Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítek vrací úder. Firma CPI Property se ohradila proti obvinění od americké investiční společnosti

Realitní společnost CPI Property Group
ČTK
 ČTK

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka dnes zveřejnila reakci na obvinění americké investiční firmy Muddy Waters. Ta tvrdila, že Vítek, který je hlavním akcionářem CPI, lže o skutečné hodnotě firmy. CPI po zveřejnění zprávy fondu Muddy Waters ohlásila interní audit a dnes uvedla, že všechny transakce, na které fond upozornil, byly provedeny řádně a neměly žádné negativní důsledky pro její banky a držitele dluhopisů.

Reklama

Muddy Waters koncem listopadu zaslala CPI dopis, v němž uvádí, že Vítek podle ní firmu obírá o aktiva. Po CPI žádala vysvětlení. Ptala se mimo jiné, proč si Vítek nepořídil jachtu bez účasti CPI a co akvizice luxusního plavidla přinese držitelům dluhopisů společnosti a jejím investorům.

„Dospěli jsme k závěru, že většinový akcionář Radovan Vítek firmu drze drancuje, a přitom výrazně nadhodnocuje hodnotu jejích aktiv. Řízení společnosti CPI PG je fraška,“ napsala Muddy Waters. CPI v první bezprostřední reakci tvrzení Muddy Waters odmítla s tím, že jsou „kategoricky chybná“. Doplnila tehdy, že zvažuje právní kroky a na podrobnější reakci potřebuje více času.

CPI Property obvinění odmítá

Dnes CPI v prohlášení uvedla, že společnost Muddy Waters podává zavádějící obraz, protože vytrhává fakta z kontextu. Žádné předložených tvrzení podle CPI nenaznačuje pochybení z hlediska účetnictví nebo ocenění. Radovan Vítek svou společnost „nesmetl“, „nevyždímal“ ani „nestydatě nevyplundroval“, píše CPI a dodává, že Vítek za posledních deset let naopak do společnosti CPIPG vložil téměř 1,4 miliardy eur (asi 34 miliard korun).

Vítkova CPI prodává aktiva ve švýcarské Crans Montaně

Vítkova CPI hledá miliardy, kde se dá. Po hotelovém komplexu v Chorvatsku prodává lyžařský resort ve Švýcarsku

V uplynulých týdnech se objevuje na realitním trhu jedna prodejní akce CPI Property Group (CPIPG) za druhou. Po odprodeji nemovitostí v Chorvatsku a dalších 11 v Česku společnost Radovana Vítka nyní prodává majetek i ve Švýcarsku. Hrubá hodnota transakce podle CPIPG představuje více než 100 milionů švýcarských franků, tedy 2,551 miliardy korun. Získané prostředky mají být využity na dluhy. Ještě poslední listopadový den ale znovu zveřejnila sérii otázek k transakcím CPIPG americká investiční společnost Muddy Waters, která vyzývá Vítka a jeho CPIPG k objasnění nesrovnalostí.  

Přečíst článek

Muddy Waters o sobě tvrdí, že se zaměřuje na pečlivou kontrolu hospodaření firem obchodovaných na veřejných trzích a snaží se odhalovat nesrovnalosti. Zároveň spekuluje na pokles ceny jejích akcií.

Společnost CPI Property Group vlastní nemovitosti v Německu, České republice, Polsku a jinde ve střední a východní Evropě. Zpráva Muddy Waters podrobně popisuje čtyři transakce v celkovém objemu kolem 441 milionů eur (10,8 miliardy korun), u kterých říká, že hotovost a účty nemovitostí „by mohly být chybně uvedeny“. Transakce se zaměřují na nemovitosti a změny majitelů firem mezi různými vlastníky prostřednictvím holdingových společností.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme