Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko bez pobídek ztrácí lesk pro zahraniční filmaře. Sezóna jako loni se už nezopakuje

Film Armáda lupičů, který internetová televize Netflix natáčela v roce 2020 v Praze.
ČTK

Český audiovizuální průmysl dosáhl v roce 2021 rekordního obratu téměř 12 miliard korun. Dosud nejlepším rokem byl rok 2019 s obratem necelých 9,6 miliardy, uvedla Asociace producentů v audiovizi (APA). Zastavené filmové pobídky, ale situaci zásadně zvrátí.

Reklama

 Audiovizuální průmysl v ČR se ale podle producentů řítí do propasti a APA propad v budoucích letech odhaduje až na úroveň roku 2010. Tehdy činil obrat audiovize 3,58 miliardy korun. Důvodem jsou podle asociace zastavené filmové pobídky.

Obrat zahraničních projektů v roce 2021 tvořil 8,73 miliardy korun, tedy 70 procent celkového obratu audiovizuálního průmyslu. Obrat z výroby reklamy pak loni činil 1,86 miliardy korun a z českého filmu 1,26 miliardy korun.

Loňský rekord je obratem českých společností sdružených v APA, kde je více než 100 producentských a produkčních firem. Pozastavení pobídek přinese podle asociace razantní odliv zahraničních projektů v druhé polovině letošního roku a zejména pak v letech 2023 až 2024.

Seriál Nadace

Další velký projekt v Praze. Apple tu natáčí miliardový seriál Nadace

První série oceňovaného seriálu podle knih Isaaca Asimova se natáčela v Irsku. Nyní se štáb přesune do Prahy a dalších lokací v České republice. Průměrný rozpočet na epizodu byl 4,5 milionu dolarů, tedy více než 100 milionů korun.

Přečíst článek

Seriál Kolo času od Amazon Prime Video
video

Amazon se vrátí do Česka. Natočí tu i druhou řadu Kola času

Fantasy seriál Kolo času podle stejnojmenné knižní ságy se stal historicky největším filmovým projektem u nás. Amazon tu natáčel 163 dní a utratil kolem dvou miliard korun.

Přečíst článek

Natáčení filmu - ilustrační foto

Pobídky fungují, světové štáby tu točí jako před pandemií. Dostanou víc peněz

Na pobídky jde z rozpočtu 800 milionů korun ročně. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl navýšení o 500 milionů, nakonec musel souhlasit "jen" s 300 miliony korun navíc pro filmaře.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Herec Cillian Murphy

V soukromí buďte klidní, v práci ale zuřiví a chaotičtí, radí čerstvý držitel Oscara Cillian Murphy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme