce 2015, je v posledních letech čím dál skloňovanější. A trendu, jehož vznik bývá spojován již s dobou středověku, podlehli i Češi.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jedna ze staveb nominovaných v užším kole České ceny za architekturu stojí nedaleko Zlína. Navrhl ho architekt Petr Janda / brainwork

Nejlepší česká architektura: To jsou mosty, nádraží i krematorium pro zvířata

Přečíst článek
Chatka na Zlínsku je inspirována Skandinávií.

I Norové jsou chataři. Dávno už však neodpočívají ve srubech, ale v moderních dřevostavbách. Jedna je i na Zlínsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme