Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Facebook se na burze propadl jako žádná jiná firma v historii. Vyplatí se teď nakupovat jeho akcie?

Meta Platforms, matka Facebooku
ČTK
Lukáš Kovanda

Akcie Facebooku, respektive jeho majitele, společnosti Meta Platforms, přišly začátkem února 252 miliard dolarů své tržní hodnoty během jediného dne.

Reklama

Suma 200 miliard dolarů odpovídá 5,4 bilionu korun. Pro srovnání, hrubý domácí produkt České republiky má dle nejnovější prognózy tuzemského ministerstva financí činit přibližně 6,6 bilionu korun. Akcie majitele Facebooku tak 3. února přišly o hodnotu odpovídající přibližně 82 procentům veškerého zboží a služeb, které se za celý letošní rok v Česku vyprodukují.

Propad tržní hodnoty o 252 miliard dolarů je vůbec největší ztrátou tržní hodnoty během jediného dne kterékoli z burzovně obchodovaných společností kdekoli ve světě (viz obrázek níže).

 

Majitele Facebooku drtí předpověď hospodářského výsledku za první letošní čtvrtletí, která investory rozčarovala, neboť dalece zaostala za jejich očekáváním. Projevuje se v ní zejména stagnující vývoj uživatelské základny i stále dravější konkurence ze strany čínské sociální platformy TikTok. 

Otázkou ale je, zda akcie firmy nevyklesaly již tak nízko, že se je vyplatí nakupovat. Od 3. února totiž dále zlevnily až na páteční uzavírací cenu zhruba 206 dolarů. Ta je nejnižší od května 2020, tedy od doby prvního úderu pandemie.

Prozíravý nákup

Akcie Facebooku je nyní prozíravé přiměřeně nakupovat. Nůžky mezi konsensuální cílovou cenu a skutečnou cenou na burze jsou totiž právě teď rozevřeny do největší šíře v celé historii obchodování akcií Facebooku, respektive Mety, tedy od roku 2012 (viz obrázek níže). Jsou tedy nejvýrazněji za celou dobu svého obchodování podhodnoceny v porovnání s expertními odhady.

 

Samozřejmě, i experti se pletou. Ostatně po celou dobu obchodování akcií firmy převyšuje konsensuální cílová cena tu skutečnou. To je známý fakt, že experti – tedy akcioví analytici – mají sklony k přílišnému optimismu. Ve skutečnosti to totiž jsou spíše marketingoví pracovníci bank, makléřských firem či fondů, jejichž hlavní úkol spočívá v nahánění drobných investorů k investování. Nebo alespoň v tom je od něj neodrazovat. Pokud budou tuze pesimističtí, drobní investoři se do investování nepohrnou, fondy, banky, a makléři nebudou mít svá „fíčka“ a akciový analytik přijde o svůj džob.

Jenže ani akcioví analytici nemohou se svými odhady zcela „ulítnout“. To by jim pak nevěřil už vůbec nikdo, dokonce ani „retail“ ne. Takže jejich odhady přece jenom nějakou vypovídací hodnotu mají – pokud je tedy člověk náležitě upraví tak, že se na ně podívá bez růžových brýlí většiny akciových analytiků.

Meta je jednou z analyticky vůbec nejbedlivěji a nejintenzivněji sledovaných firem světa. Nůžky "na Facebooku" jsou rozevřeny do takové šíře, že i po sundání růžových brýlí zůstává poměrně dobrá naděje, že nyní lze dlouhodobě příznivě – tedy ve slevě – „nakupovat pokles“. 

Trh zkrátka až příliš negativně, jak bývá jeho zvykem, reagoval na roj špatných zpráv, který se nyní kolem Facebooku objevil. Tak přehnaná reakce, „přestřelení“, je podle všeho nepodložená právě i po sundání růžových brýlí. 

Bývalý vicepremier britské vlády v letech 2010 až 2015 Nick Clegg bude od února 2022 řídit metasvět Facebooku a dalších sítí společnosti Meta Marka Zuckerberga. Na snímku Světovém ekonomickém fóru v Davosu v roce 2011.

Vlivný lobbista ve Facebooku povýšil. Bývalý britský vicepremiér Clegg za něj bude jednat s vládami

Bývalý britský vicepremiér z let 2010 až 2015 za vlády Davida Camerona Nick Clegg měl v době svého politického působení zásadní vliv na miliony Britů. Pětapadesátiletý Clegg dostal nyní možnost ovlivňovat ještě mnohem více lidí – zakladatel a šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg jej jmenoval prezidentem firmy pro globální záležitosti.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Richard Bechník: Krvavý leden vystřídalo čekání na akciový odraz. Trpělivost a pravidelné investice se vyplácí

Investoři by měli mít s akciovým trhem trpělivost, píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select s tím, že ještě není zdaleka jednoznačně rozhodnuto, zda si sáhl na své dno. „Na potvrzení odrazového trendu si ještě budeme muset počkat. Do budoucna tak můžeme očekávat zvýšenou volatilitu s postupně převažujícím růstovým trendem. Bude to ale vyžadovat trpělivost. Zvlášť důležité je dodržování staré známé pravdy, že by investor měl v době proměnlivého prostředí zvolit spíše pravidelnou investici. Pro tento rok bychom měli volit alespoň pět měsíců,“ říká Bechník. 

Přečíst článek

Evropská komisařka Věra Jourová a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v Bruselu, archivní snímek z února 2020.

Zuckerberg hrozí zrušením Facebooku v Evropě. Kvůli osobním datům uživatelů

Společnost Meta Platforms provozující jednu z největších sociálních sítí na světě Facebook a také Instagram pohrozila, že v krajním případě obě služby v Evropě zablokuje. Důvodem je spor s evropskými regulátory o to, zda a jak může firma přenášet osobní data evropských uživatelů obou sítí do jejich mateřské země Spojených států, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan z J&T: Teď se cení bezpečné přístavy, ale čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme