Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vlastislav Bříza: Naštěstí máme dřevo nakoupené na dva roky dopředu

Vlastislav Bříza
Tereza Zavadilová / Newstream
Stanislav Šulc
sta

Díky výnosům zdravotnické divize Gama se holdingu Koh-i-noor dařilo i během pandemie. Navzdory tomu, že ostatní byznys měl velké potíže. 

Reklama

Rostoucí ceny dřeva na jedné straně a zavřené školy a školky téměř po celém světě na straně druhé se výrazně podepsaly na byznysu tradičního výrobce psacích potřeb Koh-i-noor Hardtmuth i celého holdingu Koh-i-noor sídlícího v Českých Budějovicích. Přiznal v rozhovoru pro newstream.cz jeho šéf Vlastislav Bříza. 

„Během pandemie se tak potvrdila správnost vytvoření holdingové struktury. Prodej tužek se propadl, nejen kvůli zavřeným hranicím a tomu, že nejezdili turisté, ale byly také zavřené školy a školky, což mělo výrazný vliv. Propadl se také automotive, to už ostatně slyšeli všichni. Ale například naše zdravotnická divize Gama měla rekordní výsledky i díky zahraničí,“ uvedl jeden z nejbohatších Čechů. 

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Právě zavřené hranice a omezené cestování zasáhlo fungování flagship prodejen, zejména těch v turisticky významných destinacích. „Asi čtyři prodejny musíme dotovat. Jde o ty v Nerudovce, v centru Prahy, v Krumlově a Kutné Hoře. Na těch se absence turistů podepsala nejhůř. Celkem odepíšeme asi 40 milionů korun,“ dodal Bříza, který zároveň přiznal, že pandemie ovlivnila i hospodaření hotelů vlastněných holdingem. „Například investice do Olympie na Zadově za čtvrt miliardy se bude mořit hodně dlouho.“ 

Naštěstí máme zásoby dřeva 

Pandemie se negativně podepsala nejen na možnosti prodejů, ale také na vstupech. Vázly dodavatelské řetězce, v řadě zemí se zcela zastavila výroba, což se obojí projevilo na cenách surovin i dopravy. 

Doprava zdražila až pětinásobně. Co se dřeva týče, to, které my potřebujeme, v Česku už neroste. Abyste mohli tužku dobře ořezat, musí být z amerického cedru nebo lípy, těch je u nás málo. My jsme ale na takovou situaci připraveni, protože dřevo máme nakoupené minimálně na dva roky dopředu,“ uvedl šéf Koh-i-nooru. 

V otázce, zda prodej tužek přežije současnou situaci a digitalizaci, kterou společnost prochází, je Vlastislav Bříza optimista. „Prodej tužek samozřejmě klesá, ale věřím, že především v tom prémiovém, nebo řekněme uměleckém segmentu, na který my cílíme, budou vždy potřeba,“ uzavřel miliardář. 

Vagon Škodovek, export

Lukáš Kovanda: Zahraniční obchod stahuje českou ekonomiku nad očekávání víc

Český zahraniční obchod se v říjnu dle očekávání citelně propadl, v národním pojetí činila jeho bilance minus 18,2 miliardy, což je meziročně o takřka padesát miliard korun horší výsledek. Trh citelně záporné saldo očekával, ale přece jenom ne až takto hluboké. Ve střední hodnotě se analytici oslovení agenturou Bloomberg, tuzemští i mezinárodní, shodli na tom, že saldo vykáže hodnotu minus 14,5 miliardy.  

Přečíst článek

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Český průmysl dál táhnou dolů automobilky, to nejhorší má ale za sebou

Průmyslová výroba v Česku chytá dech. Meziroční pokles českého průmyslu v říjnu sice zrychlil na 4,9 procenta ze zářijových čtyř procent, meziměsíčně ale poskočil o 0,9 procenta. Také říjnový výsledek průmyslu poznamenala především výroba aut, i u ní ale dochází k mírnému zlepšení, neboť i ta už meziměsíčně vzrostla, uvedl Český statistický úřad. Stavební výroba mírně roste, čelí však přetrvávajícímu problému s vysokými cenami materiálů.

Přečíst článek

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme