Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zkouška dopadla. Litvínovská rafinérie zvládne přechod na jinou ropu než ruskou

Rafinérie v Litvínově
ČTK
 ČTK

Rafinérie v Litvínově dokáže technologicky zvládnout přechod výhradně na jinou ropu než ruskou. Potvrdil to říjnový třítýdenní test, při němž litvínovská rafinérie poprvé ve své historii zpracovávala výhradně neruskou ropu, informoval mluvčí skupiny ORLEN Unipetrol Pavel Kaidl.

Reklama

Hlavní podmínkou nutnou pro odklon České republiky od ruské ropy je zvýšení kapacity ropovodu TAL, které je v kompetenci českého státu a má být dokončeno na konci roku 2024, uvedl Kaidl.

Skupina ORLEN Unipetrol je s kapacitou 5,8 milionu tun zpracované ropy ročně největší rafinérií v republice. Následná modernizace závodu v Litvínově, včetně přizpůsobení výrobních a návazných procesů novým ropným směsím, zajistí podle Kaidla bezpečnost dodávek pohonných hmot na český trh a zvýší konkurenceschopnost společnosti na mezinárodním trhu.

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Českou ekonomiku budou dál stahovat evropské experimenty, shodli se ekonomické špičky na konferenci GIS

Přehnaná regulace, problémy v energetickém sektoru, dopady deglobalizace. Hlavní negativní faktory, které budou v nadcházejících letech ovlivňovat evropskou ekonomiku a také ekonomiku českou. Výhodou by mohla být relativně levná pracovní síla, kterou Česko umí nabídnout globálním hráčům. Shodli se na tom špičkoví ekonomové, kteří v panelové diskusi na Global Investment Summitu odhadovali vývoj klíčových ukazatelů ekonomiky.

Přečíst článek

V EU od loňska platí zákaz dovozu ropy z Ruska, Česko má ale při využití ropovodu Družba výjimku. V první polovině letošního roku činil podíl ropy dovezené z ruského ropovodu Družba kolem 65 procent. Za loňský rok byl okolo 56 procent a v předchozích letech ještě nižší. V září to uvedla mluvčí státní společnosti Mero Barbora Putzová. Další část dodávek ropy zajišťuje ropovod IKL z Německa, který navazuje na ropovod TAL z Itálie.

Posílení stability a bezpečnosti

Výjimka přináší čas pro navýšení přepravních kapacit, které umožní uspokojit českou poptávku po ropě z alternativních zdrojů. „To je zcela zásadní pro přechod ke zpracovávání neruské ropy, čímž bude významně posílena stabilita a bezpečnost Česka,“ uvedl ředitel skupiny ORLEN Unipetrol Tomasz Wiatrak. „Jsem rád, že Česká republika zodpovědně činí nezbytná opatření. To samé činí naše společnost. Připravujeme technologické změny litvínovské rafinérie tak, abychom v ní mohli zpracovávat od okamžiku zkapacitnění ropovodu TAL pouze neruskou ropu,“ doplnil.

Aircraft Industries,  L410 NG

Bez Rusů české Aircraft Industries skřípe byznys. Propadla se do ztráty

Hospodaření kunovického podniku loni zásadně ovlivnily protiruské sankce. Před válkou na Ukrajině byl pro výrobce letounů ruský trh absolutně stěžejní. Obchodně se nyní orientuje na Asii, Afriku a Blízký východ.

Přečíst článek

Skupina zpracovává v Kralupech nad Vltavou výhradně neruskou ropu, která do České republiky proudí ropovodem TAL. Litvínovská rafinérie je napojena na ropovod Družba a zpracovává převážně ruskou ropu. Dočasně lze litvínovskou rafinérii provozovat v nových podmínkách. „Abychom ale rafinérii udrželi dlouhodobě provozuschopnou a s potřebnou výrobní kapacitou a současně jsme mohli dále rozšiřovat portfolio akceptovatelných ropných směsí, jsou budoucí investice v řádu jednotek miliard korun nevyhnutelné,“ řekl člen představenstva Tomáš Herink. Příležitost k úpravám podle získaných poznatků budou mít chemici příští rok v dubnu při pravidelné odstávce.

Litvínovští odborníci vytipovali různé ropné směsi, které jsou parametrově blízké uralské ropě z Ruské federace, na jejíž zpracování je litvínovská rafinérie technologicky i procesně nastavena. Po říjnovém testu, při němž byly úspěšně zpracovány tři různé směsi rop neruského původu v celkovém objemu 230 tisíc metrů krychlových, chtějí vyzkoušet další ropné směsi, například arabskou nebo ropu ze Severního moře.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme