Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítek zamířil na Blízký východ. V Abú Zabí založil společnosti se speciálním účelem

Radovan Vítek
Profimedia
 ČTK

Český miliardář Radovan Vítek založil v Abú Zabí společnosti se speciálním účelem (special purpose vehicle; SPV). Stal se tak nejnovějším podnikatelem, který si v emirátu zaregistroval své firmy. Podle záznamů finančního centra Abu Dhabi Global Market (ADGM) je realitní magnát jediným akcionářem společností Rising Falcon Holding Limited a Rising Falcon Number 1 Holding Limited. Společnosti byly založeny 5. prosince, tedy několik dnů poté, co se Vítek stal terčem útoků amerického spekulanta Carsona Blocka, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Americká investiční společnost Muddy Waters zveřejnila koncem listopadu zprávu, podle které společnost CPI Property Group, jejímž většinovým vlastníkem je Vítek, nadhodnotila hodnotu svých aktiv a Vítek měl prospěch z nezveřejněných transakcí se spřízněnými stranami. Společnost se proti obvinění ohradila a uvedla, že nikdy nezatajovala své obchody se svým vlastníkem ani jinými spřízněnými stranami.

Vítek zakládá nové subjekty v Abú Zabí ve stejné době, kdy své bohatství přesouvají do hlavního města Spojených arabských emirátů další podnikatelé. SAE jsou domovem nejbohatší rodiny světa a mohou se pochlubit fondy, které spravují více než jeden bilion dolarů (22,2 bilionu korun). Do Abú Zabí se mimo jiné přesouvají nebo přesunuli egyptský miliardář Násíf Sawiris, nejbohatší muž v kryptoměnách Changpeng „CZ“ Zhao, indická rodina Adáníových, miliardář a investor Ray Dalio a ruský ocelářský magnát Vladimir Lisin.

Miliardář Musk se chystá založit v Texasu vlastní školu

Musk plánuje vlastní školu za miliardy. Peníze na její výstavbu chce osvobodit od daně

Americký miliardář a šéf a zakladatel mnoha firem včetně Tesly či SpaceX Elon Musk se chystá založit v texaském Austinu vlastní školu. Agentura Bloomberg z jeho daňového přiznání vyčetla, že už na ni vyčlenil 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Nejbohatší muž na světě žádá o osvobození těchto prostředků od daně.

Přečíst článek

Vítkovy SPV založila společnost Clara Formations Limited, přední poskytovatel podnikových služeb v SAE. Ta podle záznamů finančního centra pracovala i pro jiné miliardáře, včetně Zhaoa. O nových subjektech nejsou veřejně známé další podrobnosti.

Zástupci Vítka a firmy Clara se ke zprávě odmítli vyjádřit, ADGM na žádost o komentář nereagovala, dodal Bloomberg.

Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci

Lukáš Kovanda: Z ostravských hutí je po desetiletích „město duchů“, lidé se bojí o práci

Když přijdou na směnu, připadají si pracovníci huti Liberty Ostrava jako ve „městě duchů“, jak sami říkají. Není z čeho vyrábět, i když zakázky by byly. Huť dluží dodavatelům přes tři miliardy korun, z toho jen dodavateli energií, firmě Tameh, více než 1,5 miliardy. Mezi hutníky tak propuká panika, že přijdou o práci. Může jít o stovky, ale také tisíce lidí.

Přečíst článek

Podnikatel Radovan Vítek se angažuje především v realitách a bývá pravidelně řazen mezi nejbohatší Čechy. Podle letošního žebříčku časopisu Forbes je šestým nejbohatším člověkem v Česku. Jeho hlavní společností je skupina CPI Property Group (CPIPG), která patří k největším realitním investorům v ČR a je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. Firma vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku. Vítek je většinovým vlastníkem CPIPG s podílem kolem 90 procent.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

CPI Property Group

Výprodeje portfolia realitního magnáta Vítka pokračují. Prodává tři domy v centru Prahy

Přečíst článek
CPI Group Radovana Vítka

Vítkova CPI prodala svůj hotelový byznys v Chorvatsku. A mění i vedení celé realitní skupiny

Přečíst článek
Miliardář Radovan Vítek a jeho CPI má kvůli sporům zablokován majetek na Kypru na třináct miliard

AKTUALIZOVÁNO: Miliardář Vítek má kvůli sporům zablokován majetek na Kypru za třináct miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme