Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcionáři žádají vedení Tesly, aby odkoupilo akcie firmy za 15 miliard dolarů. Chtějí zastavit propad Tesly

Akcionáři žádají vedení Tesly, aby odkoupilo akcie firmy za 15 miliard dolarů. Chtějí zastavit propad Tesly
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Jeden z největších akcionářů automobilky Tesla a známý asertivní investor Leo Koguan vyzval vedení firmy, aby z trhu zpětně odkoupila akcie v hodnotě 15 miliard dolarů (asi 351 miliard korun). Cílem návrhu je zastavit propad akcií Tesly v poslední době, která letos přišla již o 30 procent hodnoty, uvedl server CNBC.

Reklama

V tweetu adresovaném Martinu Viechovi, vrchnímu řediteli Tesly pro vztahy s investory, „býčí“ investor Leo Koguan – se 6,2 milionu akcií třetí největší podílník firmy – navrhl, že společnost by měla okamžitě oznámit, že letos plánuje odkoupit akcie Tesly za pět miliard dolarů a příští rok za deset miliard dolarů. Dodal, že Tesla by měla využít své cash flow k financování zpětného odkupu a že by to nemělo ovlivnit její stávající hotovostní rezervy ve výši 18 miliard dolarů.

Důvodem je pokračující pokles akcií automobilky, které ve středu uzavřely s poklesem o více než šest procent v důsledku rozsáhlého výprodeje trhu. Akcie společnosti letos klesly o více než 30 procent, upozornil server CNBC. Zpětný odkup akcií, kdy veřejně obchodovaná společnost používá hotovost k nákupu vlastních akcií na otevřeném trhu, je metodou, kterou se firmy snaží vrátit kapitál akcionářům.

V následném tweetu Koguan uvedl, že cash flow Tesly dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2,2 miliardy dolarů. Dodal, že očekává, že se letos po započtení kapitálových výdajů vyšplhá na osm miliard dolarů a příští rok na 17 miliard dolarů. Tesla na žádost CNBC o komentář okamžitě neodpověděla.

Vývoj akcií Tesly od ledna do května 2022 (v dolarech):

zdroj: CNBC

Koguan vsadil na Teslu na začátku pandemie covidu, věnoval se jí ale dlouhodobě. Koguan investoval do Tesly naplno poté, co prodal své podíly v jiných společnostech jako Baidu, Nvidia, China Mobile a Nio. „Považoval jsem se za Elonova fanouška,” řekl údajně Koguan. „Řekl bych, že je to jediný člověk, kterého si na Zemi opravdu vážím,“ dodal.

ESG je podvod, utweetl se Musk a přišel o 12 miliard dolarů

ESG je podvod, utweetl se Musk a přišel o 12 miliard dolarů

Středa byla pro Elona Muska smolným dnem. Vypsal se z ní na Twitteru. Jeho zpráva o 197 znacích ho ale připravila o další miliardy dolarů. Hodnota Tesly za jediný den spadla o 12 miliard dolarů. Automobilka navíc přišla o výsostné postavení mezi společnostmi, které jedou na vlně udržitelného byznysu. „ESG je podvod,“ utweetl se ve vzteku Musk. A dodal, že je z něj nově republikán.

Přečíst článek

Akcie Tesly v poslední době klesají i proto, že se hlavní akcionář a šéf automobilky Elon Musk věnuje více než Tesle vyjednávání o koupi sociální sítě Twitter za 44 miliard dolarů (asi bilion korun). Další akcionáři se také obávají toho, jak bude Musk akvizici Twitteru financovat.

Ve středu si přitom pustil ústa na špacír, když na svém oblíbeném Twitteru ventiloval svůj vztek, že Tesla byla vyřazena ze žebříčku 500 nejlepších firem podle ESG kritérií. „ESG je podvod,“ napsal Musk. A dodal, že je z něj nově republikán. Hodnota Tesly poté za jediný den spadla o 12 miliard dolarů

Elon Musk

Hra na Twitter nebere konce. Musk ho chce za nižší cenu. Tvrdí, že 20 procent jeho uživatelů je falešných

Miliardář Elon Musk prohlásil, že nevylučuje životaschopnou dohodu o převzetí Twitteru za nižší cenu. Nechal se slyšet, že falešní uživatelé tvoří nejméně 20 procent všech účtů na stejnojmenné sociální síti, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme