Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Letní koktejlové trendy. Letos velí minimalismus a chuťová rafinovanost

Letní koktejlové trendy. Letos velí minimalismus a chuťová rafinovanost
Diageo Reserve World Class / užito se svolením
Darina Křivánková

Se zvyšujícími se teplotami stoupá i chuť na míchané alkoholické nápoje. Jaká bude letošní barová sezóna? Co se bude pít? Na co se těšit? A jaké jsou koktejlové trendy? Kdy jindy se na to podívat než v den zasvěcený koktejlům, letos připadl na pátek 13. května. Leccos také napoví drinky z barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, jejíž české finále se v květnu koná.

Reklama

Všechno nasvědčuje tomu, že se budou pít drinky vizuálně minimalistické, ale chuťově bohaté a překvapivé. „Barmani se hodně inspirují u kolegů kuchařů, připravují si sirupy a nejrůznější komponenty pro koktejly, leckdy vcelku rafinovaně, třeba metodou sous vide, aby získali co nejintenzivnější chuť,“ vysvětluje George Němec, zkušený barman, který procestoval svět, sbíral úspěchy například v Austrálii, aby nyní zakotvil v Praze, kde pořádá velmi kreativní lekce koktejlového umění. 

Umícháno za chvilku

Takže zatímco příprava všeho potřebného je pro barmany poměrně obsáhlá a náročná, samotné umíchání koktejlu už je pak otázkou chvilky. „Má to své výhody, zákazník na svůj drink dlouho nečeká a barman se může hostům více věnovat,“ dodává Němec. Ani dekorace sklenic není nijak složitá, zapomeňte na objemné ozdoby, teď stačí kousek pomerančové kůry nebo lístek bazalky. To podstatné se odehrává uvnitř sklenice. A když je řeč o skle, právě na jeho výběru si barmani dávají hodně záležet, může se stát, že dostanete drink ve sklence, jejíž cena mnohonásobně převyšuje cenu koktejlu, tak na ni dávejte pozor. 

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Tělo se umí detoxikovat samo. Ale je dobré mu pomoct

Existuje řada postupů a strategií, jak pomoci tělu, aby si mohlo zlepšit aktuální i dlouhodobý zdravotní stav. Lidský organismus totiž za standardních podmínek detoxifikuje dost dobře sám, ale pouze do určité míry. Pokud si tedy „dopřáváme“ hodně a často, je dobré alespoň na chvíli zařadit některou z následujících praktik a tělo by nám mělo odvděčit větší energií a lepším zdravím.

Přečíst článek

S vizuálním minimalismem a chuťovou rafinovaností také zabodovala loňská vítězka českého kola nejprestižnější světové barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, Anna Postniková z pražského baru L’Fleur. Anna vyhrála s netradičním drinkem nazvaným Unexpected Journey:„Inspiraci jsem čerpala z neuvěřitelných cest popsaných v knihách J. R. R. Tolkiena a vymyslela jsem si k tomu vlastní příběh, kdy se skrze cestu kolem světa spojily všechny ingredience, které jsem do svého drinku použila.“

Pokud byste si chtěli Aniččin koktejl namíchat, budete potřebovat 40 ml Singleton 12, 40 ml domácího cordialu ze švestkového vína, růžový vermut, badyán, med a verjus, vše smícháte ve sklenici a dolijete 30 ml sody. 

Nakopnutí barmanské kariéry

Letos mají soutěžící za úkol připravit koktejly na bázi kávy nebo čaje. Do 8. ročníku, který poprvé pořádá Stock Plzeň-Božkov, se přihlásila padesátka barmanů z více než třiceti barů. Ti nejlepší postoupili do květnového finále, vítěz pak pojede na světové finále, které letos hostí australské Sydney. 

Šampaňské Cristal Medallion

Zlaté šampaňské? I tak může vypadat investiční aktivum

Láhev zlatého šampaňského za 274 tisíc korun? Domů by si to asi koupil málokdo, takže zbývají institucionální investoři.

Přečíst článek

Soutěž Diageo World Class má v koktejlové kultuře ten nejvlivnější hlas a udává trendy v segmentu míchaných drinků. Pro barmany pak soutěž znamená zásadní nakopnutí jejich kariéry, ovšem obstát v konkurenci 30 tisíc barmanů z 55 zemí není nijak jednoduché, jakkoli má česká barmanská škola ve světě skvělý zvuk a české barmany najdeme v mnoha prestižních podnicích v různých koutech světa. Ale už sama účast ve světovém finále je úspěch, například vítěz českého kola z roku 2020, Adrian Michalčík, získal angažmá v Norsku, kde se stal jedním z nejvyhledávanějších barmanů.

Soutěže jako Diageo World Class mají také zásluhu na tom, že se kultivuje, podporuje a inspiruje barmanská scéna, ale i komunita návštěvníků barů, kteří nechodí za pouhou konzumací alkoholu, ale za zážitkem spojeným s vychutnáním drinků. A co nám chutná nejvíc? Češi si nejvíc potrpí na kvalitní rumy a koktejly na rumové bázi. Trvalé oblibě se těší giny a celosvětově je na vzestupu tequilla. O chuťové rafinovanosti už byla řeč, souvisí s ní i stále oblíbenější tzv. twisty klasických koktejlů, na nich se ukáže kreativita barmanů. 

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Gimlety, soury, ale i punche

Třeba oblíbený krátký intenzivní drink gimlet, jehož původní bází je logicky gin, si můžete vychutnat ve verzi s Johny Walker Black, heřmánkovým cordialem a pomerančovým bitterem, je to řízné pití s plným tělem a silným charakterem. 

Ve svěžím souru si zase tradiční whisky může prohodit roli s ginem a ten v kombinaci s citronovou šťávou, cukrovým sirupem, bazalkou a celerovým bittrem vytvoří velmi dobře pitelný koktejl, který může dělat společnost po celý večer. Nesmíme zapomenout na bílek, díky němuž má koktejl nadýchanou pěnovou čepici. 

Stále jsou oblíbené smashe, v tomhle vysloveně letním pití se podrcené ovoce a byliny míchají například s rumem. Ovšem pokud chcete udělat dojem třeba na rodinné oslavě, připravte do velké mísy – klidně té na polévku - punch. Nemá nic společného s vánočním punčem, je to poněkud starosvětsky vyhlížející atrakce složená z pěti ingrediencí („punch“ znamená v jazyce Hindu „pět“) a s britsko-indickým rodným listem. Alkoholová báze se doplní sladkým sirupem, chuť se vybalancuje něčím kyselým, dolije se nealkem, třeba kvalitním ledovým čajem, a přidá se ovoce, koření, byliny a jedlé kvítí. Naběračkou si každý nalévá do svého hrníčku, efekt i zážitek jsou zaručeny.

>>>>>> Rozmanité chutě i podniky vám na Newstreamu přibližuje Darina Křivánková. Další z jejích příspěvků čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu. Mají tam silnější pivo, zdůrazňuje ministerstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme