Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce Dako-CZ vloni dosáhla rekordního čistého zisku téměř 440 milionů korun. Vyrábí komponenty pro Škodovku či Siemens

Výrobce Dako-CZ vloni dosáhla rekordního čistého zisku téměř 440 milionů korun. Vyrábí komponenty pro Škodovku či Siemens
DAKO-CZ, užito se svolením
 ČTK

Výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla Dako-CZ z Třemošnice vloni dosáhl rekordního zisku po zdanění téměř 440 milionů korun. Výsledek asi o 114 milionů překonal zisk z roku 2021. Celkové tržby minulý rok poprvé překonaly hranici dvou miliard korun, z toho na tržby z prodeje výrobků a služeb připadalo 1,843 miliardy, což představuje meziroční nárůst o 40 procent. Uvádí výroční zpráva zveřejněná ve Sbírce listin. O 46 procent na 369 milionů korun se zvýšily tržby za prodej zboží.

Reklama

Vyrábí pro Škodu či Siemens

Společnost většinu své produkce exportuje. Mezi klíčové zákazníky společnosti patří přední světoví výrobci kolejových vozidel, například Škoda Group, Tatravagónka Poprad, Stadler, Siemens a Modertrans Poznaň nebo indické nadnárodní uskupení Escorts Kubota Limited. Vloni firma získala několik zakázek od společnosti Stadler, mezi něž patří dodávky brzdových panelů na 14 dvouvozových souprav projektu Huawei, který je určen pro kampus Huawei u Dianshan Lake v Číně, a dodávky brzdových panelů na 11 třívozových souprav jednotek Flirt 3 do Nizozemí.

Vyrobila také brzdové komponenty na legendární tatranskou zubačku a multifunkční lokomotivu osazenou brzdovým panelem pluhu. Se společností Siemens DAKO-CZ uzavřelo také několik kontraktů, například na dodávku brzdových součástí na tramvaje, na dalších 20 sedmivozových souprav na osobní vozy pro rakouské dráhy ÖBB a na dodávku brzdových komponent pro 18 šestivozových souprav metra v Mnichově. V oblasti nákladní dopravy byla jejím zákazníkem Tatravagónka Poprad a modernizovala 250 dvouosých vagónů společnosti VTG.

Třemošnická firma se postupně rozrůstá

V roce 2019 získala společnost Transelco vyrábějící spřáhla, stavěče a brzdové válce. Následovalo založení dceřiné společnosti Dako-CZ Service v Mostě, kam se soustředil servis a opravy brzdových jednotek a komponent. V roce 2021 vznikla v Ostravě další dceřiná firma Dako-CZ Machinery zaměřená na sériovou výrobu, především pro Indii. Zakázky pro tamní trh tvoří dnes zhruba třetinu obratu společnosti. V roce 2022 firma otevřela vývojové kanceláře v Pardubicích a Ostravě. Průměrný přepočtený počet zaměstnanců Dako-CZ se minulý rok zvýšil o 36 na 601.

DAKO-CZ vymění tramvajím v Göteborgu brzdy. Cena zakázky je 110 milionů

DAKO-CZ vymění tramvajím v Göteborgu brzdy. Cena zakázky je 110 milionů

Hydraulické brzdové jednotky včetně řízení na celkem 80 modernizovaných tramvají do švédského Göteborgu dodá v příštích letech společnost DAKO-CZ, člen skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

V Indii Dako-CZ s tamní společností Medha Servo Drives založily podnik MEDHA Dako-CZ. Spolupráce se soustředí na dodávky ucelených a moderních brzdových systémů pro nově připravované vozy EMU, metra a lokomotivy pro Indickou železnici. S firmou Jupiter Wagons, dvojkou na tamním trhu výroby nákladních vozů, byla založena společnost JWL Dako-CZ India. Indické aktivity zastřeší nově vznikající dceřiná společnost Dako-CZ India.

Dako-CZ vyrábí brzdy a komponenty pro tramvaje, metro a železniční vozidla. Její produkty odebírají například Siemens, Stadler a Bombardier, z českých firem například Škoda Transportation. Společnost založil v roce 1816 Jan Zvěřina. Na železniční zakázky se začala orientovat o více než 100 let později. Novodobé dějiny firmy začaly rokem 1965, kdy v Třemošnici vznikl závod Dako, o 15 let později se stal součástí koncernu ZTS Martin.

V roce 1992 vznikla akciová společnost a v roce 1996 se spojila s firmou ČKD Holding Praha. Do roku 2001 působila pod názvem ČKD - Dako. Jediným vlastníkem je od roku 2021 skupina Czechoslovak Group (CSG), která koupila zbývající 49procentní podíl od Tatravagónky Poprad.

Společnost DAKO-CZ obhájila ocenění Czech Business Superbrands

Výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla, společnost DAKO-CZ z východočeské Třemošnice, obhájila ocenění Czech Business Superbrands i pro rok 2023. Porotce přesvědčila firma s více než dvousetletou tradicí svými hospodářskými výsledky, růstem i novými projekty, které získala. Jediný český výrobce brzd pro kolejová vozidla kontinuálně roste, za uplynulé čtyři roky zdvojnásobil tržby a v roce 2022 poprvé v historii v tomto ukazateli prolomil dvoumiliardovou hranici.

Přečíst článek

Novým generálním ředitelem kopřivnické Tatry Trucks bude Lukáš Andrýsek

Novým šéfem Tatry Trucks bude Lukáš Andrýsek. Za úkol má zvýšit výrobu

Novým generálním ředitelem kopřivnické automobilky Tatra Trucks se od 1. dubna stane Lukáš Andrýsek. Má za úkol zvýšit výrobní kapacity Tatry a optimalizovat průchod zakázek firmou, aby dokázala uspokojit rostoucí poptávku zákazníků. Dosavadní generální ředitel Pavel Lazar bude řídit připravovanou společnost Tatra Classic zastřešující aktivity v muzejnictví a stane se předsedou dozorčí rady společnosti Tatra Trucks, uvedla firma ze skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme