Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vření v Tesle: Firma rozdělí akcie na třetiny, šéf Ellison se chystá odstoupit

Zakladatel Oracle, šéf představenstva Tesly a v červnu 2022 jedenáctý nejbohatší člověk na světě Larry Ellison
Oracle PR from Redwood Shores, Calif., USA /Creative Commons / CC BY 2.0
Dušan Kütner
duk

Největší výrobce elektromobilů na světě Tesla se rozhodla vypořádat se s několik měsíců klesající hodnotou jejích akcií. Vedení firmy oznámilo, že navrhlo akcionářům rozdělit současné akcie v poměru 3:1, aby začaly být dostupnější i pro drobnější akcionáře. Zároveň společnost oznámila, že z funkce šéfa představenstva odstoupí zakladatel technologického gigantu Oracle a jedenáctý nejbohatší člověk na světě Larry Ellison, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Akcie automobilky Tesla pod vedením nejbohatšího obyvatele zeměkoule Elona Muska v letošním roce ztratily téměř 35 procent své hodnoty. To je hlavní důvod, proč vedení firmy požádalo akcionáře v čele s Muskem, aby na výroční schůzi automobilky 4. srpna schválili rozdělení akcií v poměru 3:1uvedl Bloomberg.

Akcie Tesly po oznámení krátce vyskočily o 2,2 procenta, ale část zisků se v pátek podvečer středoevropského času opět snížila o 0,9 procenta. Akcie v pátek uzavřely obchodování na ceně 696,69 dolaru.

Elon Musk

Musk: Propouštět lidi nebudu, ale najmu víc jen těch placených od hodiny

Šéf automobilky Tesla otočil, nakonec v e-mailu avizované propouštění nechystá. Počet zaměstnanců Tesly má naopak v příštích 12 měsících vzrůst, uvedl Musk na Twitteru.

Přečíst článek

Navrhované rozdělení ve formě dividendy přichází uprostřed prudkého výprodeje v Tesle, která sleduje, že její akcie zaostávají za širokými trhy. Akcie Tesly letos klesly o více než třetinu, zatímco pokles u indexu pěti set nejobchodovanějších amerických firem S&P  500 klesl ve stejném období pouze o 18 procent.

Ellison končí po třech a půl letech

Společnost také uvedla, že Larry Ellison odstoupí z představenstva. Ellison, jedenáctý nejbohatší člověk na světě v hodnotě asi 87,4 miliardy dolarů, původně zbohatl jako spoluzakladatel softwarové společnosti Oracle a poprvé vstoupil do představenstva společnosti Tesla v prosinci 2018. K 30. červnu držel Ellison podle údajů Bloombergu 1,5procentní podíl ve výrobci elektrických vozidel. 

Akcionáři žádají vedení Tesly, aby odkoupilo akcie firmy za 15 miliard dolarů. Chtějí zastavit propad Tesly

Akcionáři žádají vedení Tesly, aby odkoupilo akcie firmy za 15 miliard dolarů. Chtějí zastavit propad Tesly

Jeden z největších akcionářů automobilky Tesla a známý asertivní investor Leo Koguan vyzval vedení firmy, aby z trhu zpětně odkoupila akcie v hodnotě 15 miliard dolarů (asi 351 miliard korun). Cílem návrhu je zastavit propad akcií Tesly v poslední době, která letos přišla již o 30 procent hodnoty, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Pokud bude návrh schválen, bude to pro Teslu druhé dělení akcií za méně než dva roky. Společnost uskutečnila v roce 2020 rozdělení akcií v poměru 5:1, což vedlo k 60procentnímu nárůstu ceny akcií ode dne oznámení do data provedení. Výrobce elektrických vozidel zjevně doufá, že se to bude opakovat, protože obchodování s akciemi za nižší cenu by mohlo přilákat jeho silnou fanouškovskou základnu mezi jednotlivými investory, podotkl Bloomberg.

Přesto každý, kdo by chtěl sázet na opakování úspěchu z roku 2020, by měl svá očekávání mírnit, protože současné tržní prostředí nemusí být pro tuto strategii tak přívětivé jako kdysi. Jako příklad mohou posloužit provozovatel Googlu, společnost Alphabet, a Amazon, které letos v únoru a březnu rozdělily akcie v poměru 20:1. Akcie obou firem poté od oznámení klesly asi o 20 procent, což rovněž zaostává za poklesem indexu S&P 500.

Herbert Diess, šéf VW

Do tří let předběhneme Teslu, prohlásil v Davosu šéf Volkswagenu Diess

Generální ředitel Volkswagenu Herbert Diess věří, že největší evropský výrobce automobilů může předběhnout Teslu a stát se do roku 2025 největším světovým prodejcem elektromobilů. Prohlásil to na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v rozhovoru pro CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Proč elektromobilita vychází z módy?

Tesla? Letos stagnace, příští rok propad, varuje banka Wells Fargo. Proč elektromobilita vychází z módy?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme