Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce léku na obezitu je větší než ekonomika rodného Dánska. Útočí na post nejhodnotnější evropské firmy místo krále luxusu LVMH

Dánská společnost Novo Nordisk
Profimedia
Jiří Frydlewicz
fry

Farmaceutická společnost Novo Nordisk dosáhla dalšího milníku ve svém raketovém vzestupu: tržní hodnota dánské společnosti, která úspěšně otestovala lék na obezitu, přesáhla velikost její domácí ekonomiky. Novo má stejnou hodnotu jako všechny ostatní dánské blue chips akcie dohromady. A soutěží o titul nejhodnotnější evropské společnosti, který aktuálně drží výrobce luxusního zboží LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Reklama

Více než příznivé období zažívá dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk. Výrobce léku Wegovy, který pomáhá v boji s obezitou a s tím spojenými kardiovaskulárními onemocněními, totiž po dobrých výsledcích svých akcií dosáhl tržní kapitalizace více než 2,87 bilionu dánských korun, v přepočtu více než 9,3 bilionu korun, uvedla agentura Bloomberg. Výsledek je tak vyšší než byl hrubý domácí produkt Dánska v roce 2022. Farmaceutický gigant má  stejnou hodnotu jako všechny ostatní akcie nejhodnotnějších a nejziskovějších dánských společností (tzv. blue chips). 

Pro společnost to však není první výrazný vzestup. Již v roce 2008 firma tehdy v tržním ohodnocení předběhla i takového giganta, jakým je dánský přepravní gigant Maersk. A nyní má Novo Nordisk, díky prudkému nárůstu prodejů léků na léčbu obezity a cukrovky, větší hodnotu než kombinovaná hodnota všech ostatních společností v dánském srovnávacím indexu OMXC25. A soutěží o titul nejhodnotnější evropské společnosti.

„Firma Novo má nyní významný vliv na dánskou podnikatelskou komunitu. Navíc pomohla i dánským akciím, kterým dala punc kvality - její úspěch využijí i další dánské společnosti,“ uvedla pro Bloomberg Josephine Cettiová z finské finanční společnosti Nordea.

PPF Biotech vloží aktiva dceřiné SCTbio do firmy eureKING

PPF má další cíl. Stát se lídrem v biotechnologiích

Společnost PPF Biotech uzavřela smlouvu o vložení aktiv dceřiné společnosti SCTbio do firmy eureKING, francouzské účelové akviziční společnosti (SPAC). Po dokončení transakce získá PPF Biotech menšinový podíl v eureKING. Bude se tak podílet na vytvoření nového evropského lídra v biotechnologické výrobě, jehož akcie budou obchodovány na burze cenných papírů Euronext v Paříži.

Přečíst článek

Úspěch společnosti a její vysoké tržní ohodnocení připomíná počínání finské technologické společnosti Nokia kolem roku 2000, kdy se stala díky poptávce po mobilních telefonech nejhodnotnější společností v Evropě. Tržní kapitalizace Nokie byla tehdy dvakrát větší než velikost finské ekonomiky.

Úspěch léku Wegovy

Kromě pozitivních zpráv o hodnotě společnosti představila Novo Nordic také výsledky své studie SELECT ve které využila svůj lék Wegovy, a která dle výsledků pomohla snížit riziko srdečních infarktů a mozkových mrtvic u obézních pacientů až o dvacet procent. Lék, který je nyní dostupný pouze na několika málo trzích v EU a USA, by se v následujících měsících a letech mohl mnohonásobně rozšířit do dalších zemí. Společnost však bude muset najít společnou řeč i s pojišťovnami. Podcast Bloombergu upozornil na fakt, že léky proti obezitě, včetně Wegovy, vyjdou pacienty na částky v rámci tisíců dolarů za rok.

Agentura Reuters však doplnila, že právě velmi optimistické výsledky mohou pojišťovny přimět k proplácení léků pro pacienty i k začátku jeho masivního využívání. „Lék Wegovy má potenciál změnit způsob, jakým je obezita vnímána a léčena,“ uvedl Martin Holst Lange, výkonný viceprezident Novo Nordisk.

Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Ašvaganda je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.

Přečíst článek

Testování léku Wegovy začalo před pěti lety. Patří do třídy léků známých jako agonisté GLP-1, původně vyvinutých k léčbě diabetu 2. typu. Studie s názvem SELECT zahrnovala 17 500 pacientů ve věku 45 let nebo starších bez předchozí anamnézy diabetu a začala s testováním, zda má týdenní injekce léku Wegovy léčebný přínos. A závěrečná zpráva potvrdila, že ano. Injekce na týdenní bázi snížila riziko závažné kardiovaskulární příhody, jako je mozková mrtvice, u dvaceti procent pacientů s obezitou. Toto číslo překonalo očekávání analytiků a investorů, kteří původně operovali s předpokladem mezi 15 a 17 procenty.

Podávaná injekce léku způsobí, že se pacienti cítí nasyceni. V kombinaci se správným jídelníčkem a dostatkem pohybu a cvičení dojde dle výzkůmu k úbytku tělesné hmotnosti, a to průměrně o patnáct procent

Na světě je podle Světové zdravotnické organizace více než 650 milionů dospělých, kteří jsou obézní. Jde o třikrát větší číslo než v roce 1975. Nadváhou navíc trpí další 1,3 miliardy obyvatel planety Země, což zhoršuje onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka. Analytici společnosti Barclays však odhadli, že pozitivní výsledek studie by mohl do roku 2030 zvýšit využívání Wegovy o čtvrtinu, pokud získá schválení pro rozšířené použití.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme